Leenaerts en Van Mechelen overrompelen favorieten!

Van Mechelen Wie aangenaam verrast was door de spectaculaire uitslagen van gisteren, kwam vandaag nog veel meer aan zijn trekken. Van Mechelen onttroonde topfavoriet Dgebuadze met heel mooi aanvalsspel, terwijl Robin Leenaerts indruk maakte door Geert Van der Stricht te kloppen na een knappe raid met enkele rake offers…

Leenaerts vermorzelt Van der Stricht in spektakelstukje

Robin Leenaerts is dé grote verrassing van de eerste twee ronden. Gisteren ging het al vlotjes tegen Vandevoort, vandaag deed hij er nog een schepje bovenop.

Leenaerts-Van der StrichtNa 17 zetten Najdorf-voorbereiding koos Leenaerts voor een riskant, maar waarschijnlijk correct (en mooi) loperoffer op e6. Wat daarna volgde, was een afslachting. Met enkele rake offers (Tg7! en f7!) herleidde hij de arme Van der Stricht tot moes. Van der Stricht was na de partij erg lovend over de prestatie van de jongeman uit Brasschaat. “Ik maakte een foutje in de opening en dan kwam ik er niet meer aan te pas. Het is werkelijk heel erg goed gespeeld van Robin. Ik snap niet dat hij nog maar zo weinig elopunten heeft”, blies de Gentenaar sportief de loftrompet.

2/2 voor Leenaerts tegen een gemiddelde tegenstand van 2420. Als je dan weet dat hij twee keer als eerste klaar was én de manier waarop ook best indrukwekkende genoemd mag worden, staat het buiten kijf dat hij dé verrassing is van het toernooibegin.

Van Mechelen schittert tegen Dgebuadze

We waren nog maar net bekomen van de opwinding, toen Jan Van Mechelen op bord 1 een pion offerde tegen GM Dgebuadze. Van Mechelen had zijn stelling prima opgebouwd en greep de first seed naar de keel.

Van Mechelen-Dgebuadze“Ik denk dat ik na mijn pionoffer op g5 gewonnen sta”, vertelde Van Mechelen achteraf. “Daarvoor had ik een goede opening gespeeld, maar hij kreeg vervelend tegenspel op e4. Ik heb dat punt dan überdeckt tot ik g5 kon spelen en dat is gelukt.” g5 was ook werkelijk een prachtig idee en Van Mechelen volgde meteen met een kwaloffer op h7. Dgebuadze kon er niets tegen beginnen en stond iets later mat. Volgens onze redacteur Frederic Decoster een sollicitatie voor de beste partij van het toernooi (onder voorbehoud).

Geen remises in ellenlange dag

De andere partijen duurden erg lang vandaag. Hovhanisian won nog wel vlot van Tonoli, Vandevoort deed hetzelfde tegen Ahn en Claesen was Le Quang te snel af maar alle andere partijen duurden tot de allerlaatste minuten. Thibaut Vandenbussche leek op weg om een remise te halen tegen Bruno Laurent, maar die laatste manoevreerde erg knap. Laurent profiteerde van de tijdnood en sloot de witte koning in. Hij sluit zo aan bij Leenaerts en Van Mechelen. Allen hebben ze 2/2.

Marc DaelsKevin Noiroux speelde uitstekend tegen Buhr en leek goede winstkansen te hebben dankzij 2 vrijpionnen op de damevleugel. Simpel was het zeker niet en toen Noiroux in hevige tijdnood kwam, maakte Buhr de klus af. Meessen-Daels was ook erg boeiend: Daels gaf een stuk voor 3 vrijpionnen. De Ieperling heeft duidelijk een voorliefde voor dames, want hij promoveerde maar liefst 3 keer voor de kat definitief in het bakkie was. Een leuke overwinning. Het was intussen 20u en ook Denayer pakte zijn eerste volle punt. Een mooie dag dus, zonder remises.

De uitslagen:

Van Mechelen-Dgebuadze 1-0
Leenaerts-Van der Stricht 1-0
Vandenbussche-Laurent 0-1
Hovhanisian-Tonoli 1-0
Noiroux-Buhr 0-1
Vandevoort-Ahn 1-0
Le Quang-Claesen 0-1
Cools-Denayer 0-1
Meessen-Daels 0-1

De stand:

1. Van Mechelen, Laurent, Leenaerts 2
2. Buhr, Hovhanisian 1.5
3. Tonoli, Vandevoort, Claesen, Van der Stricht, Daels, Denayer, Vandenbussche, Dgebuadze 1
4. Ahn, Noiroux 0.5
5. Le Quang, Meessen, Cools 0

Geen grote stunts in de open reeks, waar het toernooi morgen écht van start zal gaan. Je kan alle partijen naspelen op Schaakfabriekplus. De analyse van de dag komt – opnieuw – van Leenaerts. Jan Van Mechelen moest helaas mee met zijn chauffeur, dus die analyse heeft u nog te goed. Alle links (uitslagen, paringen, foto’s) vind je in de zijbalk.

We geven ook nog even mee dat Nils Nijs Robin’s parcours aan het imiteren is. Hij won vandaag opnieuw van een IM (net als Robin dus), namelijk Sundararajan (2446). Zijn uitslag staat in het rood, we weten niet of dat op forfait of GSM of iets dergelijks duidt, maar laten we er vanuit gaan dat Nils gewoon gewonnen heeft. 2/2 voor Nils. Ook Ringoir doet het goed in dat toernooi in La Fere met een remise tegen Meijers (2496). Alles hier.

 1. Valery
  Valery06-07-2008

  Geweldige start, het rapidtornooi van Wirtzfeld en daar blitzen met GM’s in de late uurtjes was misschien een ideale opwarmer.

 2. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck06-07-2008

  Onze jeugd van Vlaanderen schiet weer bliksemschichten af!

 3. Yen
  Yen06-07-2008

  Ferme partij van Leenaerts ! De siciliaanse draak de tanden even uitgetrokken… proficiat

 4. Oscar
  Oscar06-07-2008

  Bedankt voor de verslaggeving ! Voortreffelijk werk !
  Zo kunnen we toch enigszins volgen.
  Robin wordt stilaan de expert in e4 tegen c5. Proficiat ! Doe zo voort !
  Twee keren wit maar die puntjes kan men jou niet meer afnemen.

 5. mathias
  mathias07-07-2008

  Die fantastische resultaten van Robin en Nils lijken me toch wel verdacht. Eens in het potje laten plassen 😉

 6. KAra
  KAra07-07-2008

  @ Yen, de draak spuwt meer en verder vuur dan ze de laatste jaren gedaan heeft nu Carlsen ze regelmatig speelt. Misschien is de reputatie van die andere variant in het siciliaans, de najdorf, een beetje overroepen?

 7. de franse correspondent
  de franse correspondent07-07-2008

  Het rode van de uitslag duidt blijkbaar op een uitzonderlijke prestatie van jongeren. Ook de uitslag van Robin Van Kampen staat daarom in het rood.
  Nils recept was hetzelfde als altijd: tijdnood, nog een tiental zetten om zet 40 te halen binnen de minuut, weliswaar +30 sec/zet. Hij haalt dat weer en houdt een stuk voor waarna de tegenstander opgeeft. Tegen de bulgaar was het een beetje anders: spartelen in tijdnood om remise te houden waarbij de bulgaar met nog een halfuur op de klok zelf een foutje maakt en nog een uur tegenspartelt.

 8. Yen
  Yen07-07-2008

  @KAra: tot zover mijn encyclopedische openingskennis … 😉

 9. Limbourg Remi
  Limbourg Remi07-07-2008

  boeiende verslaggeving . U bewijst dat hét kan !!
  tot morgen alweer.
  remi limbourg

 10. TheMirrorMan
  TheMirrorMan07-07-2008

  Man, wat een spektakel, en het hoeft niet alleen van de jongsten te zijn. Wat een subliem opgebouwde partij van Jan Van Mechelen !!!
  En die Roeban … Het BK jeugd mag een dipje voor hem geweest zijn, hij heeft zijn wraak al dubbel en dik genomen !!!

 11. KISK
  KISK07-07-2008

  Een speler uit Ieper noemt men een Ieperling.

 12. robon
  robon07-07-2008

  Proficiat! Knappe verslaggeving!!!

 13. Jan
  Jan07-07-2008

  Check http://www.skoudegod.be voor uitleg over het rood op de uitslag van Nils Nijs tegen de Bulgaarse IM.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.