Hovhanisian haalt Plachetka nog bij

HovhanisianHet toernooi van Charleroi is gewonnen door zowel Mher Hovhanisian als Jan Plachetka. Hovhanisian haalde de Tsjech bij door in de laatste ronde van Michiels te winnen. Kevin Terrieux scoorde een IM-norm, maar weigerde die. De open reeks werd gewonnen door Vincent Colin…

Toch een norm in Charleroi

“Geen normen” in Charleroi titelden we gisteren, maar dat was niet helemaal juist, zoals lezer Brabo opmerkte. Een GM-norm was er inderdaad niet, maar Kevin Terrieux had wel een IM-norm gescoord. Dit nieuwtje ging volledig aan ons voorbij omdat Terrieux de norm geweigerd heeft aangezien hij al zeker was van zijn IM-titel voor het toernooi. Maar hij scoorde dus eigenlijk wel een IM-norm.

PlachetkaDe toernooizege dan. Leider Jan Plachetka speelde remise tegen Geert Van der Stricht. Daardoor konden drie spelers Plachetka nog inhalen: Hovhanisian, Dgebuadze en Kraemer. Dgebuadze had geen cadeautje in de laatste ronde en kwam niet voorbij Tigran Gharamian. Kraemer probeerde het tegen Kevin Terrieux, maar slaagde ook niet in zijn opzet. Remise. Enkel Hovhanisian kwam dus nog in aanmerking en hij slaagde wel. Met zwart versloeg hij Bart Michiels. Hovhanisian klimt daarbij naar 6/9 en wint samen met Plachetka het toernooi. Een sterke prestatie na zijn mindere BK.

De open reeks bleef in handen van Vincent Colin. Die ging met een half punt voorsprong de laatste ronde in en kwam er met een half punt voorsprong ook uit. Colin remiseerde tegen Bruno Laurent, terwijl zijn andere concurrent, Tom Wiley, de nederlaag kende tegen Andrej Sumets. De volledige uitslag vind je op de officiële website. We hebben de partijen van de laatste ronde nog niet binnengekregen, maar updaten die zo snel mogelijk.

De eindstand van de gesloten groep:

1. Plachetka, Hovhanisian 6/9
2. Dgebuadze, Kraemer 5.5
3. Gharamian, Terrieux 5
4. Rausis 4.5
5. Van der Stricht 3
6. Michiels 2.5
7. Vandevoort 2

 1. Marcel Van Herck
  Marcel Van Herck03-08-2008

  Plachetka eerste, dat doet me nu echt plezier.
  Hij zal als ietwat oudere GM op zijn retour wel uitgenodigd zijn
  om het behalen van een norm wat te vergemakkelijken.
  Blahopreji vàm, Jene !
  gefeliciteerd, Mher !

 2. Carlo
  Carlo03-08-2008

  Plachetka speelde al mee in een of meerdere edities van het Antwerpse Steinweg tornooi, 1987-1992. Trouwens, het archief van die tornooien wordt deze maand bij Nikolaas bezorgd, voor digitalisering in zijn website “Belgische schaakhistorie”. Beetje raar dat ik daar nu pas aan dacht, maar beter laat dan nooit.

 3. David Roos
  David Roos03-08-2008

  Hoe weiger je een IM-norm ?!

 4. tom vananderoye
  tom vananderoye03-08-2008

  weigeren is mss slecht uitgedrukt. Feit is dat als je al normen genoeg hebt een extra norm weinig waarde heeft

 5. Marcel Van Herck
  Marcel Van Herck03-08-2008

  Echt irritant dat we zo lang moeten wachten op de partijen van de laatste ronde. Dat heb ik al bij veel tornooien moeten vaststellen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.