Topalov leidt nog steeds in spektakelrijk Bilbao

TopalovNa prachtige onderlinge duels is er net voor de laatste fase nog steeds dezelfde leider, maar de situatie is wel helemaal veranderd. Topalov is de gelukkige en heeft nu Aronian in zijn kielzog die op zijn beurt gevolgd wordt door de nieuwe nummer 1 van de wereld…

Ivanchuk virtueel nummer 1 van de wereld

Op de vorige rustdag was Carlsen nog de man die het Topalov moeilijk zou kunnen maken. Dat bleek ook toen Carlsen voor de tweede keer van Aronian won en even de leiding overnam. Dan volgde een ontnuchtering voor de Noor: hij verloor van Ivanchuk én van Topalov om helemaal “weg te zakken” in de stand (hij is echter nog steeds kanshebber).

De Bulgaar kreeg ook een tik te verduren door te verliezen van Aronian, maar herstelde uitstekend tegen Carlsen. Daardoor blijft Topalov leider.

IvanchukDe grote “comebacks”, voor zover je van een comebacks kan spreken, kwamen de afgelopen rondes van Ivanchuk en Aronian. Na weer eens een remise in ronde 6 voorspelde de Oekraïner nog “Geduld, er zijn nog rondes” en daadwerkelijk: 2/2 scoorde hij, waarmee hij plots in de top-3 schuift. Meer zelfs, Ivanchuk is virtueel de nieuwe nummer 1 ter wereld. Het is leuk dat de finale in Bilbao naast een mooi toernooi ook een strijd is om de felbegeerde eerste plaats in de rangslijst. Zowel Anand, Carlsen, Ivanchuk en Topalov kunnen het toernooi nog als nummer 1 beëindigen.

Aronian op zijn beurt leek niet in de beste vorm te raken toen hij in de zesde ronde door Carlsen van het bord werd gespeeld. “Kafka lezen, dat ga ik doen”, zei Aronian op de persconferentie en hop: ook hij tekende voor 2/2. Topalov en Anand gingen voor de bijl. Aronian staat daardoor tweede.

Nog even meegeven dat Anand net als Kramnik in Dortmund een dramatische voorbereiding heeft op de WK-match die nu steeds dichterbij komt.

De stand na 8 rondes:

1. Topalov 13
2. Aronian 12
3. Ivanchuk 11
4. Carlsen 11
5. Radjabov 6
6. Anand 6

Foto’s, filmpjes en verslagen vind je op Chessvibes.

  1. FiFi
    FiFi11-09-2008

    De 2de ronde van de halve finales bij de dames zit er al op.
    Koneru wint van Hou. De stand is 1-1.
    En Kosteniuk speelt met zwart remise tegen Cramling.
    Pia is out. 🙁 snif 🙁

  2. Theo
    Theo11-09-2008

    Dus de finale is:

    Hou – Kosteniuk

    of

    Koneru – Kosteniuk

    ?

    :O

    nice! :))

    Ik gun het hen alle3! Misschien Hou en Humpy het meest. Zou wel leuk zijn als een 14jarig meisje (Hou) Wereldkampioen kan worden!
    Humpy Koneru is ook zeker een verdiende winnares!

  3. FiFi
    FiFi11-09-2008

    Enkel Kosteniuk is al zeker om de finale te spelen.
    Tussen Hou en Koneru staat het 1-1.
    Hierdoor zijn er tussen deze 2 tie-breaks aan rapid-tempo.
    Als de stand nog gelijk blijft, dan zijn er penaltys.
    En in het schaken zijn dat natuurlijk blitzpartijen.
    Maar Hou of Koneru weten wel al dat ze tegen Kosteniuk moeten als ze de finale halen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.