Aronian gaat in pole positie laatste ronde in

AronianHet lijkt er sterk op dat Levon Aronian het tweede Grand Prix-toernooi – dat van Sochi – zal winnen. De Armeen mag met een bonus van een half punt de laatste ronde in. Karjakin en Radjabov lijken de voornaamste concurrenten..

Spurtje van Aronian zorgt voor ommekeer

U kon eerder al lezen dat Ivan Cheparinov het Grand Prix-toernooi in Sochi domineerde en voor de tweede rustdag (na 9 rondes) gezelschap kreeg van Wang Yue. Wel, drie rondes later is de situatie helemaal anders.

Chepa-AronianCheparinov kraakte onder de druk en moest in ronde 10 en 11 een 0/2 toestaan. Hij werd het slachtoffer van Karjakin en Aronian. Wang Yue deed het een stuk beter en liet drie remises optekenen. Dat is niet zo slecht, maar de leidersplaats is hij toch kwijt. Want het was een van de favorieten, Levon Aronian, die nog eens toonde stalen zenuwen te hebben. Op de momenten van de waarheid kan de Armeen namelijk net iets meer (toch als hij vooraan staat, zie ook Wijk Aan Zee en Linares toen hij die won). Dat demonstreerde hij vooral tegen Cheparinov, die met zwart traag maar zeker werd weggedrukt en enkele foute keuzes cash uitbetaald kreeg. Aronian won in ronde 11 opnieuw, nu weliswaar met minder verve. Het was eigenlijk Gelfand zelf die zich door een enorme blunder liet inpakken.

Wie ook aan een opmars is begonnen, is Sergey Karjakin. De jonge Rus scoorde eveneens 2/2 in rondes 10 en 11 en staat nu samen met Wang en Radjabov tweede, op een half punt van Aronian.

De laatste ronde brengt één superduel: Karjakin-Radjabov. Aronian zal tegen de ietwat ambitieloze Grischuk zijn schaapjes vermoedelijk wel op het droge kunnen houden, waardoor de twee achtervolgers zullen moeten winnen. Ook Ivanchuk-Wang kan interessant zijn, al heeft Ivanchuk nog niet meteen zijn meest begeesterde spel getoond totnogtoe.

De stand na ronde 12:

1. Aronian 7.5
2. Wang, Karjakin, Radjabov 7
3. Kamsy, Gashimov 6.5
4. Ivanchuk, Grischuk, Jakovenko, Svidler, Cheparinov 6
5. Gelfand 5
4. Navara 4
5. Al Modhiaki 3.5

Foto’s van Mark Gluhovsky.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.