Bu: “I’m sorry”

ScheblerKateryna Lahno haalde vandaag haar eerste halve punt binnen, maar tevreden zal ze daar niet mee zijn, want tegen Bu bereikte ze een uitstekende stelling. Miro won vlot van Werle, terwijl Michiels het Belgische duel naar zich toe trok. Vandaag profileren we Gerhard Schebler…

Bu ontsnapt tegen Lahno

0/4, dat waren de harde cijfers voor Kateryna Lahno. Vandaag kreeg ze met Bu een vervelende loting. “Dat wordt 0/5”, fluisterde iemand in het publiek. Lahno deed het echter prima. Ze had geen enkel probleem met de Najdorf van Bu en won een pion. Wat er daarna allemaal gebeurde, was moeilijk te verklaren, maar het was duidelijk dat Lahno haar voordeel volledig uit handen gaf.

“I’m sorry”, was de reactie van Bu achteraf en dat zegt genoeg. Lahno knikte instemmend, maar de ontgoocheling was van haar gezicht af te lezen. Weliswaar het eerste halfje voor de Oekraïnse, maar weinig tevredenheid.

MichielsDe remise maakt het toernooi wel spannend, want Jan Werle ging té hard ten onder tegen Miro. Die speelde een modevariant waarna Werle wel een pion had, maar de stelling in het voordeel van wit pleitte. Met De4! won Miro een kwal en Werle zag het niet zitten dat nog uren te verdedigen. 1-0, Miro mee op kop.

Terwijl Schebler geweldig blijft presteren (remise tegen Vaganian), was het duel van de dag de Belgische clash tussen Michiels en en Van der Stricht. Die laatste koos voor een Najdorf, maar in het scherpe middenspel won Michiels een kwaliteit en had hij prima winstkansen. De tijdnood van Van der Stricht hielp de Wetteraar. De afwerking was uitstekend. Een heel belangrijk punt voor Michiels.

Timman verkoos vandaag een rustdag en speelde een solide remise tegen Gyimesi. Je vindt alle uitslagen, partijen en standen op schaakfabriekplus met dank aan de bijzondere inspanning van Valery Maes.

Profiel: Gerhard Schebler

Gerhard Schebler is de verrassing van de eerste vijf rondes.
Duitser
1969

Over het toernooi: “Dit is het sterkste en sjiekste toernooi waarin ik ooit heb mogen spelen. In Duitsland heb je zulke toernooien niet, behalve Dortmund maar dat is dan weer hors categorie. Ikzelf mik in dit toernooi op 4.5. Dat is hét doel en zou fantastisch zijn. Tot nu toe loopt het heel goed, maar ik denk niet dat het een verrassing is. Voor mij toch niet. Ik ben gewoon opnieuw op niveau aan het spelen. Ik wil dat ook voortzetten want ik wil hier volgend jaar opnieuw uitgenodigd worden (lacht)”.

ScheblerOver ambities: “Ik wil erg graag terug naar de 2500. Ik had enkele jaren geleden al 2540 en ik denk dat ik dat nog steeds waard ben. Ik heb enorm hard gewerkt voor dit toernooi en hoop daar ook op lange termijn vruchten van te plukken.”

Over carrière: “Ik ben profspeler en wil dat erg graag blijven. Financieel is het niet altijd makkelijk, maar ik zie daar toch enkele voordelen. Ten eerste de levenskwaliteit. Ik geniet van elk moment dat ik bezig kan zijn met schaken. Ik kan zelf mijn tijd indelen en doe wat ik graag doe. Ten tweede verdien ik eigenlijk goed omdat ik ook veel lessen geef. In Duitsland is daar echt wel vraag naar. Met prijzengelden zou het niet lukken, maar die lessen geven echt een zekere stabiliteit. Ik geniet van mijn leven als profschaker.”

 1. Robbie
  Robbie28-08-2008

  Dag Jan,
  nu is het probleem opgelost.
  De oorzaak was dat ik te ongeduldig was!
  Als ik nadat de schaakfabriek plus geopend werd bijv.inventi wilde aanklikken,gaat het weleens traag,maar uiteindelijk verschijnt het wel. Misschien is mijn PC gewoon traag?!
  Groetjes!

 2. Pierre Prongers
  Pierre Prongers28-08-2008

  Een leven als profschaker, wie droomt er niet van?
  Voor een trage PC wil http://www.ccleaner.com/ wel eens helpen.

 3. Robbie
  Robbie29-08-2008

  Hmmm… als profschaker mooie leven leiden,dat weet ik zo nog niet?!?!
  Lees maar naar de Nederlandse Schaakmagazine (Aug. 2008) waar Herman Grooten over zijn profleven vertelde. Wel, hij heeft ooit Burn-out gehad!
  Dus…..

 4. Joris Pelemans
  Joris Pelemans29-08-2008

  De een is al met wat minder content dan de ander… of kan beter met z’n geld om…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.