Topalov gaat rustdag in als leider

TopalovVeselin Topalov is uitstekend gestart in de Mastersfinale in Bilbao. De Bulgaar won twee keer en blijft daarmee Magnus Carlsen voor, die op +1 staat maar wel virtueel de nieuwe nummer één van de wereld is. Aronian is derde…

Topalov scoort tegen favorieten

Het is in dergelijk toernooi uiteraard niet simpel om favorieten aan te duiden, maar nummer één Anand en dé mannen van 2008, Carlsen en Ivanchuk, kregen de beste score bij de bookmakers. Voorlopig zit van die drie enkel Carlsen nog op schema, ondanks een nederlaag tegen Topalov.

Het is de Bulgaar die het sterkst gestart is. Hij deed dat door Anand én Carlsen te kloppen. Die eerste is momenteel een schim van zichzelf in Bilbao. Tegen Topalov werd Anand als een klein kind van het bord gespeeld na een sterk nieuwtje van de oud-wereldkampioen. In amper 25 zetjes konden de stukken al in de doos. Door die nederlaag is Magnus Carlsen virtueel de nieuwe nummer 1 van de wereld. Topalov’s zege tegen die nieuwe nummer één was minder simpel dan tegen de oude nummer één, maar wel oerdegelijk. Topalov heeft met +2 een score van 9 punten uit vijf rondes (2×3 en 3×1).

Net achter hem volgt Carlsen, die zich goed herpakte na zijn nederlaag tegen Topalov. Hij won van Radjabov na een spannende tijdnoodfase en legde een ronde later het vuur aan de schenen van Anand, die opnieuw slecht voor de dag kwam. De Indiër wist zich nog net te redden.

Aronian is derde met 6 punten. Na zijn nederlaag tegen Carlsen in de eerste ronde, won de Armeen van Ivanchuk in de vierde. Voor Aronian een puntje meer dan het normale 2.5/5. Achter Aronian staan Ivanchuk, Anand en Radjabov samen laatste. Zij verloren allen één partij.

De stand na ronde 5:

1. Topalov 3.5/5 (9 punten)
2. Carlsen 3/5 (8 punten)
3. Aronian 2.5/5 (6 punten)
4. Ivanchuk, Anand, Radjabov 2/5 (4 punten)

Meer op de officiële site (zie actueelbalk rechts) en Chessvibes.

  1. Yen
    Yen07-09-2008

    Een klein vraagje over ‘something completely different’. Hoe is de Wiebke Marigje soap nu afgelopen? Op chessbase.com een heel interessant artikel met heel vergelijkbare toestanden (zo spelen twee vrouwen het eindspel K+P vs K+P verder, allemaal uiterst sportief…)
    link: http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=4893

  2. Joris Pelemans
    Joris Pelemans07-09-2008

    Heel vergelijkbaar vind ik dat toch niet hoor. Iemand die wilt winnen met K+P tegen K+P verdient de spreekwoordelijke “toek op haar bakkes” ipv de winst na een absurde claim…

  3. Glen
    Glen07-09-2008

    Ik zag een nog veel belachelijker incident op de NATO-blitz een tijdje geleden. In de situatie K+P tegen K+L en pion viel de vlag van de loperpartij. De paardman, heftig gesticulerend en in slecht Engels claimde de winst. Velen kwamen zich moeien maar arbiter Luc Cornet kon niets anders dan de man wel heel unfair de winst toekennen.

    Dit gebrek aan sportiviteit en respect voor de tegenstander vind ik absoluut niet toelaatbaar.

    We zijn toch geen beesten of voetballers?

  4. Akazou.
    Akazou.07-09-2008

    Ik begrijp het niet zo goed: een koning + loper of paard tegen een tegenpartij die ook alleen nog maar een loper of paard heeft is toch altijd remise? Beide partijen hebben geen materiaal meer om mat te zetten?

  5. Theo
    Theo07-09-2008

    “We zijn toch geen beesten of voetballers?”

    HAHAHAHHAHAHAHHHHAHA

    -klimt terug op zijn stoel-

    “…of voetballers”

    LOLx2
    😀

  6. Theo
    Theo07-09-2008

    @ Akazou:

    Met elk alleen nog een paard is een mat weldegelijk mogelijk!
    Maar de andere moet wel “meewerken” he

    Als de Koning in de hoek gaat staan en zijn paard ervoor blokkerend zijn eigen koning, is het mogelijk!

    Bvb:

    WIT: Ka8, Pa7
    ZWART: Kc7, Pb6

    is mat!

  7. Robbie
    Robbie07-09-2008

    Ah jong, wat is sportiviteit tegenwoordig??
    Voetballers spelen tegenwoordig op oneerlijk manier het spel zoals vallende ziekte enz…daarom verdienen ze veel geld,maar of ze respect krijgt van anderen is wel wat anders!!
    De huidige maatschappij heeft dat zo gecreeerd dat het niet meer mooi is!

  8. brabo
    brabo08-09-2008

    For 1750$ (difference between winning and losing in the first round of the womenchampionship see fidewebsite) I would also play on any position which I can legally still win.

    Unless you are playing your best friend or 1750$ is nothing compared with the million(s) on the bankaccount, I consider it stupid to not win by any legal way the game and 1750$.

    Sportivity is nice for the low ranked chessplayers when nothing is on stake. For professional players living from chesscompetitions, earning pricemoney is first priority.

  9. Marcel Van Herck
    Marcel Van Herck08-09-2008

    beste brabo,

    waarom moest dat zo nodig in het Engels,
    wat duidelijk niet je moedertaal is ?

  10. brabo
    brabo08-09-2008

    Ik vergat eventjes dat we op een Nederlands forum zijn. Ik heb het nog willen rechtzetten maar ik weet niet hoe je een berichtje achteraf kan veranderen op dit forum.

  11. Chessmaster
    Chessmaster08-09-2008

    Daar kan ik Brabo wel eventjes in volgen.
    Voor ons is het maar “een spel” maar voor mensen die professioneel spelen is het wel hun brood dat ze moeten verdienen.
    Dat zet je wel even aan het denken…

  12. Joris Pelemans
    Joris Pelemans08-09-2008

    Kunnen ze de fair playprijs niet opdrijven of zo? 🙂

  13. KAra
    KAra08-09-2008

    Enkele jaren terug had ik tijdens een blitzkampioenschap volgende stelling.
    Toren en pion met nog 20 seconden op de klok terwijl m’n tegenstander een loper en pion had met nog 40 seconden. Gezien de stelling niet te winnen was met die tijd klop ik zijn laatste pion van het bord en vraag remise.
    Hij weigert, plaatst zijn koning vòòr m’n pion en speelt vervolgens zijn loper heen en weer tot mijn tijd op was en claimt de winst op basis van deze regel.
    Gelukkig besliste de arbiter dat de stelling remise was, maar het lijkt me dat als bepaalde regels dergelijke claims toelaten er iets mis is. Zo’n einde van de partij heeft niets te maken met wat de bedoeling van schaken is, namelijk het matzetten van de tegenstander binnen de opgegeven tijd.
    Daarbij had m’n tegenstander volgens de reglementen gelijk!En ja, we waren beiden amateurs, en neen, sportief was het niet…

  14. wb
    wb08-09-2008

    Wat doe je in blitz als de tegenstander een dame en koning heeft en 2 seconde en gij alleen een koning en 2 minuten?

  15. V.
    V.08-09-2008

    Hopen dat je tegenstander je niet mat zet binnen die tijd.

  16. Joris Pelemans
    Joris Pelemans08-09-2008

    Jep, winnen kan je in dat geval sowieso niet meer he, wb. Met een koning alleen mat zetten is mij in elk geval nog niet gelukt (al heb ik er wel al menig nacht naar gezocht!)

  17. Luctor
    Luctor08-09-2008

    En wat moet er juist gebeuren als er in die zeer hoge tijdnood een stuk van het bord gesmeten wordt ?
    We hebben al situaties gehad dat in hoge tijdnood bij blitz allebei de spelers stukken op de grond gooien en ze nadien op een verkeerd veld terug zetten, of gewoon foutieve zetten uitvoeren. Wat moet er in dat geval juist gebeuren ?
    Als tornooileider zonder ervaring of opleiding is het dan even koel blijven en de gemoederen trachten te bedaren om dan een logische beslissing te proberen geven.

  18. blitz
    blitz08-09-2008

    Kara,

    De arbiter van het Westvlaamsblitzkampioenschap in 2003 werd achteraf teruggefloten door de beroepscommissie.

  19. Yen
    Yen08-09-2008

    KAra, voor jouw probleem en andere dergelijke gevallen van misbruik van de regels is er wel een ‘elegante’ oplossing voor arbiters. Je verklaart de partij gewonnen voor de onsportieveling en vervolgens sluit je hem/haar uit het tornooi wegens het schenden van regel 12.1 ‘De spelers dienen zich te onthouden van handelingen waardoor het schaakspel in diskrediet wordt gebracht.’ 🙂
    @Joris: met ‘heel vergelijkbaar’ bedoel ik meer de discussies en reacties die dit alles teweeg bracht, natuurlijk is de stelling niet te vergelijken. Weet er trouwens al iemand wat er nu beslist is in Wiebke-Marigje?

  20. wavb
    wavb08-09-2008

    @ Yen:
    de procedures zijn nog steeds aan de gang. Er moet dus nog een definitieve beslissing genomen worden.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.