Leenaerts en Laurent stomen door!

Laurent U zal misschien vinden dat we beginnen te overdrijven, maar dag 3 van het BK bracht opnieuw een hoop… spektakel. De jeugd stond opnieuw centraal in dat schaakfestijn: Robin Leenaerts blijft winnen, net als Bruno Laurent, maar ook de open reeks begin een invasie van de jeugd te worden…

Brief over drankgebruik zorgt voor wrevel

De dag startte nochtans met enkele kwade gezichten. Enkele spelers kregen immers een brief op hun bord waarin stond dat ze geen eigen drank mochten meenemen in de schaakzaal. Sommigen trokken er zich niets van aan, anderen waren een stuk kritischer. Vooral de jeugdspelers, waarvan velen het moeten stellen met een wekelijkse “pree”, waren niet zo blij met die boodschap.

Brief“Ons budget is beperkt en tegenover de speelzaal is een colruyt. Dan drink ik wel buiten”, was een reactie die de zaal door gonsde. Zo gezegd, zo gedaan, want de meesten wandelden nu doodleuk even de zaal uit om hun drankje te nuttigen, waardoor het effect van de brief eerder averechts lijkt te werken.

Opnieuw schaken aan volle snelheid

Het schaken leed er in ieder geval niet onder, want deze derde dag bracht wéér een hoop vuurwerk. Het topduel tussen Bruno Laurent en Jan Van Mechelen liep wat anders dan verwacht, in die zin dat Laurent Van Mechelen geen schijn van kans liet. Traag maar zeker voerde Laurent de druk op de zwarte koningsstelling op om te eindigen met een leuk pionoffer (op d4). De druk werd al snel te groot en Laurent was daarmee als eerste zeker van een knappe 3/3.

De verrassing van de dag kwam -alweer- van Robin Leenaerts. Vandaag won de Antwerpenaar met zwart van Carl Christian Buhr. Het ging echter niet zo vlot als de eerste twee rondes. Leenaerts verloor een pionnetje en leek op verdedigen aangewezen. De stelling was waarschijnlijk nog verdedigbaar, maar plots draaide alles om: Buhr speelde twee erg slechte zetten (Ke2 en Te3) en verloor twee pionnen. Leenaerts promoveerde en won voor de derde keer op rij. Zelf kon hij het niet goed geloven. Veel verder dan “Pfft” en “Allee, jong”, kwam hij niet wat mischien veel meer zegt dan de vele lofbetuigingen die hij momenteel krijgt. Morgen speelt Leenaerts met wit tegen Laurent.

Dgebuadze-HovhanisianDat waren de topborden, maar eigenlijk werd dé topper van de derde speeldag op bord 3 gespeeld. Elofavorieten Dgebuadze en Hovhanisian moesten elkaar het leven zuur maken. Het was al de vijfde keer dat Mher tegen Dgebuadze moest spelen en de vijfde keer met zwart. Weinig comfortabel tegen dergelijke GM en na een droge opening kwam een redelijk entertainend middenspel op het bord. Helaas voor de Armeen liet Dgebuadze weinig aan het toeval over. 1-0 en Dgebuadze is back in town.

Vandenbussche en Van der Stricht spelen huzarenstukje

Ondanks al dit moois werd dé partij van de dag op bord 4 gespeeld. Van der Stricht en Vandenbussche maakten er een prachtig potje van met vele rare en originele varianten. Beide spelers dachten dat ze goed stonden, wat enkele leuke taferelen gaf in de nabeschouwing.

VandenbusscheHoe dan ook, na een spervuur van krankzinnige varianten zette Vandenbussche zijn blik op scherp en dwong hij Van der Stricht de boel op eeuwig schaak te houden. Een remise om duimen en vingers van af te likken. Daarom heeft Thibaut Vandenbussche de partij even voor ons uitgelegd in onze analyseruimte. Die partij kan je naspelen op schaakfabriekplus bij het tabje “analyses”.

Jeugd valt ook op in de open reeks

Er werd nog erg veel geknokt daar bij de elite, maar vandaag is de strijd in de open reeks ook defintief losgebarsten met de eerste stunts. Het was vooral een slechte dag voor de Barbiers. Met Sigiswald op 1 en Wim op 2 speelden ze voor de leidersplaats. Helaas: Sigiswald verloor vrij kansloos van Huessman. Dat ook vader Wim hetzelfde lot zou ondergaan, was minder evident, maar Jonas Van Cappellen speelde een heel erg goede partij. Leuke combinaties maakten het potje een analyse meer dan waard. Die kan u ook naspelen op Schaakfabriekplus.

GijsbersOok de derde seed, Jelle Sarrau, liet puntjes liggen. Hij probeerde maar raakte niet door de verdediging van Gertjan Verhaeren heen. Remise. Op bord 4 versloeg Gregory Maraite (weer jeugd) Marcel Thirion. Willem Gijsbers (die gisteren al van Yordi Schaeken won) was op bord 9 te sterk voor Harald Larsen (2019). Willem heeft eveneens 3/3. De jeugd, het begint een hype te worden… . Het is trouwens jammer dat Nils Nijs in La Fere zijn eerste nederlaag incasseerde, weliswaar tegen GM Degraeve (2530).

De uitslagen:

Laurent (2337)-Van Mechelen (2269) 1-0
Buhr (2344)-Leenaerts (2161) 0-1
Dgebuadze (2562)-Hovhanisian (2458) 1-0
Van der Stricht (2426)-Vandenbussche (2263) 1/2
Tonoli (2175)-Vandevoort (2409) 1/2
Denayer (2265)-Claesen (2380) 0-1
Daels (2217)-Noiroux (2140) 1/2
Ahn (2316)-Cools (2327) 1/2
Le Quang (2276)-Meessen (2298) 1-0

De stand na ronde 3:

1. Laurent, Leenaerts 3
2. Dgebuadze, Claesen, Van Mechelen 2
3. Van der Stricht, Hovhanisian, Daels, Vandevoort, Tonoli, Vandenbussche, Buhr 1.5
4. Denayer, Noiroux, Ahn, Le Quang 1
5. Cools 0.5
6. Meessen 0

De partijen van de experten kan u nu naspelen op SFplus.

 1. KAra
  KAra07-07-2008

  3 Dgebuadze Alexandr GM 2512 (1) – Hovhanisian Mher IM 2444 (1½) –

  Mher wederom met zwart in een vooruitgeschoven topduel…

 2. Der Alte
  Der Alte07-07-2008

  Wie gaat die Robin Leenaerts stoppen? De manier waarop Van der Stricht gisteren van het bord werd geschopt was indrukwekkend. We gaan nog veel plezier beleven aan die jonge Brasschateling (of is het Brasschatenaar?).

 3. KAra
  KAra07-07-2008

  Inderdaad fantastisch (er staat al een halve bak duvel gekoeld in de frigo 😉 ), maar de partij van Bruno van vandaag mag ook best gezien worden. Het leek me een geinspireerde overwinning, dat beloofd voor morgen!

 4. Patje
  Patje07-07-2008

  Robin,
  Dit kunnen ze je niet meer afnemen.
  Groetjes

 5. Der Alte
  Der Alte07-07-2008

  Juist, de lange rochade van Jan van Mechelen was een schoolvoorbeeld van ” castling into it”. Het is hem zuur opgebroken. Bruno L. werkte het wel mooi af.

 6. Fabrice Wantiez
  Fabrice Wantiez07-07-2008

  Was er een reglement voor het kampioenschap die zegt dat zelf meegebracht drinken zijn niet toegelaten ?
  De speelers moeten zeker dat niet respecteren. Ten minste voor de jonge en de speelers met korte budget.

 7. Marcel Van Herck
  Marcel Van Herck07-07-2008

  dat Robin nu al even veel punten heeft als in het BKJ2008
  zegt ook iets over het algemene niveau van die
  “jeugd van tegenwoordig”
  Proficiat ! doe zo voort

 8. tom vananderoye
  tom vananderoye08-07-2008

  ik heb de indruk dat er een zeer stevige lichting zit aan te komen. Misschien kunnen de officiële instanties hier op inspelen door wat meer plaatsjes te reserveren voor jongelingen in het gesloten kampioenschap.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.