Hoe speel ik tegen Kasparov?

KasparovOp 14 oktober is het zover: dan komt Garry Kasparov opnieuw naar ons land voor een heuse simultaan. Niet alleen Kasparov “simultaant”, want Nigel Short geeft er ook twee weg. Er zijn selecties voor schoolschakers én clubschakers. Hoe zit dat nu precies allemaal in elkaar?…

Simultaan past in geheel van vier evenementen

De simultaan tegen Kasparov is uiteraard het ultieme doel voor alle deelnemers, maar het is niet het enige evenement dat de moeite waard is. De selecties voor de simultaan zijn op zich al erg de moeite. We geven een overzicht van wat school en clubschakers moeten weten om erbij te kunnen zijn (onderaan zie je het ook schematisch nog eens voorgesteld). Eén ding is zeker: voor alle gebeurtenissen moet je op voorhand inschrijven.

simultaanHet eerste evenement is op 5 oktober en is enkel bedoeld voor schoolschakers (de clubschakers spelen dan nationale interclubs) tussen 6 en 12 jaar oud. Zij spelen op die vijfde een selectietoernooi om door te mogen gaan naar de tweede selectieronde. Zij die het selectietoernooi overleven, mogen namelijk naar een simultaan tegen Nigel Short op 11 oktober. Twee winnaars mogen dan door naar de simultaan tegen Kasparov. Als er niemand wint, kiest Short er twee bengeltjes uit.

De selectie is alleen voor de kleinste schoolschakers, maar iedereen is uiteraard welkom in de Alfacamstudio’s in Lint. Enkele goede schakers staan paraat om zij het spel willen leren of er meer over willen weten te ondersteunen.

Je vindt alle informatie over de selectie voor schoolschakers op deze website.

Maar ook de clubschakers tussen 6 en 14 jaar hebben een kans om tegen de Russische topper te spelen. Op 12 oktober zal Nigel Short namelijk nog een simultaan geven, nu in de kantoren van Option in Leuven. Uit deze simultaan zal Short ook een winnaar kiezen die dan op 14 oktober een grote dag kan beleven.

Inschrijven voor de simultaan tegen Short kan door hier te klikken.

Met het initiatief willen de ondernemers het schaakspel promoten bij kinderen en jongeren. “We zijn er rotsvast van overtuigd dat de competenties die je met schaaksport ontwikkelt, essentieel zijn voor de algemene vorming. Het zet je aan om snel, strategisch en onder druk te denken en te handelen. Eigenschappen die je op school en in een latere professionele carrière goed van pas zullen komen. Proefprojecten bewijzen daarenboven dat schaken ook respect bijbrengt en integratie bevordert. Wij pleiten er voor om schaken officieel in de eindtermen van het basisonderwijs op te nemen. Maar daar hoeven we jou niet meer van te overtuigen, toch?”, aldus Inge Geerdens (CVWarehouse), Jan Callewaert (Option) en Gabriël Fehervari (Alfacam).

Overzicht schoolschakers:
5 oktober: selectietoernooi
11 oktober: simultaan tegen Short
14 oktober: simultaan tegen Kasparov voor twee winnaars
Website

Overzicht Clubschakers:
12 oktober: simultaan Short
14 oktober: de winnaar schuift ook aan tegen Kasparov
Website

  1. Tim
    Tim06-09-2008

    Toch jammer dat ze onder ‘clubschakers’ spelers tot 14 jaar beschouwen. Met een zitje voor volwassenen zouden ze anders ook wel veel publiciteit maken.

    Niettemin een schitterend initiatief 🙂

  2. Sem
    Sem30-09-2008

    Ik vroeg me af of er een mogelijkheid is om aanwezig te zijn zonder zelf te schaken?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.