Docx en Alienkin winnen het riddertoernooi in Burcht

DocxDe twee favorieten waren iets sterker dan Wim Maes. In Servië-Montenegro start vandaag het Europees Jeugdkampioenschap en daar is een stevige Belgische delegatie op aanwezig, waarvan de eerste ronde meteen vruchtbaar was voor enkelen van hen…

Volg de Belgische jeugd in Servië via Schaakfabriek

We zouden een heel verslag willen schrijven over het tweede riddertoernooi in Burcht, maar voorlopig weten we enkel dat favorieten Alienkin en Docx de beste waren, voor Wim Maes, die derde werd (of tweede, zoals u wilt).

Er gebeurde wel meer dit weekend, want in Sas Van Gent heeft Maarten Rademaekers het derde HWP-jeugdschaaktoernooi gewonnen. In een groep van 10 spelers was hij beter dan Ward Van Eetvelde en Philippe Peelman. Meer info vind je op de site van Sas Van Gent.

De komende dagen zal deze site vooral vol jeugdnieuws staan, want gisteren is de Belgische delegatie in Zaventem richting Servië-Montenegro vertrokken. Daar wordt de komende twee weken het Europees Jeugdkampioenschap gespeeld. De voorkeur van de meeste jeugdspelers ging naar dit toernooi, aangezien de Belgische Bond geen delegatie stuurt naar het wereldkampioenschap in het verre (en daardoor dure) Vietnam.

De Belgische PloegEr zijn 9 spelers die de nationale driekeur gaan verdedigen. Hanne Goossens, Lisa Lagaert en Eva Baekelant zijn de meisjes van dienst. Nils Nijs, Arno Bomans, Adrian Roos, Michiel Larmuseau, Glen De Schampheleire en Hendrik Decrop zijn de mannelijke schakers op de foto. De begeleiding wordt verzorgd door ondermeer Jan Rooze, die al enkele weken voor het toernooi inspanningen leverde om zijn poulains de ideale voorbereiding te geven. Zo werkte hij vooraf al even met Arno Bomans om diens openingsrepertoire onder de knie te krijgen.

Valt er iets te verwachten van onze Belgen? Wel, bij de -18 zullen Roos en Bomans sowieso weinig te verliezen hebben. Beiden zitten in de onderste regionen wat de eloratings betreft. Nils Nijs kan bij de -16 iets meer potten breken. De Mortselspeler is duidelijk ondergeklasseerd en zou toch mee moeten kunnen in de eerste helft van het deelnemersveld. Ook De Schampheleire speelt in die reeks mee en kan misschien profiteren van zijn lage Fide-elo (1969).

Dat bleek al meteen in de eerste ronde, want daarin zorgde De Schampheleire voor een van de grootste verrassingen door de sterke Griek Filippas (2240) te kloppen. Michiel Larmuseau deed het ook uitstekend met een remise tegen FM Lyaskovsky (2257).

Bij de meisjes hebben we misschien nog wel de beste kansen op een hoge plaats in de rangschikking. Eva Baekelant is immers 23ste geplaats bij de -16, maar kan zich zeker ook meten met de top-10 (waar de hoogste seed net 2100 haalt). Voor Lisa Lagaert bij de -12 is het koffiedik kijken. Veel niet-geklasseerde spelers en dan weet je nooit. In de eerste ronde verloor Lisa van de sterkere Cyboran (1712). Baekelant en Goossens wonnen.

De link naar de uitslagen van onze Belgen vind je in de Actueelbalk, rechts op deze website. Dankzij onder andere Jan Bockaert van Rapid Aalter zal Schaakfabriek proberen om dagelijks of tweedagelijks verslagen uit het Belgische kamp te publiceren.

 1. David Roos
  David Roos15-09-2008

  http://www.euroyouth2008.com/eng.htm
  Here you are

 2. Iemand
  Iemand15-09-2008

  ndig overzicht van de resultaten. (gelieve mijn twee posts samen te voegen)

 3. David Roos
  David Roos15-09-2008

  [img]http://www.euroyouth2008.com/pic/15_sept/1509.jpg[/img]
  Een foto van onze belangrijkste belg daar.
  (indien deze html code niet werk kijkt op link)

 4. Harry Szöke
  Harry Szöke15-09-2008

  Docx en Alienkin winnen het Riddertoernooi.

  De foto’s van het 2e Internationale Riddertoernooi zijn te vinden op: http://www.mijnalbum.nl/Album=PJ8FJUXV

 5. Adrian & Arno
  Adrian & Arno15-09-2008

  Eerste stunt van de belgen gebeurde door Glen DS door te winnen van 2240, waarbij het elo verschil helemaal niet te merken was. Want Glen speelde zijn tegenstander er compleet af.

  De andere hadden minder geluk en kwamen in problemen door oa tijdnood, sterke tegenstander, onnauwkeurigheden of simpel door en stuk te blunderen.

  Ikzelf had met de tijdnood te maken en wist een gewonnen stelling niet af maken door de winnende zet te missen. (+16 Rybka) en daarna gewoon de stelling nog te verliezen.

  Arno hield lang de gelijke stand (London) een evenwichtige stelling maar gaf dan door een onnauwkeurigheid het iniatief en later een pion weg.

  Nils won zoals verwacht tegen de lager geklasseerde.

  Hanne won doordat ze haar tegenstander vlagde!? Het tempo is 1:30 Fischer + 30 min na 40 zetten

  Michiel hield met een beetje gelukje gelijke trend.

 6. Gonzo
  Gonzo15-09-2008

  Waar blijft de link naar het EK in Liverpool ?

 7. FiFi
  FiFi15-09-2008

  EK in Liverpool :
  http://www.liverpoolchessinternational.co.uk/

 8. Annette
  Annette16-09-2008

  Is dat alles op Burcht? Alleen een titel?

 9. François Vandamme
  François Vandamme16-09-2008

  Niet alleen Jan Rooze is mee als begeleider,ook GM VLADIMIR LAZAREV.
  Hij bezit de franse nationaliteit,maar speelt voor Bredene.
  Na ruggespraak met Ruben Decrop en ondergetekende besloot Ruben hem mee te sturen.
  De vergoeding van Lazarev werd gedeeld door de KBSB en ondergetekende.
  Lazarev spreekt frans engels russisch en lets.
  hopelijk slagen we er in hem altijd mee te sturen.
  Ook Jan Rooze spreekt vlot russisch en pools ,zodat mochten er problemen rijzen de delegatie goed vertegenwoordigd is.

 10. Geert Bonhomme
  Geert Bonhomme16-09-2008

  “De voorkeur van de meeste jeugdspelers ging naar dit toernooi, aangezien de Belgische Bond geen delegatie stuurt naar het wereldkampioenschap in het verre (en daardoor dure) Vietnam.”

  –> Eventjes er op wijzen dat Lennert Lenaerts (Belgisch kampioen bij de -10 wèl naar Vietnam gaat. (met dank aan Schaakacademie Limburg en andere sponsors !).

 11. steven
  steven16-09-2008

  Leuk, maar enigszins vreemd, vooral gezien het een speler bij de -10 betreft. Men zou toch verwachten dat in zo’n geval een kosten-batenanalyse negatief rapporteert. Mis ik iets?

 12. tom vananderoye
  tom vananderoye16-09-2008

  Ik snap er ook niet gek zoveel van. Voor Belgische spelers zal qua sterkte van tegenstand EK of WK toch niet zo gek veel uitmaken. Het is toch niet alsof we daar in de bovenste regionen meespelen. Maar bon, als men daar zijn geld wilt aan uitgeven mij niet gelaten.

 13. steven
  steven16-09-2008

  Ik denk dat geld niet de belangrijkste kost is in dit geval. Ik weet niet of Lennert Lenaerts al vaak ver op reis geweest is (gezien hij -10 is denk ik niet), en ik weet niet welke begeleiding hij zal krijgen; maar ik ben er vrij zeker dat zo’n reis naar Vietnam geen plezierreisje zal worden. Geen plezier op het schaakbord, maar vooral geen plezier naast het schaakbord. Het is ook geen toeval dat Westerse spelers in het algemeen dit soort toernooien mijden; denken dat dit slechts een geldkwestie betreft zou een serieuze misvatting zijn.
  Ik hang niet graag de doemdenker uit, maar ik hoop gewoon dat de voorbereiding en de begeleiding stevig zal zijn; het zou verre van de eerste keer zijn dat een jonge speler stopt met schaken na een ek of wk.
  Enige trainingstips:
  Laat Lennert hetgeen wat hij niet lust weken aan een stuk eten, in Vietnam zal het wsl toch nog tien keer erger zijn. Laat hem leven en trainen in een klimaatkamer. Laat hem voelen hoe het is om 2 weken lang slechts met een aantal mensen deftig te kunnen communiceren, en niet deftig op internet te kunnen. Laat hem niet meer spelen tegen spelers waarvan hij makkelijk kan winnen.
  Vergeet vooral je immodium niet mee te pakken en ook te nemen. Eén keer je immodium niet slikken en je hebt het vlaggen. (en mispak je niet aan vijfsterrenhotels; de immodiumregel blijft hoedanook geldig)

 14. François Vandamme
  François Vandamme16-09-2008

  Ik veronderstel dat een ouder mee gaat anders is dit wel een groot risico.
  Daar de ouders alles betalen is dit voor de KBSB een nul operatie.Ik denk dat er nog 2 andere spelers meegaan maar de namen ontsnappen mij.
  Technische begeleiders mee sturen vind ik inderdaad financiëel onverantwoord.Misschien hebben anderen daar een ander gedacht over.

 15. Jan Lagrain
  Jan Lagrain16-09-2008

  Annette, als iemand mij meer info stuurt over Burcht, kan er veel meer over verschijnen. Ik heb echter enkel van Harry Szoke iets gekregen, met dank aan hem daarvoor. Schaaktoernooien hebben ook zelf een verantwoordelijkheid als ze een groter verslag willen zien of meer info willen verspreiden, zeker als er op meerdere plaatsen toernooien zijn.

 16. wb
  wb16-09-2008

  Ik heb met iemand gesproken die in vietnam projecten (ngo’s) heeft bezocht. Het grootste gevaar is daar ….het verkeer. Je kunt daar alleen een straat over steken met ware doodsverachting.

  En volgens reisadvies: (http://www.diplomatie.be/nl/travel/countrydetail.asp?COUNTRYNAMENL=VIETNAM)
  is het water en voedsel ook niet echt veilig:
  Leidingwater is niet drinkbaar (behalve in de hotels van internationale standaard is ook met fruitsappen voorzichtigheid geboden). Het eten van rauwe of slecht gewassen voedingswaren en onvoldoende gebakken vlees wordt afgeraden.

 17. Lowie
  Lowie17-09-2008

  In Burcht was alles okay. We zweetten hard onder onze maliënkloders ; gelukkkig stoorde het geluid van rinkelend metaal niet te hard. Hier en daar werd een speer gegooid maar uiteindelijk won Duitsland. Euh, ik bedoel Docx en Alienkin. Wim Maes, met zonnebril tijdens de laatste ronde (priemende septemberzon), volgde op een halfje. Emmanuel Nieto kan niet meedoen omdat die op zaterdag ‘de computerwinkel’ moest openhouden. Leo Boeye won op zondag van Alienkin met een fantastische truc. Robert Schuermans kon Alienkin ook op remise houden (stuk minder maar aanval verzandde in puntendeling) ; zaterdagavond was er blijkbaar een karaoke in de living van organisatoir Gunther Van Landeghem waardoor Robert teveel pijlen verschoot — beweren boze tongen.
  Rating -1900 was voor Lino Hiel, 2de daarin was Langemaat en ondergetekende. In de -1500 werd Guy Colpin gehuldigd alsook Robin Verheyden. Dit zijn flarden die ik onthouden heb — vergeef mij niet- vermeldingen en onjuistheden. Luc De Clerck (ook uit Burcht) was gedeeld vierde of vijde. Verder : dus die septemberzon, de schoolbel, de asbakken (emmers met zand), een geoliede bar en de goedgemutsheid van organisator Gunther Van Landeghem. Ook Kenneth Cauwenberghs had een ratingprijs, schiet me hier zopas te binnen. 31 of 32 deelnemers. Lekkere soep en nachtwinkel op wandelafstand.

  Ondergetekende Gert

 18. P
  P18-09-2008

  -1500 was 1e robin verheyden en gedeelde 2e prijs Bert de Cock en Patrick Van der Voort
  Guy Colpin heeft meer dan 1500 en zat een categorie hoger

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.