Aronian wint Sochi na spectaculaire laatste ronde

AronianLevon Aronian heeft, zoals verwacht, het toernooi van Sochi gewonnen. Minder verwacht was de manier waarop, want Aronian won zijn laatste ronde en dat was nodig ook…

Geen remises op de topborden

Aronian-Grischuk. “Dat wordt een rustige remise, waardoor Aronian zeker is van tenminste een gedeelde zege”, dachten de meeste toeschouwers over de laatste ronde van het Grand Prix-toernooi in Sochi. Met Karjakin-Radjabov zou er waarschijnlijk nog één iemand mee aan de leiding wippen.

Maar van dat scenario kwam niets in huis. Aronian offerde een pionnetje voor goed spel en besloot in die stelling voor meer te gaan dan een rustige remise. De Armeen controleerde de a-lijn, uiteindelijk ook de onderste rij en na pionwinst op c6 gaf Grischuk meteen op (hij kon niets meer doen aan promotie of zware materiële verliezen). Aronian was als eerste klaar, wat de spanning van het toernooi wat onderuit haalde. Aronian wint zijn eerste Grand Prix toernooi en 30 000 euro, net genoeg om Grischuk na de partij op een welverdiende vodka te trakteren.

Die snelle winst beïnvloedde de andere partijen gelukkig weinig. Teimour Radjabov was immers dé partij van het toernooi aan het spelen. Hij offerde zijn twee torens voor een ijzersterke stand van zijn kleinere stukken.

Karjakin-Radjabov

Probeer hier maar eens een constructief plan te vinden voor de witte torens. Radjabov won een kwaliteit terug en gaf dan nog een vol stuk om met 4 pionnen tegen een toren uit te komen. Twee verre vrijpionnen op g2 en a2 legden de toren vast en Karjakin kon niets meer doen aan de loop van de f-pion. 0-1, een prachtige zege van de Azeri.

Wang Yue werd na een boeiende remise tegen Ivanchuk derde en kreeg daar nog het gezelschap van Gata Kamsky, die van de ongelukkige Navara won.

De eindstand na 13 rondes:

1. Aronian 8.5
2. Radjabov 8
3. Wang Yue, Kamsky 7.5
4. Karjakin, Jakovenko, Svidler 7
5. Ivanchuk, Gashimov 6.5
6. Grischuk, Cheparinov 6
7. Gelfand 5.5
8. Navara, Al Modhiaki 5

 1. Marcel Van Herck
  Marcel Van Herck14-08-2008

  beste Jan,

  minor pieces zijn lichte stukken in het Nederlands

 2. Mrxjn
  Mrxjn15-08-2008

  oi!,
  Waar moeten we klikken om de partijen te zien ?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.