“Montenegro is het mooiste land ter wereld”

Glen De SchampheleireDat zeggen de Montenegrijnen zelf althans en volgens onze verslaggever Jan Bockaert is het niet eens overdreven. De locatie valt alvast mee, en de 4.5/9 van de eerste ronde ook…

“Je hoort ons niet klagen”

De Belgische delegatie zit in Servie en de eerste ronde is gespeeld. Hier alvast een eerste leuke persoonlijke verslag van Jan Bockaert:

“In Herceg Novi is vandaag het Europees jeugdkampioenschap van start gegaan. De Belgische delegatie bestaat uit 9 schakers: Hendrik Decrop bij de -10, Lisa Lagaert bij de -12, Eva Baekelant bij de -14, Glen De Schampheleire, Nils Nijs, Hanne Goossens en Michiel Larmuseau bij de -16, en Arno Bomans en Adrian Roos bij de -18. En zeven begeleiders. Ruben Decrop als Belgisch jeugdleider, Jan Rooze en GM Vladimir Lazarev als schaakbegeleiders, de ouders Lagaert en vader Baekelant, en ikzelf mocht mee om een oogje op Michiel te houden.

De vlucht naar Montenegro verliep probleemloos, op een kleine vertraging na in Zagreb. Waardoor de eerste nacht in Hotel Igalo toch relatief kort werd.

Dat hotel heeft vooral charme voor wie fan is van het Joegoslavië onder Tito. Het ademt één en al vergane socialistische vakantiepret uit. Met de nadruk op vergane. Volgend jaar wordt het hotel afgebroken, en dat is gewoon een goed idee. Langs buiten ziet het er nog allemaal heel erg mediterrané uit. Maar van binnen is het vast tapijt losgekomen, missen er hele lappen behang, en het meubilair krijg je nog niet kwijt in de kringloopwinkel. Toegegeven, het eten is degelijk, er is warm water op de kamers, en vooral, de organisatie heeft voor draadloos internet gezorgd. Veel meer heeft een schaker niet nodig.

Bovendien, je moet goed zot zijn om hier in je hotel te blijven zitten. Volgens de Montenegrijnen in Montenegro het mooiste land ter wereld, en je mag ze op hun woord geloven. Ooit getwijfeld tussen een strandvakantie of een bergvakantie? Montenegro heeft beiden op wandelafstand van elkaar. Alsof Cannes in Zwitserland zou liggen. Kijk naar rechts en je ziet een palmbomen promenade langs de Adriatische kust, kijk naar links, en je ziet een massieve bergketen. Behoorlijk spectaculair.

Zo uitgeleefd als ons hotel is, zo hypermodern is de sporthal waarin er geschaakt wordt. Je hebt de indruk dat er hier en daar nog wat beton moet uitdrogen in dit sensationele gebouw. Net op tijd klaar dus, want met 900 deelnemers is dit het grootste Europees kampioenschap ooit. Best geplaatste Belgische is Eva, op een 23ste plaats op 82 deelnemers. Ook Hanne en Nils zitten in de bovenste helft van hun reeks. Nils is 51ste op 113 deelnemers, Hanne is 33ste op 73 deelnemers. Een mens wordt er bescheiden van.

Ronde één kreeg bijna iedereen dan ook een tegenstander tegenover zich die een stuk sterker was.

Onze jongste deelnemers missen hun start. Hendrik beweert dat hij een slechte partij speelde, Lisa speelde een sterke partij tegen de Poolse Cyboran Katarzyna, maar gaf in het eindspel onnodig een pion weg.

Bij de -14 wint Eva wel snel van de Sloveense Kolbi Teja.

Bij de -16 zijn we met 3 jongens en één meisje erg goed vertegenwoordigd, en ze zetten gezamenlijk een zeer sterke eerste ronde neer. Hanne moet de nederlandse Judith Hendrix door de vlag duwen, wat met dit fischer tempo een prestatie is.

Bij de jongens heeft Nils niet veel tijd nodig met zijn portugese tegenstander. Een logische uitslag volgens de elo’s, want met 1672 internationale elo’s is Santos Hugo Lima de laagst geklasseerde speler in de reeks. Lange tijd ziet het er naar uit dat ook op Michiel zijn bord de elo logica gevolgd zal worden, maar Michiel slaagt er in om te ontsnappen tegen de Russische Fide meester Lyaskovsky Valentin. Die met 2257 elo punten utgesproken favoriet was. Zonder winstplan, en zonder voordelen, moet hij Michiel remise aanbieden. De stunt van de dag komt echter van Glen. Filippas Sebastian is ondanks zijn 2240 elos niet opgewassen tegen de Belgische kampioen. Met 3,5 uit 4 houden de -16 jarigen de Belgische eer meer dan recht op de eerste tornooi dag.

Bij de -18 worden kleinere foutjes in een gelijke stelling fataal voor Arno. Adrian beleeft de frustratie van de dag, wanneer hij op een zucht van een stunt strandt tegen de voormalige Benidze Davit (2389). Heel de partij lang liet hij de voormalige Europese kampioen spartelen in een messcherpe koningsaanval. Maar in tijdsnood blundert hij een stuk weg. De twee pionnen compensatie die hij in ruil krijgt zijn kansloos door een koning op de achterste lijn.

Met 4,5 uit 9 hoor je hier niemand klagen over de Belgische start op het EK.”

  1. BD
    BD16-09-2008

    2de ronde :
    1.5/9
    winst voor hendrik
    remise van glenn
    de rest verliest

  2. Iemand
    Iemand16-09-2008

    “Adrian beleeft de frustratie van de dag, wanneer hij op een zucht van een stunt strandt tegen de voormalige Benidze Davit (2389).”

    Wat is de heer Benidze nu dan?

  3. wim
    wim17-09-2008

    Montenegro is inderdaad wondermooi. Zoals blijkt uit de foto’s van een vorige doortocht van Belgische schakers: http://www.panoramio.com/user/7738/tags/Montenegro

    Zoals Lord Byron al zei:
    “When the pearls of nature were sown, on this soil an overflowing handful was gathered.”

  4. Thibaut M
    Thibaut M17-09-2008

    Niet om de mensen hier de stuipen op het lijf te jagen hoor, maar 2 jaar geleden begaf de eetzaal het in hotel igalo door een onvervalste storm. Misschien hebben ze het meubilair gewoon nog niet veranderd…

    En Montenegro is gewoon fantastisch mooi, ideaal voor avondwandelingen.

  5. Theo
    Theo17-09-2008

    Hee, waar is die nieuwe layout naartoe (blauw)
    Dat was heel mooi!

  6. Jef
    Jef17-09-2008

    Dit is nog maar eens weggesmeten geld. De Belgische jongens en meisjes hebben niets te zoeken op het EK.
    De Belgische deelnemers aan de ‘Boys U18’ hebben maar 2076 en 2020 ELO, belachelijk! De bond zou beter een minimum rating bepalen voor deelname aan een EK of WK, net zoals het BOIC minima vastlegt voor deelname aan de Olympische spelen of het WK.

    Enkel Eva Baekelant heeft m.i. het niveau om deel te nemen aan dit toernooi.

  7. Wouter G
    Wouter G17-09-2008

    Het is zeker waar dat België niet meestrijd voor de topplaatsen, maar België is een groeiend schaakland en als je deze gelegenheden aan je neus laat voorbij gaan, waar zijn we dan mee bezig? Dit is een unieke kans om te zien hoe ver we staan. Trouwens, een stunt tegen bepaalde tegenstanders zit er altijd in, en dat laat zien dat degenen die naar het EK gaan heel wat groeipotentieel hebben. Dat het weggesmeten geld zou zijn, dat vind ik nu eens zever.

  8. Fideel
    Fideel17-09-2008

    @Jef: deze jongens en meisjes spelen op het EK dankzij hun prestaties op het BK. Dit EK is voor heel wat van hen zowat de enige kans op een jaar om tegen écht goede tegenstanders te spelen. Niemand gaat ervan uit dat onze deelnemers daar voor de topplaatsen spelen maar ze zijn er in de eerste plaats om op korte tijd te kunnen groeien.
    Nu ze er zijn, zou u ze moeten aanmoedigen in plaats van te beweren dat ze er niet op hun plaats zijn. Wat een sportieve opmerking maakt u daar.

  9. David Roos
    David Roos17-09-2008

    prachtig gezegd fideel !
    ze hebben zich bewezen dat zij de beste zijn in hun leeftijdscategorie, en dan moeten ze die eer maar gaan verdedigen bij de grote jongens.
    Jef, Ook klachten over de sterkte die in de B16 zitten ?
    Want als ik mij niet vergis heeft dhr Glen De Schampheleire 1.5/2.
    Dus daar niets kunnen doen is toch een zware betichting hoor

  10. Ruben
    Ruben17-09-2008

    @jef,
    als je jouw redenering volgt, spelen ze op het EK beter een gesloten toernooi met de 10 hoogste elos.

    De Belgische jeugd deed het vorig jaar prima op de internationale uitzendingen. Van de huidige deelnemers haalden Eva (EK), Nils, Hanne en Hendrik (allen WK) vorig jaar de helft of meer. Wie ben jij om te zeggen dat ze daar niks te zoeken hebben

  11. ze voice
    ze voice17-09-2008

    Ja Jef, ik vraag me persoonlijk ook wel af op basis van welke prestaties, kennis of achtergond u zichzelf de kwaliteiten toedicht hierover te kunnen oordelen?

    Ik denk ook niet dat het voor de spelers helemaal gratis is trouwens. De bond (en een mecenas waarschijnlijk ook wel?) doen toch wel een mooie inspanning door voor de beste begeleiding in jaren te zorgen.

    Hoeveel professionele sporters hadden dan naar de Spelen mogen gaan?

    Misschien kun je dan ineens ook iets constructievere kritiek aangeven, wat zou er dan wel met het geld moeten gebeuren? Tornooien organiseren voor belachelijke zuurpruimen?

  12. FiFi
    FiFi17-09-2008

    Ach, dat zal altijd een discussie blijven.

    Ofwel vind een segment dat een bepaalde groep niets te zoeken heeft op een bepaald evenement. En daarbij heb je je redenen of je vooroordelen ten opzichte van die groep. En vind je het dus alleen maar weggesmeten geld. Je wilt dan inderdaad bijvoorbeeld een minimum elo voor deelname.

    Ofwel vind je dat een bepaalde groep ergens moet vertegenwoordigd zijn en er ervaring moet opdoen. Als zij tot de beteren in hun categorie behoren, is het spelen van een EK of WK een uitzonderlijke ervaring en dat is nog wat anders dan een gewoon Open Tornooi spelen hier in Vlaanderen. Het spreekt voor zich, dat de persoon nà zo’n EK of WK niet mag afhaken natuurlijk.

    Als je redeneert volgens de eerste stelling : wat hebben Belgen dan ook te zoeken op :
    – een EK of WK voor voetbal ?
    – een delegatie van bijna 100 man op de Olympische Spelen ?
    – op een eurosongfestival ?
    – een nationale ploeg op de schaakolympiade ?

    Zelf ben ik altijd voorstander geweest van de 2de stelling en vind dus, als de mogelijkheid zich voordoet, de jeugd unieke ervaringsmogelijkheden als deze moet aangrijpen. Het enige, dat een serieuse ongewilde belemmering is, is natuurlijk soms het financiële. Vandaar dat ik het sowieso geen goede zaak vind, dat men niet eens inspanningen heeft gedaan om Vietnam zelfs maar te overwegen. Een mogelijk perspectief de grond inboren en mekaar daar bij opjutten, is een makkelijke houding. En nog makkelijker is te beslissen om er niet heen te gaan, dan is de zaak afgedaan.

    Het is trouwens belachelijk als men de huidige samenstelling ziet van wat dit jaar internationaal zal spelen op jeugdgebied : 9 spelers op het EK en misschien een paar in Vietnam. Niet dat wij er zo veel moeten sturen, maar Nederland heeft in Montenegro een delegatie van 35 jeugdspelers. Met begeleiders en ouders bestaat hun volledige delegatie uit zowat 60 personen. En zij spelen buiten de EK en WK’s nog vele andere internationale jeugdtornooien. Die geven hun jeugdspelers ten minste kansen.

  13. steven
    steven17-09-2008

    Ik wil ff aanstippen dat we olgens mij de slechte kant op gaan als we het BOIC willen volgen.
    Op de site van het BOIC kan je hun visie lezen. Wat is hun visie? Ik citeer het grootste gedeelte (http://www.olympic.be/opendoc.asp?MMID=1_4):

    “Het BOIC zal des te meer het accent leggen op de topsport en op de jonge topsporttalenten !

    Tijdens de komende Olympiade zal het jaarlijks 2 miljoen euro investeren in de begeleiding van topatleten. Bijkomend wordt per jaar en dit tot in 2012 samen met de gemeenschappen en de Nationale Loterij geïnvesteerd in het ABCD project “jonge topsporttalenten 2012-2016”. Hierbij zal worden gestreefd naar een evenwicht tussen de initiatieven op korte en (middel)lange termijn.

    Een toptrainerscommissie wordt opgericht om de atleet nog beter te begeleiden.”

    Hieruit blijkt duidelijk dat hun basisdoelstellingen al volledig fout zijn:
    Ze leggen het accent op topsport; en denken topatleten te kunnen creëren door veel geld te pompen in hun begeleiding. Wat gaat er mislopen?
    Ze vergroten de afstand tussen de top en de basis; waardoor de basis zich benadeeld voelt, waardoor de top teveel druk voelt en de liefde voor de sport verliest (ze spelen puur voor de resultaten; en paradoxaal genoeg behalen ze er daardoor geen meer). Het gevolg? Heel veel (schandalig veel eigenlijk) geldverspilling, ledenaantallen die teruglopen, een tekort aan vrijwilligers, en topatleten die slechts teleurstellende resultaten boeken (dat hebben de Spelen toch weer mooi aangetoond me dunkt), en achteraf spijt hebben dat ze zoveel jaar van hun leven voor niks hebben weggesmeten.
    Laten we met onze schaaksport vooral die weg niet uitgaan, we zullen er alleen bij verliezen.

  14. Theo
    Theo17-09-2008

    Ja, dat is waar… ze zullen geen potten breken, maar het is een fantastische ervaring!

  15. wim
    wim17-09-2008

    Ja zo’n uitspraken als: “nu heb ik 4 jaar voor niks gewerkt”. (roeier op de olympisch speler) Ik zie het een schaker niet snel zeggen. Gelukkig houden wij wel van onze sport.

  16. Dennis
    Dennis18-09-2008

    Tsja dit is tweeledig natuurlijk. Voor het geld dat dit kost kon misschien aan een grotere groep lesgegeven worden. Anderzijds als je 2076 en 2020 enkel rond de kerktoren tegen 1500’s laat spelen. Zit het er dik in dat ze nog lang op 2076 en 2020 blijven staan en we nooit iemand moeten uitsturen. Het is maar een idee, maar misschien eens het WK of EK naar België proberen halen. Dat zou pas voor publiciteit, meer schakers en zodoende betere schakers zorgen hier in België.

  17. Theo
    Theo18-09-2008

    @Dennis:

    “als je 2076 en 2020 enkel rond de kerktoren tegen 1500’s laat spelen. Zit het er dik in dat ze nog lang op 2076 en 2020 blijven staan”

    Daar ben ik het niet mee eens. Er is genoeg tegenstand hier in onze competities. Neem bvb de interclubs: daar zijn heus wel een groot aantal sterkere spelers dan 1500, hoor! Laat deze 2000+ jeugdspelers in 1ste, 2de of 3de afdeling spelen en ze zullen wel aan hun trekken komen, wees gerust! 1ste afdeling zou zelfs al wat te hoog gegrepen zijn voor hen.

    Ook is er tegenwoordig zulks een groot aanbod aan computertegenstanders (zelfs gratis engines) die echt wel sterker spelen dan 1500

  18. ze voice
    ze voice18-09-2008

    Jef heeft blijkbaar geen zinnige argumenten toe te voegen aan de discussie. Van een sterke persoonlijkheid gesproken!

  19. steven
    steven18-09-2008

    ze voice is wel echt een toffen

  20. ze voice
    ze voice18-09-2008

    jij ook hoor steven

  21. Theo
    Theo18-09-2008

    schakers zijn altijd tof! 😛

    alhoewel….ik ken er ook een paar minder toffe (ga geen namen noemen!) ;-))

  22. jan rooze
    jan rooze18-09-2008

    Ik heb de eer en het genoegen, een van de begeleiders te zijn hier in Montenegro, en ik kan het dan ook helemaal niet eens zijn met de enkele kritische bemerkingen op deze site.
    Ik ben integendeel sterk onder de indruk van het niveau van de Belgische jeugd die ik hier leer kennen, en al evenzeer van hun entoesiasme en leergierigheid, en van de echte teamgeest die hier heerst.
    Als ik deze generatie vergelijk met de mijne, en met vele erna, dan is de vooruigang enorm groot, zowel in de breedte als in de diepte. Ik heb dan ook vertrouwen in de toekomst van het Belgisch schaak, en het is door deelname aan tornooien als deze, dat we verder vooruitgang kunnen maken.
    De ervaring die alle negen spelers hier opdoen is heel groot, en ik weet zeker dat ze stuk voor stuk sterker zullen terugkeren naar Belgie, wat ook het niveau van de thuisgeblevenen ten goede kan komen. Bovendien stel ik vast dat er voor elke partij hard en bekwaam gevochten wordt, en dat er veel meer goeie partijen gespeeld zijn dan de uitslagen voorlopig doen vermoeden. Als je de meer dan 900 deelnemers hier ziet, van 8 tot 18 jaar, dan zie je hoe sterk het schaken leeft in bijna alle landen van Europa, en dan zijn negen spelers uit Belgie hier echt op hun plaats.

  23. ze voice
    ze voice19-09-2008

    Jan, jij betekent echt een meerwaarde voor de jonge Belgische schakers. En daar reken ik mezelf ook bij.
    Rob

  24. Jef
    Jef19-09-2008

    @all,
    dank voor de reacties. Ik ben niet onder de indruk van de ‘meerwaarde’ en ‘onschatbare ervaring’ argumenten. Onze Belgische deelnemers zouden evenveel ervaring opdoen bij bv. het open van Gent of zo. Ik heb ook niets tegen de belgische deelnemers. Als de Belgische schaakbond mij een gratis vakantie zou aanbieden, zou ik het ook aanvaarden.

    Ik wil echter wel een discussie op gang brengen over de selectiecriteria voor het EK en WK. De “prestatie op het BK” stelt niets voor. De enige Belg die een rol van betekenis kan spelen op het WK of BK is Tanguy Ringoir en je kunt niet van hem verwachten dat hij zijn tijd verdoet met het Belgisch jeugdkampioenschap.

    Mijn argument is dat de schaakbond zijn geld op de verkeerde manier verdoet. De echte toppers naar de tornooien sturen en
    lesreeksen inrichten voor de anderen, lijkt mij een betere tactiek dan mindere goden op reis sturen.

  25. Theo
    Theo19-09-2008

    “De echte toppers naar de tornooien sturen en
    lesreeksen inrichten voor de anderen, lijkt mij een betere tactiek dan mindere goden op reis sturen.”

    Jef heeft zeker een ‘point’ hiermee.
    Het is uiteraard geen makkelijke discussie.
    Wij Belgen hebben gewoon (nog) niet hetzelfde niveau als bvb de Russen of de OostBloklanden. Daar moeten we inderdaad realistisch in zijn.
    Dat de schaakbond hun geld verkeerd beheerd, daar zal ook zeker wel wat van waar zijn, want die bond rammeld dan ook langs alle kanten. Politiek en organisatorisch gezien is het Belgisch schaak een puinhoop.

    Maar nu ze er toch zijn, laat die jongens en meisjes zich toch eens amuzeren! We zien wel wat er uit komt.

  26. steff
    steff19-09-2008

    Jef,

    Ik vind het gerechtvaardigd als men het aanbieden van sterke tegenstanders aan de topspelers (op een EK of WK) koppelt aan het aanbieden van sterke tegenstanders aan de subtop (op het BK).

  27. steven
    steven19-09-2008

    @ Jef: in je betoog zit er een logica die door veel mensen gevolgd wordt, vandaar mijn bezorgdheid. Maar even voor alle duidelijkheid, als je enkel de allerbesten uitzendt (overigens, spelers die uitgezonden worden mogen nog een deel zelf betalen; dit lijk je niet te weten) dan ga je middelen verspillen; ik ga dit punt ff uitleggen:
    De absolute top is meestal absolute top geworden doordat ze hard hebben gewerkt op hun eentje (en/of relatief veel talent hebben, of een relatief goede club met dus sterkere omringing), lessen krijgen van grootmeesters en veel internationale toernooien gaan spelen. De subtop is meestal ook deftig bezig met schaken, maar verschilt in het feit dat zij niet dezelfde privélessen krijgen en niet dezelfde mogelijkheden om internationale toernooien te spelen. Daarom is de subtop meer geneigd om nationale open (jeugd)toernooien te spelen (in tegenstelling tot de absolute top, die de toptoernooien kunnen gaan spelen in het buitenland, of die gesloten toernooien kunnen gaan spelen).
    Het uitzenden van de subtop rendeert dubbel, want:
    1 Het zijn de spelers die de nationale toernooien spelen die het algemeen nationaal niveau zullen opkrikken.
    2 De subtoppers leren op zo’n toernooi veel meer bij dan de absolute top: ze krijgen eens de kans krijgen een heel toernooi lang tegen hoger niveau te spelen, waardoor ze niet alleen schaaktechnisch veel bijleren, het prikkelt hun motivatie ook enorm. De absolute top leert op zo’n toernooi natuurlijk ook veel bij, maar voor hun is de meerwaarde veel kleiner, want het is ‘weer een zoveelste sterk toernooi’; en zij zijn op een niveau gekomen waar het moeilijker is om nog veel vooruit te komen.
    Let wel op! Als ik het heb over subtoppers, bedoel ik niet ‘jan en alleman’! Volgens mij mag er wel degelijk een grens gelegd worden voor de uitzendingen; stel bv dat de Belgisch Jeugdkampioen niet wil meedoen aan het wk, en de tweede ook niet, en de derde ook niet… dan moet je niet naar beneden blijven gaan in het klassement van het Belgisch Jeugdkampioenschap tot je een speler uitzendt die zelfs niet meer voor Belgische Jeugdsubtopper kan doorgaan (dit is in het verleden al gebeurd); en bij de meisjestitel is het vaak extra tricky, omdat je door een gebrek aan deelnemers soms spelers kan hebben die echt gewoon te zwak zijn (een te groot niveauverschil zorgt ervoor dat de speler gedemotiveerd zal geraken, en voor de schaaktechnische les evengoed in België iets had kunnen meedoen).
    Om ff toe te passen op Arna Bomans en Adriaan Roos. Beide spelers hebben +2000 en zijn met die elo nog ondergekwoteerd (ik geloof dat ze Belgisch 2100 hebben zeker?; het is ook logisch dat hun fide laag is als ze niet veel toernooien kunnen meedoen om fide-elo te sprokkelen). Beiden spelen veel nationale toernooien mee, en zijn dus wat mij betreft duidelijk gemotiveerde subtoppers; m.a.w. perfect om uit te zenden. Ze zullen veel sterker worden en daardoor onrechtstreeks veel andere spelers in België sterker maken.

  28. Valery
    Valery19-09-2008

    Ik hou van het wel doordacht betoog van Jan Rooze (22) en Steven (27)!

  29. Theo
    Theo20-09-2008

    “Ze zullen veel sterker worden en daardoor onrechtstreeks veel andere spelers in België sterker maken.”

    Dat begrijp ik niet echt…
    Leg me dat eens uit aub?

    Ga ik dan sterker worden als jeugdspelers in het Oostblok tegen GMs gaan spelen?!?

  30. steven
    steven20-09-2008

    Ja, omdat die jeugdspelers sterker terugkeren naar België, en hun verworven kennis (al dan niet bewust) deels zullen doorgeven hier (want ze spelen nationale toernooien).
    Een andere reden om niet alleen de absolute toppers uit te zenden, die ik nog niet vermeld heb, is dat je op deze manier de middelen beter kunt verdelen, ipv al je middelen te besteden aan de happy (very) few.
    Als je nu enkel de absolute toppers zou uitzenden; dan zou je wsl enkel Tanguy Ringoir en Eva Baekelandt kunnen uitzenden. Net zoals je, in de tijd dat ik nog jeugd was, enkel Bart Michiels had kunnen uitzenden (en dan had ik dus nooit een wk kunnen spelen; en had ik nu zeker 200 elo minder, maar dit terzijde). Doordat je dan altijd dezelfden uitzendt, wordt het hele uitzendgebeuren een ver van mijn bed show voor de meeste clubschakers. Nu zijn er spelers van veel meer verschillende clubs die naar het buitenland kunnen; en nu weten de spelers dat ook hun talenten kansen kunnen krijgen met het geld dat ze betalen aan de bond. Vooral voor mensen die zich bezig houden met jeugdopleiding zou het enorm frustrerend zijn als dit niet het geval was.

  31. Jan Rooze
    Jan Rooze20-09-2008

    Ik geef toe dat een diskussie over welke jeugdpolitiek precies moet gevoerd worden relevant is. Wat ik zie, na m’n terugkeer tot de schaakstal na vele jaren, is echte vooruitgang, en de vrijwillige en belangeloze inzet van velen – maar ook onvoldoende middelen om beloftevolle jongeren effektief te steunen, zoals in Nederland of elders.
    We moeten het, tussen alle strukturen en bonden in ons klein schaaklandje, eens kunnen worden over hoe belangrijk jeugdschaak is, en dan nadenken over hoe we op een gerichte manier mecenae en sponsors kunnen interesseren voor een verantwoord beleid. Ik ben bereid op een konstruktieve manier deel te nemen aan zo’n diskussie, en vraag om te beginnen aan Jef, zich bekend te maken.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.