Bu opnieuw alleen aan de leiding

MichielsXianghzhi Bu klopte erg overtuigend Gerhard Schebler, terwijl Miro niet verder kwam dan een droge remise tegen Zoltan Gyimesi. De stunt van de dag leek van Bart Michiels te komen, maar Timman hield net stand. Vandaag leggen we onze focus op Rafael Vaganian…

Michiels op zucht van een prachtige overwinning

De strijd om de toernooizege blijft spannend, maar vandaag heeft topfavoriet Bu toch een bonushalfje op zak gestoken. In een scherpe partij schatte Bu zijn paarden hoger in dan de lopers van Schebler. Of het helemaal juist was, weten we niet, maar het samenspel tussen Bu’s damepionnen en de intussen gecentraliseerde paarden gaf vuurwerk. Met een leuke torenoffer werkte de Chinees de partij af. Zeker de moeite!

Daardoor moest Miro Zoltan Gyimesi te snel af zijn. Geen simpele opdracht, want Gyimesi is een oerdegelijke speler. Dat bleek ook in deze partij, waarin Miro wel probeerde maar toch moeilijk gezegd kan worden dat hij ooit aanspraak op de winst kon maken. Een logische remise, waardoor de Oekraïner zijn concurrent een half punt ziet uitlopen.

SpeelzaalDe partij van de dag kwam van de handen van Bart Michiels en Jan Timman. Michiels won een pion en pakte dan uit met een erg goed kwaliteitsoffer. Na enkele complicaties ging Michiels met een loper en drie pionnen tegen een toren het eindspel in. Een stunt leek in de maak, maar tijdnood strooide roet in het eten. Met nog om en bij de minuut op de klok (tegenover een half uur voor Timman) leek Michiels niet meer goed te durven proberen. Zij die de partij naspelen zullen ongetwijfeld verbeteringen vinden in het eindspel. Remise is nog steeds een knap resultaat, maar er zat zeker meer in.

Nog groot nieuws, want Kateryna Lahno pakte – eindelijk- haar eerste punt. Geert Van der Stricht was het slachtoffer en blijft alleen met de rode lantaarn in de hand achter. De manier waarop Lahno won, was trouwens erg leuk. Ze offerde een kwaliteit toen de Gentenaar erachter kwam dat zijn dame simpelweg ingesloten zat. Een origineel concept van Lahno. Haar dame en loper waren duidelijk sterker dan de twee torens en Van der Stricht gaf op. 1-0. Jammer voor onze Belg, al moet gezegd dat Lahno eindelijk dit toernooi eens wat geluk had.

Jan Werle tenslotte verloor in een al even boeiende partij van Rafael Vaganian. Werle offerde een kwaliteit voor een stuk met twee pionnen en leek alles onder controle te hebben. Maar net als tegen Michiels toonde Vaganian dat een oude vos zijn streken niet verleert. Opnieuw vond hij enkele kansjes, die nu zelfs het volle punt opleverden, al had Jan Werle twee zetten voor het einde doodsimpel kunnen winnen met Dxe7! Werle dacht dat Tg7 een dame won voor wit, maar had totaal niet gezien dat wit schaak stond na Dxe7. Ongelooflijk! U kan alle partijen, uitslagen en de stand bekijken op Schaakfabriekplus.

Profiel: Rafael Vaganian

Armeen
Geboren in 1951
Rating: 2594

Michiels-VaganianOver het toernooi: “Het is de vierde keer dat ik in Antwerpen speel. De eerste keer was in 1997 en net als toen vind ik de sfeer en de vriendelijkheid van de mensen hier opvallend. Dit is belangrijk als je ergens speelt, of toch: dat geldt voor mij. Ik moet me op mijn gemak voelen in een stad als ik schaak. Dat is hier zeker het geval. Hier moet bijgezegd worden dat dit voor het Belgische schaken ook goed is, dat er nog eens een toernooi is dat internationaal in de aandacht komt. Voor jullie spelers moet dit een mooie ervaring zijn, zeker voor de jeugdspelers die hier in het weekend waren.”

Over zijn ambities: “Ik ben misschien wel een oude krijger, maar ik mik zeker op de top-3 hier. En als het even kan, wil ik natuurlijk ook eerste worden. Dat zou werkelijk fantastisch zijn. Ik ben zeker nog ambitieus. Mijn toernooi tot nu toe is wat wisselvallig. Ik heb al enkele mooie stellingen niet benut, zoals tegen Timman, maar anderszijds heb ik ook al wat geluk gehad, zoals tegen Lahno.”

Over zijn carrière: “Ik heb al tegen alle grootheden gespeeld, zoals Karpov, Mecking en ook Timman en ben al prof sinds mijn 19de. Ik kan dus niet zeggen dat ik met dit toernooi aan mijn proefstuk toe ben, maar ik ben nog steeds ambitieus. Ik wil winnen waar ik speel, dus ook hier. Ik heb geen grootse dromen meer, maar blijf wel enthousiast en gepassioneerd in wat ik doe.”

Vaganian

  1. KAra
    KAra29-08-2008

    Vandaag had Vaganian onwaarschijnlijk veel geluk. Werle zal vannacht ongetwijfeld niet goed slapen!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.