Wang Yue en Cheparinov leiden in Sochi

CheparinovTussen Vlissingen en Geraardsbergen door wordt er ook nog geschaakt in het verre Rusland. Na 9 rondes zijn er twee – verrassende – leiders in he Grand Prix-toernooi in Sochi: Wang Yue en Ivan Cheparinov…

Wang neemt het over van Radjabov

Na 9 rondes vallen er twee dingen op in Sochi. Eerst en vooral de vele remises. Ondanks de Sofiaregels zijn 45 van de 63 partijen op een gelijkspel geƫindigd. Soms droog en saai, soms attractief en toevallig.

Een tweede opvallende punt is het leidersduo. Ivan Cheparinov was in Baku nog de meest opvallende speler omdat hij startte met een op dat niveau zelden geziene 0/4, nu valt hij op omdat hij werkelijk uitstekend aan het spelen is. Hij klopte Svidler, Kamsky en Grischuk. In ronde 5 incasseerde hij tegen Radjabov zijn enige nederlaag totnogtoe.

Wang YueDe tweede leider is Wang Yue. De co-winnaar van Baku lijkt momenteel goed op weg om de leiding in de Grand Prix-reeks naar zich toe te trekken. Wang begon eerder rustig met 7 remises, maar won dan achtereenvolgens van Gelfand en Radjabov. Zowel Cheparinov als Wang hebben 5.5/9.

Op een half punt volgen vijf spelers. Vugar Gashimov profiteerde van een zege tegen de ongelukkige Navara. Vassily Ivanchuk doet momenteel weinig tot niets en heeft zijn +1 enkel te danken aan een abominabele Svidler. Aronian verloor zijn traditionele puntje tegen Ivanchuk, maar won wel van Navara en Al Modhiaki. Teimour Radjabov stond tot zijn nederlaag tegen Wang aan de leiding na een ontsnapping tegen Gelfand en een kermisstukje tegen Cheparinov. Kamsky pakte zijn punten tegen Ivanchuk en Al Modhiaki. Allen hebben zij 5/9.

Net als in Baku zijn de spelers dus erg aan elkaar gewaagd. Hopelijk levert dat ook op het bord nog enkele boeiende partijen op.

De stand na ronde 9:

1. Cheparinov, Wang 5.5
2. Radjabov, Ivanchuk, Aronian, Kamsky, Gashimov 5
3. Grischuk, Jakovenko, Karjakin 4.5
4. Svidler 4
5. Gelfand 3.5
6. Al Modhiaki, Navara 3

De link naar de officiĆ«le site vindt u in onze actueelbalk. De foto’s zijn van Chessvibes en Mark Gluhovsky.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.