Nog vier vrouwen dingen naar de wereldtitel

FoisorTerwijl de mannen en jongens in Bilbao bezig zijn aan een van de sterkste toernooien ter wereld, spelen de vrouwen in het Russische Nalchik om de wereldtitel. Na enkele voorrondes zijn er nog vier (verwachte) halve finalisten, al werd de meeste aandacht opgeslorpt door een andere match…

Opnieuw discussie over scheidsrechterlijke beslissing

Het WK vrouwen heeft hetzelfde systeem als de Fide World Cup voor mannen. Of anders gezegd: hetzelfde systeem als in het tennis. Iedere ronde worden er twee partijen gespeeld en de winnaar gaat door. Een systeem waarin geluk en pech wat meer mee kan spelen dan in andere systemen.

FoisorDat ondervond Sabina Foisor, die eerder ook in het normentoernooi van Luik meespeelde (foto), maar al te goed. In een prachtige tiebreakstrijd kwam ze twee keer op voorsprong, waarop haar tegenstandster Socko telkens terugsloeg (soms zelfs in razendscherpe partijen). Deze leuke uitputtingsslag eindigde echter op een anticlimax toen in de vijfde tiebreakpartij (de sudden death-partij waarbij de winnaar sowieso doorgaat) de volgende stelling op het bord verscheen: na een wilde tijdnoodfase waarin alle stukken in het rond vlogen had wit (Socko) een koning en een paard op f4 en a4 terwijl zwart dezelfde twee stukken had op d6 en d5.

Na meer dan een minuut zetjes doen viel Foisor’s vlag. Socko claimde de winst, maar de scheidsrechter verklaarde de partij remise. Na een lange en chaotische discussie werd die beslissing ongedaan gemaakt en kreeg Socko toch het winstpunt toegekend. En de kwalificatie. U vindt het filmpje van de officiële site onderaan dit artikel.

Favorieten in halve finales

Van alle favorieten sneuvelden er wel enkele (zoals wereldkampioene Xu), maar blijven er ook 4 over: Kosteniuk, Hou, Cramling en Koneru. Kosteniuk klopte onderweg Pourkashyan, Kosintseva en Ushenina. Cramling was beter dan Sanchez, Tan, Ruan en Stefanova. Beiden ontmoeten elkaar in de eerste halve finale.

Hou walste over Khaled, Montonguul, Sedina en Mrktchain terwijl second seed Koneru zich de meerdere toonde over Alaa, Hoang en Shen.

De halve finales starten morgen. De link naar de toernooisite vindt u in de actueel-balk rechts op deze website.

  1. marcosdos
    marcosdos09-09-2008

    onbegrijpelijk dat de arbiter (schijnbaar de hoofdarbiter) op een wereldkampioenschap niets eens deze regel kent:

    6.10 Except where Articles 5.1 or one of the Articles 5.2 (a), (b) and (c) apply, if a player does not complete the prescribed number of moves in the allotted time, the game is lost by the player. However, the game is drawn, if the position is such that the opponent cannot checkmate the player`s king by any possible series of legal moves, even with the most unskilled counterplay.

    Let op de laatste zin.

    en let wel dit is in normale schaak zelfs zo.

  2. Yen
    Yen09-09-2008

    Ok, volgens de regels heeft Socko gelijk, maar het is ongelooflijk onsportief om dit door te spelen. Als arbiter sluit ik dergelijke spelers uit het tornooi op basis van 12.1 (cf.comment bij stukje over Topalov)
    Socko moet dringend haar naam veranderen in Sicko.. 😉

  3. logis
    logis10-09-2008

    Gezien de prijzen hoger worden naargelang men ronden verder komt zou jij net hetzelfde gedaan hebben als Socko, Yen.

    En daarbij, regels zijn regels, dus Socko staat recht in haar schoenen, hoe onsportief je het ook mag vinden. Maar als je het clipje bekijkt zie je dat haar tegenstander de stukken maar op het bord smijt en nooit recht zet. Dus wie is er hier nu onsportief?

  4. ze voice
    ze voice10-09-2008

    Als er een iemand de absolute lul van de dag moet zijn is het wel die idiote scheidsrechter met z’n bril.
    Het is ook wel grappig dat Foisor even voor ze door haar vlag gaat het paard van Socko gewoon kon pakken. Bummer!

  5. tom vananderoye
    tom vananderoye10-09-2008

    sorry yen dat vind ik erover. Uiteindelijk volgt ze toch gewoon de regels? Als men vindt dat dit niet acceptabel is moet men de regels veranderen. 12.1 is een subjectieve regel waarvan ik de bestaansredenen niet goed snap, uiteindelijk kan je daar toch alles mee bestraffen.

  6. Joris Pelemans
    Joris Pelemans10-09-2008

    Doet me denken aan een andere ‘Soko’:

    i’ll kill her, i’ll kill her
    she stole my future, she broke my dream

  7. Ja wadde
    Ja wadde10-09-2008

    Als geen van beide spelers een remiseclaim heeft ingediend voor het vallen van de vlag, dan verliest de partij van wie de vlag valt.

  8. FiFi
    FiFi10-09-2008

    De halve finales zijn gestart.
    En dat met 2 winstpartijen voor de witspeelsters.
    Hou (China) wint van Koneru.
    En Kosteniuk wint van Cramling 🙁 snif…

  9. Ruben
    Ruben10-09-2008

    Socko heeft uiteraard volgens de regels 100% gelijk. In een blitz kan men geen remise claimen volgens artikel 10.2 (de opmerking van jawadde is irrelevant) en er is nog matmateriaal aanwezig (vb wit Kb6, Pc7 zwart Ka8 Pb8).

    Wat pervers is dat een WK-duel beslist wordt met een partij waarvoor het blitzregelement van toepassing is. Als men vastlegt dat voor de sudden death partij in een WK duel regel 10.2 van toepassing is (er staat een scheidrechter op te kijken) zou er nooit een probleem zijn.

    Wat niet wil zeggen dat het blitzreglement moet aangepast worden voor normale blitztoernooien.

  10. Joris Pelemans
    Joris Pelemans12-09-2008

    Yes, Hou Yifan net weer gewonnen!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.