Weinig hoogspanning in de laatste Inventironde

BuMiro speelde een snelle remise, waardoor de weg open lag voor Bu om met een halfje zeker te zijn van de toernooizege. In de andere partijen werd er geknokt, waarin de spannende momenten zich afwisselden, net als in het gebouw trouwens…

Miro tovert geen electriciteit op het bord

Een spannende laatste ronde. Daar keken een vijftigtal toeschouwers in Antwerpen reikhalzend naar uit. Twee cruciale matchen zouden daarbij de eindstand bepalen. Miro-Timman en Bu-Werle. Als Bu won, was hij sowieso zeker van een ongedeelde eerste plaats.

Miro-TimmanToch werd eerder verwacht dat Bu op safe zou spelen en zijn partij zou toespitsen op wat er gebeurde bij zijn directe concurrent. Daar viel er jammer genoeg weinig te beleven. Timman speelde, net als in de 8 vorige rondes, bijzonder degelijk en “schonk” zijn tegenstander een geïsoleerde c-pion. Daar is alles mee gezegd. Een snelle remise was het gevolg. “Eigenlijk had ik het gisteravond al wat opgegeven”, zei Miro achteraf, “Ik had gisteren moeten winnen, dat was mijn kans. Jammer want ik heb er op een bepaald moment echt in geloofd, maar goed. Ik heb wel een vrij goed toernooi gespeeld.”

Dat zette de deur open voor Bu, die nu “amper” een halfje moest scoren voor de toernooiwinst. Jan Werle had echter geen zin in een snelle remise. “Ik speel ook om te leren en de kans om tegen zo iemand te spelen krijg je niet iedere week. Ik wilde dus wel lekker schaken”, legde die uit.

Spanning op het bord, maar weinig spanning in het gebouw. Rond 16u viel immers alle stroom uit en de spelers zaten even in het donker. Het teken om naar buiten te gaan en een pauze in te lassen. De ongelukkige situatie werd snel opgelost en Bu hervatte met d5 een opmars in het centrum. Werle verdedigde goed en uiteindelijk werd de vrede snel getekend. “Voor mij was de toernooizege natuurlijk het belangrijkste, dus ik heb niets te klagen. Al denk ik dat ik een klein openingsvoordeel had”, aldus Bu, die zich vervolgens ging amuseren met wat origami (hij schonk zijn kraanvogel aan Kateryna Lahno).

Michiels: “Ik was vooraf wel tevreden met remise, maar toen zij geen remise bood, en ik ook niet, toen speelden we maar door”.

De spanning kwam dus van de andere partijen, waarin er voor de ereplaatsen werd gestreden. Vaganian had een pion, Schebler-Van der Stricht leek gelijk en dat laatste gold ook voor Lahno-Michiels. “Ik was tevreden met remise, maar zij bood geen remise en ik ook niet, dus ja, dan werd het geen remise”, vatte Michiels de situatie helder samen.

Lahno-MichielsTot Lahno in een gelijke stelling plots een stuk offerde voor drie pionnen. Na Pd2! leken de kaarten in het voordeel van Michiels geschud te worden tot… de electriciteit opnieuw uitviel. De stroompanne viel mooi samen met de loop van de partij, want na de korte opflakkering van het stukoffer was de rook snel opgeklaard en kon Michiels rustig proberen een winstvariant te zoeken. Die vond hij en met 3.5/9 heeft de Wetteraar zijn doel overtroffen.

De rustige gang van zaken werd ook in Vaganian-Gyimesi doorbroken. Plots zaten er een reeks matvarianten in de stelling en moest wit eeuwig schaak zien te voorkomen. Vaganian koos voor een origineel én goed plan en liep met zijn koning naar de damevleugel om dan te profiteren van de zwakke zwarte koning. 1-0, een leuke zege van de Armeen, die ook over het hele toernooi wel tevreden was. “Ik speelde slecht, maar heb me wel geamuseerd”, grijnsde Vaganian. Zijn pretoogjes verraadden het genoegen dat hij haalde uit enkele Houdini-trucjes dit toernooi (zie bijvoorbeeld zijn partij tegen Werle).

Schebler-Van der StrichtEnkel Van der Stricht was dan nog bezig nadat Schebler urenlang een gelijke stelling uitmolk. Uiteindelijk met resultaat, want de partij gaf winstkansen aan beide spelers. Na lang proberen won Van der Stricht een pion en had het voordeel. Niet genoeg, want met weinig tijd voor de Gentenaar kon Schebler de stelling remise houden, ook al bleef Van der Stricht proberen. Nadat de stroom nog eens uitviel, vond Schebler het welletjes en claimde remise op basis van drie keer dezelfde stelling. Om die claim te doen, moesten de overige zetten (zo’n 30-tal) gereconstrueerd worden. Beiden besloten dan toch maar puntjes te delen. Van der Stricht scoort zo toch nog verdiend anderhalf punt en kreeg van de organisatie een speciale vermelding voor zijn vechtlust.

Zo zit het sterkste toernooi van ons land erop en eindigde zoals het begon: met een receptie. Inventi sluit eveneens een drukke schaakzomer af. Voor uw dienaar (en diens dienaars 🙂 ) eindelijk wat rust, al zijn er de komende weken nog enkele rapidtoernooien en starten de interclubs. Nog even meegeven dat u alle uitslagen en partijen kan terugvinden op Schaakfabriekplus, met dank aan Valery Maes.

Profiel: Bu Xiangzhi

Geboren in 1985
rating 2710

Over het toernooi: “Ik heb me hier prima geamuseerd, al is het moeilijk om als reekshoofd te spelen tegen spelers die 100 elopunten minder hebben en die toch echt wel goed kunnen schaken. Maar uiteindelijk heb ik mijn doel wel gehaald. Ik heb het toernooi gewonnen en enkele ratingpunten in mijn tas gestoken. Het was mijn enige toernooi in Europa, nu keer ik terug naar China.”

BuOver zijn ambities: “Wang Yue is geweldig aan het spelen nu en dus heb ik een doelwit, misschien toch (lacht). Ik wil gewoon blijven groeien en we zien wel waar we uitkomen. De volgende match die ik speel is het duel China-Rusland. Dat wordt sowieso ook interessant.”

Over zijn carrière: “Ik ben al prof sinds mijn zestiende dus het is duidelijk dat mijn leven in het teken van schaken staat en zal blijven staan. Ik wil uitgenodigd worden om toptoernooien te kunnen spelen, zoals in Sofia dit jaar. Dat was een hoogtepunt en ik wil ervoor zorgen dat ik meer aan dergelijke speciale toernooien kan meespelen.

We eindigen met een best of van de foto’s.

Miro
Vaganian
Bu
Lahno
Miro
Schebler
Van der Stricht
speelzaal
Timman
Michiels-Bu
Werle
Bu
Michiels
Gyimesi

  1. steff
    steff31-08-2008

    Een laatste ronde, georganiseerd door Sylvin, en het licht valt weer uit. Men zou hem bijna gaan verdenken van schaakterrorisme 🙂

  2. Lusine
    Lusine02-09-2008

    Inventichess – video’s op http://schaaknet.blogspot.com/

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.