Laurent beëindigt sprookje van Leenaerts

Tom Barbé, leider in de open groepDat sprookje eindigde nogal abrupt, want Leenaerts stond al na 11 zetten verloren. Het spektakel kwam vandaag van enkele lagere borden met prachtige partijen van Hovhanisian en Vandevoort (maar geen van beiden wonnen). In de open reeks zijn er nog 2 leiders: Tom Barbé en Adrian Roos…

Laurent loopt anderhalf punt uit

Alle ogen waren gericht op Robin Leenaerts-Bruno Laurent. Een snelle remise was niet aan de orde voor Leenaerts en hij besloot er meteen in te vliegen. Het vliegen eindigde helaas voor hem op een totale crash. Zijn aanvalspogingen waren er ver over en Laurent ving de stelling koelbloedig op. Leenaerts speelde nog wat voort, maar werd kansloos van het bord geschoven. “Het is even slikken, maar goed, dit hoort erbij zeker. Het is typisch voor mij: ik speel in extremen”, analyseerde Leenaerts de situatie. In extremen is wel het minste wat je kan zeggen van de prestaties van Leenaerts. Na de schitterende start was dit een bijzonder zwakke partij.

Geert Van der StrichtGeen nood echter voor de Leenaerts-fans want hun favoriet blijft alleen tweede staan. Claesen speelde immers goed tegen Dgebuadze en ging in een iets betere stelling akkoord met het remiseaanbod van de GM. Een ideale gelegenheid voor de achtervolgers om een slag te slaan. Wie dat goed begrepen had, was Geert Van der Stricht. Vanmorgen kwam hij te weten dat zijn opener op het GM-toernooi van Inventi niemand minder dan Bu Xianghzi zal zijn en dat bracht hem in een goede stemming. Tegen Jan Van Mechelen had Van der Stricht al een prima onderlinge score en vandaag won hij vrij vlotjes na een grappig maar toch wel simpel trucje.

Hovhanisian en Vandevoort zorgen voor spektakel

Weliswaar wat suspens, maar het spektakel dat we de voorbije dagen op het bord kregen, leek ver weg vandaag. Dat hadden Hovhanisian en Vandevoort gezien, dus gingen ze over tot actie. Hovhanisian offerde eerst een paard, dan een toren en kreeg uiteindelijk 3 pionnen voor een stuk. De ingewikkelde varianten met soms prachtige pointes kostten de Armeen veel tijd en in tijdnood vond hij geen doorbraak tegen de overigens uitstekend verdedigende Marc Daels. De promotie tot paard bracht nog enige hilariteit bij die laatste, maar de remise was een feit. Leuke partij, die Mher voor ons kort even besprak. U kan ze naspelen bij de analyses op SF+.

Vandevoort-BuhrVandevoort’s offers waren ook erg leuk maar leken een stuk succesvoller te gaan uitdraaien tot de Luikenaar plots de pedalen verloor. In zware tijdnood verknalde hij de stelling compleet. Vdv verloor op tijd en stond meteen op om zwaar ontgoocheld te tafel te verlaten (zonder hand te geven). Buhr duwde daarop het mes nog wat dieper in de wonde door Vandevoort terug te roepen om zijn formuliertje te tekenen. Even dachten we dat de twee op de vuist zouden gaan, maar zo ver kwam het gelukkig niet: Vandevoort verliet het strijdtoneel zonder boe of ba en uiteindelijk gebeurde er helemaal niets. Vandevoort was achteraf wel zo vriendelijk om ons een analyse van de partij door te sturen, zeker de moeite waard.

Ook leuk: het eerste punt van Rudolf Meessen was van betere makelij. Een mooi offer op f2 (wat was dat vandaag met al die offers) reet de stelling van Cools open. 0-1. Intussen had Le Quang een waar huzarenstukje uitgehaald. Hij slaagde erin om 4 zetten te doen in 3 seconden en dat zonder zelfs te blunderen of de klok ingedrukt te houden. Een heroïsche ontsnapping die uiteindelijk zelfs een vol punt opleverde. Op een bepaald moment stonden er 4 dames op het bord! Voorts won Vandenbussche iets te makkelijk van Tonoli, die zijn eerste echt mindere partij van het toernooi speelde.

Tom Barbé en Adrian Roos als enigen met het maximum

Gijsen-HuessmanIn de open reeks zijn er na deze 4de ronde nog 2 leiders: Adrian Roos profiteerde van een blunder van Gregory Maraite, terwijl Tom Barbé zijn voordeel haalde uit het iets té agressieve spel van Willem Gijsbers. Op de andere topborden werden remises genoteerd. Van Cappellen hield Hamblok onder controle, terwijl Huessman zijn handen vol had met Stief Gijsen. Morgen is de match Roos-Barbé dé topper. In Humbeek volgen ze hun jeugdspelers op de voet, er werd zelfs een speciale blog voor aangemaakt.

De uitslagen:

Leenaerts (2161) – Laurent (2337) 0-1
Claesen (2380) – Dgebuadze (2562) 1/2
Van Mechelen (2269) – Van der Stricht (2426) 0-1
Hovhanisian (2458) – Daels (2212) 1/2
Vandevoort (2409) – Buhr (2344) 0-1
Vandenbussche (2263) – Tonoli (2175) 1-0
Denayer (2265) – Ahn (2316) 1/2
Noiroux (2140) – Le Quang (2276) 0-1
Cools (2327) – Meessen (2298) 0-1

De stand na ronde 4:

1. Laurent 4
2. Leenaerts 3
3. Vandenbussche, Dgebuadze, Claesen, Van der Stricht, Buhr 2.5
4. Hovhanisian, Van Mechelen, Daels, Le Quang 2
5. Vandevoort, Tonoli, Denayer, Ahn 1.5
6. Meessen, Noiroux 1
7. Cools 0.5

Alle partijen kan je naspelen op schaakfabriekplus. Onze analyses van de dag komen van Mher Hovhanisian en Pascal Vandevoort.

 1. Joris Pelemans
  Joris Pelemans08-07-2008

  Hmm, ’t zit er vandaag toch ni echt in voor Robin precies…

 2. Fabrice Wantiez
  Fabrice Wantiez08-07-2008

  Ja, de opening was slecht… 8.exf6 was de einige zet omdat 8.Le3 is al verliest.

 3. Johan
  Johan08-07-2008

  Tja als ge chattard speelt zoudeda wel moeten weten hé

 4. Der Alte
  Der Alte08-07-2008

  Wat voor rare opening speelt die Buhr vandaag tegen Vandevoort? Volgens mij gaat het niet te lang meer duren..
  Robin was te driest vandaag, deze keer was het eronder in plaats van erop.

 5. KAra
  KAra08-07-2008

  Bruno heeft een goeie openingskeuze gemaakt. Pc6 is blijkbaar een vrij nieuwe variant, Dg4 leek me niet zo goed gezien zwart vroeg druk zet op het centrum en alle problemen van wit daaruit voorkwamen, Pf3 lijkt logischer.
  Geen nood, op drie fantastische partijen mag er een mindere volgen zeker?

 6. Fabrice Wantiez
  Fabrice Wantiez08-07-2008

  Er zijn IGM partijen met 8.exf6 maar dat schijnt dat Wit heeft al niet zo veel.

 7. mathias
  mathias08-07-2008

  Pascal Vandevoort gaat niet content zijn als hij dit verliest…

 8. Robbie
  Robbie08-07-2008

  Inderdaad,Bruno heet zijn huiswerk goed gedaan,denk ik!
  Pc6 is zijn slimme keuze,echter het nadeel is dat c7-c5 niet kan snel schuiven en dat hoort normaal niet in het Franse systeem. Echter, de grote fout van Robin is dat hij te aggressief heeft gespeeld. Maar ja, misschien is dat zijn stijl en dat kan soms fout lopen,nietywaar!

 9. Hans R
  Hans R08-07-2008

  mbt Vandevoort-Buhr

  Allemaal terug te vinden in Wisnewski – Play Nc6. Cfr. ook http://www.chesspublishing.com voor (enkele) weerleggingen

 10. Der Alte
  Der Alte08-07-2008

  Ik had nooit gedacht dat Buhr dit nog zou winnen! Die mag ook een kaars gaan branden in Scherpenheuvel!

 11. mrxjn
  mrxjn08-07-2008

  leuk nog eens iets nieuws te zien in de chatard!

 12. jef patat
  jef patat08-07-2008

  Is er een site waar de uitslagen en standen van de open reeks staan?

 13. Bart
  Bart08-07-2008

  Rechts in de actueelbalk ‘Belgisch kampioenschap’.

 14. Johan
  Johan09-07-2008

  up-to-date ware leuk geweest….

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.