Het BK jeugd is begonnen

LeenaertsOp een spectaculaire eerste speeldag van het Belgische Kampioenschap (voor volwassenen) vielen er tonnen verrassingen uit de lucht en allemaal kwamen ze van jeugdspelers. Leenaerts, Vandenbussche, Tonoli en Noiroux haalden een magistrale 3.5/4…

Schaken achter een slaapkamer

We schrokken ons een hoedje toen we voor de ingang van de speelzaal van dit BK stonden. Een heuse slaapkamer verborg een van de belangrijkste toernooien van het jaar. De foto is dan ook letterlijk de ingang van de speelzaal!

speelzaalHet was enkel schijn, want achter die etalage was een grote en degelijke speelzaal te vinden. Weinig lawaai, veel ruimte en goed materiaal. Daar komt nog eens bij dat de ingang recht tegenover het station ligt én dat het winkelcentrum waarin de zaal ligt alle faciliteiten biedt om rustig te eten en te drinken. Ter ere van deze gala-editie (want dit BK is een verjaardagsfeest voor Eupen) trommelden ze enkele Bekende Duitstaligen op om voor het goede doel te schaken. Onderaan dit artikel vindt u de bekendste…

Over naar het schaken. Vechtlust en snelheid, dat typeert de nieuwe generatie schakers. Magnus Carlsen zaait er paniek mee in supergrootmeestertoernooien en vandaag was dit ook in ons landje te bewonderen. Zowel Tonoli, Noiroux als Vandenbussche weigerden namelijk een relatief vroege remise tegen hun op papier veel sterkere tegenstanders. Ze speelden verder om zo een memorabele eerste dag van de BK te verzorgen.

Leenaerts zorgt voor de eerste stunt

Meer daarover later, want laten we beginnen met de eerste stunt van de dag. Robin Leenaerts (2161) had wit tegen vierde geplaatste Pascal Vandevoort (2409).

Leenaerts-VandevoortVandevoort koos voor een siciliaan (dat wil zeggen dat hij voor de winst speelt) maar deed dat iets te onbesuisd. Leenaerts liet zich niet wegbluffen en reageerde met een uitstekend plan: f5 gooide de stelling op het juiste moment open. De Luikenaar koos voor h5-h4-h3 maar keek al snel aan tegen een bijzonder onhandige stelling. Wat dan volgde was een droog pak slaag, al begon Leenaerts op het einde wat te bibberen. “Zo zenuwachtig ben ik nog nooit geweest”, slaakte de Brasschaatenaar een zucht van opluchting net na de partij.

Leenaerts miste namelijk enkele dodelijke nekschoten en moest uiteindelijk nog opletten dat hij de partij niet uit handen liet glippen. Dat gebeurde niet en de eerste stunt was een feit. De eerste +2400 voor Robin! Leenaerts analyseerde zijn partij voor Schaakfabriekplus. Je kan die analyse naspelen via het tabblad “analyses”.

De opschudding bij de toeschouwers werd alleen maar groter toen zowel Gorik Cools (2327) als Pieter Claesen (2380) in tijdnood kwamen tegen hun veel jongere tegenstanders Benjamin Tonoli (2175) en Thibaut Vandenbussche (2263). Cools haalde de eindmeet, maar deed dat wel met een volle toren minder.

Claesen-VandenbusschePieter Claesen kwam zelfs zover niet en blunderde een stuk in een hectische tijdnoodfase. Claesen kreeg er wel 2 pionnen voor en leek goede remisekansen te hebben. Toen zijn vlag viel, bleek echter dat hij zet 40 niet gehaald had. Kevin Noiroux (2140) ten slotte weigerde ook remise om tegen Martin Ahn (2316) gebruik te maken van zijn loperpaar. Het was niet genoeg en de partij eindigde toch in een al bij al billijke remise.

Hovhanisian laat eerste halfje liggen

Ook Mark Christian Buhr (2344) is niet van de oudste. Tegen favoriet Mher Hovhanisian (2458) hield hij de stelling steeds in balans. “Ik stond misschien iets beter, maar ik heb nooit écht de kans gehad om te winnen”, gaf de Armeen na de partij ridderlijk toe. Een vervelend half punt voor Mher, want topfavoriet Dgebuadze (2562) wist zijn eindspel tegen Meessen (2287) wel te winnen.

Een ander leuk partijtje kwam van Jan Van Mechelen (2269). Zijn tegenstander, Marc Daels (2212), pakte uit met een creatief offer dat uiteindelijk toch net iets minder goed was dan het leek. Van Mechelen reageerde adequaat en eindigde met een leuk tactisch trucje. Voorts wonnen ook Van der Stricht (2426) en Laurent (2339) hun partij.

De uitslagen:

Dgebuadze-Meessen 1-0
Buhr-Hovhanisian 1/2
Van der Stricht-Le Quang 1-0
Leenaerts-Vandevoort 1-0
Claesen-Vandenbussche 0-1
Tonoli-Cools 1-0
Laurent-Denayer 1-0
Daels-Van Mechelen 0-1
Ahn-Noiroux 1/2

De stand

1. Dgebuadze, Leenaerts, Tonoli, Vandenbussche, Van der Stricht, Laurent, Van Mechelen 1
2. Hovhanisian, Noiroux, Ahn, Buhr 0.5
3. Claesen, Vandevoort, Cools, Le Quang, Daels, Denayer 0

Aan de Open reeks gaan we nog weinig woorden vuilmaken, maar bijna was de first seed Huessman (2247) al een eerste half punt kwijt. Tegen Ernesto Villarque kwam hij een pion achter in een ongelijke loperstelling. Alles onder controle, zou men denken, maar uiteindelijk wist de enige FM van de open groep toch nog te winnen. Een Houdini heet zoiets. Of simpelweg favorietengeluk.

Je vindt alle relevante links rechts in de actueel-balk. Alle partijen van de experten kan je naspelen op Schaakfabriekplus. Daar vind je dus ook onze “partij van de dag”, de analyse van Robin Leenaerts bij “analyses”. Nog even meegeven dat wij de nieuwe fide-elo’s gebruiken, zowel in onze verslagen als in onze pgnbestanden. Het is enigszins onduidelijk hoe de bond dit heeft toegepast: selectie via fide-elo’s, 2 spelers via Belgische elo en paringen via oude fide-elo’s ipv de nieuwe. Vandaar dat wij kiezen voor de meest recente fide-elo’s.

Kent u deze man nog?

Henrik Anderson
Dit is Henrik Andersen, oud-speler van Anderlecht in zijn gouden tijden. Hij was een van de bekende Duitstaligen!

Nog een mooi fenomeen in Eupen is het allerlaatste bord. Dit bord is door toeval volldig geïsoleerd van de andere borden. Een portret van de eenzame schakers: Willem Gijsbers en Quinten Vandevelde.

De eenzame schakers

 1. Arno
  Arno05-07-2008

  Proficiat Robin!

  Je gaat gewoon door in het kloppen van die 24000s , net als in Wirztveld =).

  Ik hou het hier in de gaten hoor vanuit Turkije!

  Doe zo voort!

  Vele zonnige groetjes , Arno

 2. mrxjn
  mrxjn05-07-2008

  aan 24000 zitten we nog niet maar beetje bij beetje en we komen er wel 😉

 3. Fabrice Wantiez
  Fabrice Wantiez05-07-2008

  Proficiat Robin !!Pascal is een zeer sterke speler en de partij was uitstekend.
  En nog veel bedankt aan Jan voor alle inlichtingen en wat hij doet voor alle spelers van Belgie !
  Jammer dat Eupen is zo lang van Brussel

 4. KAra
  KAra05-07-2008

  Proficiat Robin,
  ik had ook niets anders verwacht natuurlijk! (remember de beloofde bak duvel?!)

 5. Bart
  Bart05-07-2008

  en proficiat aan die anderen ook: Vdb die wint van Claesen met zwart, Tonoli die Gorik Cools domineert. Echt sjieke prestaties.

 6. TheMirrorMan
  TheMirrorMan06-07-2008

  Ongelofelijk ! Wie had dit al durven dromen – hopen- vrezen ! Laat dit niet de laatste stunts zijn jongens, dit smaakt naar meer !

 7. Gregory Vanden Berghe
  Gregory Vanden Berghe06-07-2008

  Het is toch spijtig dat het nu zo ver is…
  Gelukkig zorgen jullie voor een heuse prestatie, dat word spannend om te volgen, zelfs van achter mijn scherm!

  Proficiat !

 8. Jan Lagrain
  Jan Lagrain06-07-2008

  Eigenlijk is Eupen zo ver nog niet hoor. Ik ga vanuit Leuven met de trein (een dik uur), maar omdat de zaal tgover het station is, is dat goed te doen.

 9. Gregory Vanden Berghe
  Gregory Vanden Berghe06-07-2008

  Vanuit Ottignies, dicht bij Waver is het 2u30 met de trein… ik moet langs Brussel-Noord gaan en daar van trein veranderen naar Eupen. Als je daarbij de prijs van zo’n reis toevoegt vond ik het de moeite niet meer waard.

  Het zal dus wachten tot de tornooi in Charleroi zijn :).

  Ondertussen volg ik wel via schaakfabriek !

 10. Oscar
  Oscar06-07-2008

  Bedankt voor de verslaggeving ! Uitstekend werk !
  Zo kunnen we toch enigszins volgen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.