Speel mee in het clubkampioenschap van Aalst

AalstNaar jaarlijkse gewoonte start op de tweede woensdag van september het clubkampioenschap van de KS Pion Aalst. Vorig jaar pakte de club uit met een opmerkelijk nieuw spelconcept voor zijn clubtornooi. De formule bleek aan te slaan en wordt dit jaar opnieuw toegepast. Iedereen kan meespelen in dit unieke toernooi…

Een ranking op TPR

Het tornooi bestaat uit 2 zelfstandige subtornooien, een herfsttornooi van september tot Kerstmis, en een lentetornooi van Nieuwjaar tot half april. De deelnemers zijn niet verplicht om alle wedstrijden te spelen. Elke deelnemer speelt zoveel of zo weinig partijen als hij zelf wil. Deelnemers kunnen ten allen tijde in het tornooi stappen, ook wanneer het tornooi reeds aan de gang is.

De klassementen worden gemaakt met TPR (Tournament Performance Rating). Er zijn 2 klassementen. In het hoofdklassement worden de spelers gerangschikt volgens hun TPR. Winnaar van het tornooi is de speler die de hoogste TPR heeft gescoord. In het prestatieklassement worden de spelers gerangschikt volgens het verschil tussen hun TPR en hun ELO – rating. Winnaar van dit klassement is de speler die erin slaagt het verst boven zijn ELO-rating te presteren.

In elk klassement van elk subtornooi ontvangen de eerste 10 spelers een prijs. De prijzen van beide klassementen zijn gelijkwaardig. Dit houdt in dat de speler met de laagste ELO-rating van het deelnemersveld in principe een prijs kan ontvangen die even groot is als de prijs van de tornooiwinnaar ! Vooral voor jonge spelers, die meestal boven hun ELO-waarde presteren, is dit een zeer aantrekkelijke formule !

Alle verdere informatie over het clubkampioenschap van Pion Aalst is ter beschikking op de website van de club : WWW.PIONAALST.BE

 1. Theo
  Theo22-08-2008

  Leuk concept!

  Tellen de partijen mee voor Elo verwerking? Want dit is uiteraard essentieel. Ongelofelijk dat sommige clubs hun interne tornooien niet willen laten meetellen voor Elo om ‘cannibalisme’ te vermijden. Wat natuurlijk heel flauw is…

  Wat is het speeltempo?

 2. Kjell
  Kjell22-08-2008

  Beste Theo,
  De partijen tellen mee voor elo.
  Ik denk dat het speeltempo nog niet vastligt,maar ik zal het eens vragen aan de voorzitter.
  Anders moet je eens kijken op de website,normaal zal het daar wel op staan.

 3. Yen
  Yen22-08-2008

  Heel leuk idee dit TPR-klassement, zo zijn het niet altijd de hoogste elo’s die met de prijzen gaan lopen. Wel een vraagje: zijn spelers die hun eerste partijen winnen (en bijgevolg een heel hoge TPR hebben) niet geneigd te stoppen na die winstpartijen?

 4. Dirk
  Dirk22-08-2008

  Om in aanmerking te komen voor een prijs in een subtornooi moeten de deelnemers minstens 10 van de 15 partijen spelen.

 5. volgjeneus
  volgjeneus22-08-2008

  Dit staat in het reglement:

  De deelnemers zijn niet verplicht om alle wedstrijden te spelen. Elke deelnemer speelt zoveel of zo weinig partijen als hij zelf wil. Wie echter in aanmerking wil komen voor een prijs in een subtornooi moet minstens 10 partijen spelen van de 15. Wie minder partijen speelt dan het vereiste aantal kan geen aanspraak maken op een prijs, maar de gespeelde partijen zijn wel geldig voor ELO – verwerking.

 6. Gerrit
  Gerrit23-08-2008

  Er wordt gespeeld met de Fischerklok. Het speeltempo is 120 minuten + 30 seconden voor elke gespeelde zet. De partijen worden doorgegeven voor ELO verwerking.

 7. Guy
  Guy24-08-2008

  Bedoel je niet 90 min+ 30 sec extra voor elke zet ?

  Leuk concept dat TPR klassement!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.