Ernst leidt in Vlissingen

LeenaertsSipke Ernst staat een half puntje los, maar onze aandacht ging vooral naar bord 14. Daar was Robin Leenaerts second seed Konstantin Landa aan het wegspelen, tot het noodlot toesloeg…

Leenaerts op twee zetten van dé stunt van het toernooi

Na zes rondes is er nog één leider in Vlissingen en dat is Sipke Ernst, die in de zesde ronde Ralf Akesson wegzette. Met 5.5/6 heeft Ernst een half punt meer dan een hele groep, waaronder favorieten Amonatov, Bruzon, Ikonnikov en dies meer.

Wie daar niet bijstaat, is second seed Konstantin Landa (2615). De Rus is niet in grootse vorm en had al anderhalf punt laten liggen na een nederlaag tegen een Spaanse IM (Llaneza Vega) en een remise tegen de 13-jarige Nederlander Benjamin Bok. Ronde zes was dus een must-win voor Landa. Het gewillige slachtoffer was Robin Leenaerts.

De partij liep echter allesbehalve vlot voor Landa en die begon risico’s te nemen met een stukoffer op g5. Veel bereikte hij er niet mee en Leenaerts stond gewoon een stuk voor. Na enig geknoei leek de hemel helemaal op te klaren en de Brasschatenaar bereikte de volgende stelling.

Landa-Leenaerts

Leenaerts is aan zet en kan het makkelijk afmaken met Lg6+!! De koning moet naar e6, anders volgt De4 schaak, Kd6 en Dxb4 schaak en de dame op f8 gaat eraan. Dus Ke6 Dg4!! Ke7 Dxb4+ en door de goede stand van de loper op g6 kan de koning de dame op f8 niet verdedigen. Opgave zou ongetwijfeld volgen.

Leenaerts vond deze variant niet en begon met het opjagen van de witte koning die alle pionnen aan de damvleugel ging opeten. “Als er geen directe winst inzit, moet ie maar eeuwig schaak geven”, dacht de neutrale toeschouwer maar remise is een uitslag die niet in het Antwerpse woordenboek staat. Ironisch genoeg was het net het moment waarop Leenaerts toch voor de remise ging (zo zei hij zelf), dat hij zwaar blunderde met Kg6.

Een ongelooflijke partij met een serieuze anti-climax. “Ik kon hem op 100 manieren afmaken”, vloekte Leenaerts achteraf. “Maargoed, het is weer een ervaring erbij. Volgende keer pak ik hem.” Je kan de hele partij trouwens naspelen op de officiële site (zie zijbalk “actueel”).

Pieter ReyniersTerwijl die megastunt verloren ging, was er een kleiner stuntje 10 borden verder. Marc Lacrosse en Pieter Reyniers ontmoetten elkaar op bord 26. Wat een vrij droge partij leek te worden, bracht toch nog wat meer animo dan verwacht. Lacrosse koos voor een vreemde dameruil en liet zich dan vlotjes wegspelen in het daaropvolgende eindspel. 0-1, een verrassende zege van Reyniers, die het overigens al heel het toernooi uitstekend doet. Eerder won hij al van Lukas Boutens (2184) en remiseerde hij tegen clubgenoot Franck Steenbekkers (2212). De kroon op het werk kwam er zo’n 10 minuten geleden (het is donderdag 21.30u op het moment dat we dit schrijven) met een remise in ronde 7 tegen IM Afek Yochanan.

Voor alle Belgische resultaten (meerdere landgenoten spelen prima: Roel Hamblok en Stef Soors zijn samen met Reyniers eerste Belg met 5/7) verwijzen u nogmaals door naar diezelfde officiële site.

 1. Jef
  Jef08-08-2008

  Marc Lacrosse houdt zijn fide elo bewust laag. Af en toe speelt hij een toernooi en laat hij zich verliezen.

 2. Arno
  Arno08-08-2008

  3 Belgen met een 5/7, in zo een sterk bezet tornooi!
  Dit verdient een dikke proficiat.

  En dat deze belgen ook allemaal jeugdspelers zijn is zeker een opsteker, we gaan de goede kant op 🙂

  Doe zo voort!

  Arno

 3. peter
  peter08-08-2008

  Dat Lg6+ en vooral Dg4+ ziet er nogal computerachtig uit; voor een mens is dat vrij lastig te zien…

  groet uit Sochi!

  -Peter

 4. ze voice
  ze voice08-08-2008

  Peter, is dat cynisme?
  Met zo weinig stukken op het bord is een geforceerde combo van drie zetten toch geen huzarenstukje om te zien?

  Zal wel iets met tijdnood te maken gehad hebben – hoop ik voor Robin :p – , de uitslag was een van de laatsten die binnenkwam…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.