Jan Rooze doet nog mee voor eindzege in Condom

RoozeRooze heeft 6/8 en volgt op een half punt van leider Bujisho. Frederic Decoster volgt op een vol punt…

Tom Piceu verdwijnt, Jan Rooze komt

In ronde 6 zat Tom Piceu nog op bord 1 om remise te spelen tegen de huidige leider Bujisho (2402). Maar er is veel veranderd in twee rondes. Piceu scoorde 0/2 en verdween naar het achterplan. De Bruggeling heeft 5/8.

Wie wel begint op te vallen is Jan Rooze. Op het moment dat Piceu op bord 1 zat, speelde hij nog in de subtop, maar enkele knappe zeges hebben daar veranderingen in gebracht. Rooze won in de 8ste ronde van Simon Olivier (2381) en komt daarmee op een goede 6/8, slechts een half punt achter de enige leider Bujisho (2402).

Ook nog mee met de beteren: Frederic Decoster. Hij speelt vooral erg degelijk met enkele remises (zowel tegen sterkeren als zwakkeren). Decoster heeft 5.5/8 en is tweede Belg.

Iets verder in de stand vinden we Piceu, Rob Michiels en Frederic Verduyn terug en nog wat verder Robert Schuermans, Tieme Verlinde, Arthur Hugaert, Wouter Gryson enzomeer.

Een verslag zal ongetwijfeld volgen bij het einde van het toernooi. Voorlopig moet u het doen met de website, die u rechts in de actueelbalk terugvindt.

  1. mecenas
    mecenas19-07-2008

    Jan is een van de weinigen die en een universitair diploma gehaald heeft en kampioen van belgie is geworden.
    Volgens mij de beste speler die Belgie na Okelly en Boey heeft gekend.
    Op 60jarige leeftijd kan hij nog mee met de besten mee na jarenlange schaakinactiviteit

  2. steff
    steff20-07-2008

    Ik vraag me af wat die opmerking over een universitair diploma op een schaakblog komt doen. Elitarisme?

    Je laatste opmerking (mbt inactiviteit) houdt natuurlijk wel steek: chapeau! (voor Jan, welteverstaan 🙂 )

  3. scheven
    scheven20-07-2008

    Ja, en hij heeft niet alleen een universitair diploma, maar hij schaakt goed, hij rookt niet, doet niet aan drugs, en heeft goed geld verdiend in zijn leven!
    Met andere woorden, hij is onbetwistbaar iemand die zich situeert in de bovenste laag van de bevolkingspiramide :).
    grtz van iemand die zich situeert in de onderste laag 😉

    ps grootmeester Luc Winants leek me toch wat sterker op schaakgebied; maar ja, mss staat hij niet zo hoog op die piramide dan 🙂

  4. mrxjn
    mrxjn20-07-2008

    Go Fré! Go!!

  5. tom vananderoye
    tom vananderoye20-07-2008

    wat een loze commentaren… misschien typisch Belgisch (of Vlaams) om maar direct van de slechtste mogelijke interpretatie uit te gaan van iemands post.

    Op de website van Deurne staat het relaas van Jan Rooze over het toernooi van Barlinek 2008 waar hij een half punt tekort kwam voor IM-norm.

    http://users.pandora.be/sk.deurne/Barlinek20081.htm

  6. Schaakje
    Schaakje20-07-2008

    Freedom of speech vormt nog altijd de basis van de meeste Europese democratieën. Ik stel me echter eveneens vragen bij sommige comments… trouwens iemand die zichzelf ‘mecenas’ noemt, heeft het volgens mij al wat te hoog in zijn bol. Bescheidenheid siert de mens maar das nu net de kwaliteit die veel schakers tekortkomen…

  7. tom vananderoye
    tom vananderoye20-07-2008

    Wat sommige mensen toch kunnen afleiden uit een bijnaam… en daarna een psycho-analyse van de schaker! Straf straf…

    laten we nu maar ophouden met idioot te doen. Ik ga er nog altijd vanuit dat de eerste poster dit als een positieve post bedoelde met als enige bedoeling Jan Rooze te prijzen zonder iemand anders te schofferen. Of is dat te ver gezocht?

  8. scheven
    scheven21-07-2008

    Leuk artikel op de site van Deurne! En idd schitterend idee zo’n comeback, succes!
    Ik merk nu ook dat ik mecenas’ comment wellicht verkeerd geïnterpreteerd heb (en dat Rooze in zijn topperiode (voor er sprake was van gm Winants) de beste Belgische speler zou geweest zijn na Okelly en Boey).
    Euh, lang leve de freedom of speech! 🙂

  9. dorian
    dorian21-07-2008

    volgens mij is hij ook colle vergeten…
    de enige die echt meedeed voor wereldtitels!!!

  10. scheven
    scheven21-07-2008

    Jup, maar Colle was toch van een veel vroeger tijdperk. Ik dacht dat Okelly en Boey dichterbij de hoogdagen van Rooze actief waren, maar precieze jaartallen enzo ken ik niet.
    Zou mss wel leuk zijn als er een site was met de Belgische schaakgeschiedenis (bv met de kampioenen, jeugdkampioenen, norm- en titelscoorders, de grote internationale toernooien in België georganiseerd (Oostende, Brussel,… (zijn er nog?)), beste Belgische spelers met hun hoogtepunten,…) of bestaat er al zo’n site? Mss ideaal om in boekvorm uit te geven? Of mss een ideaal project om via de bezoekers van schaakfabriek op poten te zetten, en dan hier ergens op deze site een plaats te geven?

  11. tom vananderoye
    tom vananderoye21-07-2008

    Colle heeft nooit echt meegedaan voor de wereldtitel. Hij haalde wel de beste resultaten voor een Belg. Natuurlijk zullen we nooit weten

    voor Belgische schaakhistorie:

    website van Nikolaas Verhulst: http://www.freewebs.com/schaakhistorie_ea/schaken.htm

    en door Etienne Cornil:

    Les Cahiers du CREB: Les championnats de Belgiqe d’Echecs in pdf-vorm

    http://users.skynet.be/fa054591/JOURNAL/CAHIER2007.pdf

    en een eerder artikel van de schaakfabriek over Rooze:

    http://schaakfabriek.be/2008/06/05/jan-rooze-blinkt-uit-in-polen/

  12. Pipo
    Pipo21-07-2008

    Ik denk dat mecenas het goed bedoelt en niemand wil kwetsen.
    Om aan de top te spelen en je studies niet te verwaarlozen moet je echt zeer intelligent zijn.Luc winantsheeft tot grote ergernis van zijn vader Dr Henri Winants zijn studies laten vallen.
    Luc heeft hoger middelbaar gedaan en is dan volop met het schaken bezig geweest.Jadoul heeft zijn studies afgemaakt en is IM gebleven.
    Het aantal schakers dat zijn studies opgeeft en het probeert in de schaakwereld is spijtig genoeg niet te tellen,en je kost ermee verdienen kan je niet als je geen 2700 elo hebt.Toch niet zoals iemand die verder gestudeerd heeft.
    Ik wil daarmee niet zeggen dat we allemaal moeten studeren want er zijn genoeg beroepen waar je met handenarbeid genoeg kunt verdienen en je hobby toch kan beoefenen.
    Wat het boek betreft heeft IM Jadoul een boek geschreven:
    histoire des maîtres Belges.

  13. scheven
    scheven22-07-2008

    Het lijkt me vrij duidelijk dat mecenas gewoon een compliment wil geven en ik denk ook niet dat iemand zijn uitspraak als een belediging heeft opgevat.
    Dit wil natuurlijk niet zeggen dat ik me niet schertsend kan uitlaten over het feit dat men het altijd heeft over ‘je moet eerst een universiteitsdiploma halen…’.
    Kijk als je stopt met school, en je bent bereid de consequenties hiervan te dragen, dan is dat toch prima? Als Winants wil stoppen met studeren om te gaan schaken, dan is dat toch ook prima? Ok, hij gaat er misschien niet rijk van worden, maar dat is zijn probleem, daar moeten wij als omstaanders toch geen oordeel over vellen? Dit soort keuzes hebben volgens mij niets met intelligentie te maken, maar veeleer met zelfkennis, en weten waar je naartoe wilt met je leven.
    Mijn standpunt is dat de maatschappij of de publieke opinie dit soort beslissingen niet steeds moet willen opleggen, zoals de dag van vandaag meer en meer het geval is.

  14. wim
    wim24-07-2008

    Er heeft in het verleden menig jeugdspeler zijn studies verwaarloosd om te schaken. Van die tientallen heeft er 1 iemand van het schaken zijn beroep kunnen maken (Luc Winants)…

    Iedereen maakt zijn eigen keuzes maar je kunt er toch wel even op wijzen waar iemand mee bezig is. Er is in België tot nu toe geen kans om van het schaken je beroep te maken. Ook al behoor je tot de top 10.

    Marechal (boekenverkoper te brussel) zegt voor de grap soms dat hij een van de weinige echte Belgische profschakers is!

    En dat de maatschappij druk uitoefent is van alle tijden, dat is zeker niet nieuw, integendeel.

  15. ze voice
    ze voice25-07-2008

    Wat wel nieuw is, is dat de noodzaak voor een diploma om “het” te kunnen maken m.i. tegenwoordig minder pertinent aanwezig is. In een op kennis gebaseerde maatschappij zijn bedrijven zeker ook geïnteresseerd in autodidacten die vaak meer praktische ervaring hebben en minder theoretische denkpistes bewandelen. Maar toch blijft de generatie ouders, die opgroeiden met de idee dat je zonder diploma nergens raakt, druk uitoefenen op hun kinderen. En niet enkel de ouders, ook gepensioneerden proberen dit wel eens te doen. Vooral zij dan die zelf gestudeerd hebben en een rijke carrière achter de rug hebben, die zij toeschrijven aan hun diploma.

    In de huidige prestatiegerichte, materialistische en individualistische maatschappij (die is natuurlijk al een tijdje prestatiegericht) zou een diploma ‘ontspanning’ en ‘tijd voor jezelf’ nemen voor sommigen ook geen slecht idee zijn. Misschien een ManaMa? 🙂 Ach, de gulden middenweg dan maar…

    Ook al kun je van hobby je beroep niet maken (als profschaker dus), je kunt wel altijd proberen werk te zoeken in sectoren die in aanraking komen met je hobby. Zo krijg je ook een andere kijk op het hele gebeuren. En dan heb ik het niet over schaakbordfabrikanten :), maar bvb. bij bedrijven als Chessbase, NIC (die zoeken overigens een accountant!), …

  16. Jan Rooze
    Jan Rooze30-07-2008

    Ik ben verrast en ook verlegen over zoveel belangstelling voor mijn comeback (met een kleine c). Wat ik daarbij vaststel is, dat de hele schaakwereld, en zeker ook de Belgische, zoveel sterker geworden is – wat voor mij uiteraard een uitdaging is om te zien of ik op m’n eenenzestigste nog meekan. Voor het eerst sinds lang heb ik nu weer tijd om me met schaken bezig te houden (niet alleen spelen maar ook studeren – en meer dan me lief is),
    ” a la recherche du temps perdu”, maar vooral omdat ik nog evenveel plezier vind in het schaken als 40 jaar geleden. In het spel zelf natuurlijk, maar al evenzeer in het reizen en in de rijkdom der verschillende talen. Daarbij vind ik persoonlijke kontakten met andere spelers en schaaksympatisanten, ongeacht hun ELO, heel belangrijk – en betreur ik dikwijls ook de arrogantie van mensen die alleen in ELO-termen schijnen te kunnen denken. Maar dat geldt gelukkig niet voor ons Belgen…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.