Bu op weg naar de zege na een rustige speeldag

Van der StrichtMet nog één ronde te gaan, heeft Bu nog steeds een half punt voorsprong op Miro. Beiden remiseerden vandaag in een rustige speeldag, waarin alleen Van der Stricht voor vuurwerk zorgde (met resultaat). Vandaag profileren we Zoltan Gyimesi…

Jan Werle: “Het werd tijd”

In tegenstelling tot de vorige rondes moesten we vandaag niet lang wachten op de eerste resultaten. Zoltan Gyimesi en Kateryna Lahno kwamen al snel de analyseruimte in. Lahno had een variant voorbereid waarin wit drie stukken neemt voor een dame en 2 pionnen.

Gyimesi had de stelling al meermaals gespeeld, maar werd verrast door het plan Tb8-Tb5. “Een nieuw plan”, zei Gyimesi. “Ik voelde het tijdens de partij al dat ze met iets nieuws zou komen, maar ik had echt vertrouwen in mijn stukken.” Beide spelers zaten in een geanimeerde analyse allesbehalve op dezelfde lijn. Lahno verkoos zwart, terwijl Gyimesi bleef geloven in de eigen kansen om toch te eindigen met “Ok, misschien heb je iets goeds gevonden, Kateryna.”

Werle-ScheblerJan Werle en Gerhard Schebler waren iets later al klaar. Het prima toernooi van Schebler werd vandaag even onderbroken door een blackout. “Ik kende de theorie totaal niet en na h6 had ik Dh3 gemist. Waarschijnlijk is het daar al moeilijk.” Werle had de Duitser na die zetten helemaal naar huis gespeeld. “Het werd nog eens tijd ook”, glimlachte Werle. “Gisteren kon ik makkelijk winnen en ook eergisteren stond ik prima.” De vriendelijke Nederlander was dus allesbehalve tevreden, maar vandaag verscheen de lach terug op het gezicht.

“No risks today”, glimlachte Bu toen hij amper tien minuten later de analyseruimte binnenkwam. Bu had met zwart een droge stelling tegen Timman en kon wel vrede nemen met remise vandaag. De Chinees rekent op zijn witpartij morgen tegen Jan Werle.

Miro: “I’m not brave enough to win this tournament”

Ook Michiels en Miro deden het rustig aan vandaag. Die laatste koos verrassend voor de Aljechin-verdediging (e4 Pf6). Michiels koos voor een solide opstelling zonder veel risico.

Michiels-MiroNet voor de receptie om kwart voor vijf even de rust van de spelers kwam verstoren, offerde Michiels zijn toren voor een eeuwig schaak. “I’m not brave enough to win this tournament”, reageerde Miro die toch wel ontgoocheld was. “Toen hij in de analyse zag dat ik ook wel iets gezien had, kon hij er al meer vrede mee nemen”, grapte Michiels achteraf.

De prijs van de strijdlust ging vandaag naar Geert Van der Stricht. “Ik schaam me toch een beetje”, zei de Gentenaar gisteren nog. Totaal niet nodig natuurlijk in dit deelnemersveld en met de partijen die hij gespeeld heeft. Het belette hem overigens niet risico’s te nemen in zijn partij tegen de Armeen Vaganian. Eerst een schijnpionoffer, maar dan een heus kwaliteitsoffer moest onze landgenoot zijn eerste punt brengen. De compensatie was er misschien wel ergens, maar Vaganian wist de stelling in ieder geval naar een eindspel te loodsen. “Het is erg moeilijk, maar het kan wel winnen denk ik”, zei Jan Werle vanuit de analyseruimte. “Dit zou remise moeten zijn”, was dan weer Miro’s oordeel. Dat bleek iets adequater. Een verdiend halfje voor Van der Stricht!

Profiel: Gyimesi

Hongaar
Geboren in 1977
rating: 2593

Over het toernooi: “Ik ben pas op het voorplan gekomen toen Koneru Humpy afzegde om naar het WK vrouwen te gaan, maar ik ben wel blij dat ik hier kan spelen uiteraard. Ik ben in heel mijn leven nog maar vier dagen in Antwerpen geweest. Het lijkt een beetje op het Hongaarse kampioenschap, maar dat was nog net ietsje sterker. En hier is het ook wat sjieker (lacht).”

GyimesiOver zijn ambities: “Ik had geen ambitie wat punten betrof dit toernooi. Ik wilde gewoon goed spelen en wat dat betreft ben ik momenteel niet zo tevreden. Het resultaat tot nog toe, 5/8, is ok, maar mijn spel is te wisselvallig. Ik wil graag terug naar 2650. 2700 lijkt me niet echt realistisch voor mij, maar 2650 is dat zeker wel. Ik heb vroeger altijd meer dan 2600 gehad en wil dat terug.”

Over zijn carrière: “Ik ben de laatste tijd veel minder toernooien aan het spelen omdat ik kinderen heb gekregen. De combinatie familie-profschaken is niet de meest ideale. Maar ik blijf natuurlijk professioneel en wil terug op het niveau komen vanwaar ik kwam. Mijn vrouw is ook GM, maar zij heeft nu “een echte job” (lacht).”

Gyimesi

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.