België-Europa 3-6

Nils NijsDe Belgen scoorden al wat meer puntjes dan gisteren en er had misschien wel meer ingezeten, ware het niet dat het zwembad tegenpruttelde. Het Europees Jeugdkampioenschap dag 3…

Door Jan Bockaert

Eerst het goede nieuws, we hebben eindelijk het zwembad gevonden in Hotel Igalo. De truc was om de pijlen naar het zwembad vooral niet te volgen. (die liepen dood in een bezemkast). Dan het slechte nieuws. Het enige water dat in het overdekte zwembad stond, was er in gelekt na het onweer van gisterennacht.

zwembadWat ons bij het weer brengt, een niet onbelangrijk gegeven voor begeleiders en spelers met een bye. De eerste twee nachten heeft het serieus geregend, maar overdag blijft het wel droog. Al zijn er net te veel wolken om van een strand vakantie te genieten.

Van strand gesproken. Strand is er hier eigenlijk niet, je hebt een dijk, daarachter cafétjes met zicht op zee, en daarachter betonnen plateau’s in het water, van waarop je in de Adriatische zee kunt duiken. Het gebrek aan zandstranden is een kleine prijs die je betaalt voor het kristal heldere zeewater. De kust van Herceg Novi kan je ruwweg in drie opdelen. Voor Herceg-Novi stad heeft de kust het meeste klasse. Een jachthaven, de betere restaurants, een kraaknette dijk. Voor Igalo (een deelgemeente van Herceg Novi, en de locatie van ons hotel en de speelzaal) is de kust een stuk volkser. De dijk is er gewoon van asfalt, Pizza uit het vuistje is er het populairste voedsel, en de cafétjes spelen er non stop Montenegrijnse schlagers. Ter hoogte van de sporthal waarin we schaken, staat er zelfs een verloederd botsautokraam. Loop je nog verder door, dan kom je aan het derde deel kust. Een stuk kust zo weggelopen uit een Emir Kusturica film. Alle Oostblokclichés zijn hier aanwezig.

Huizen waarvan de bovenste verdieping nog afgewerkt moet worden, een enkele versleten bus op een grote kale parking. Vuile kiezelstranden, die vol liggen met aangespoelde PVC flessen en andere rommel, schimmige cafétjes, dikke Montenegrijnen in spannende speedo zwembroekjes, tot en met mankende straathonden die tussen de rommel op het strand naar eten zoeken. Het heeft een zekere charme.

Maar we hadden het over spelers met een bye. De sterkte van het EK laat zich vooral voelen in de breedte. Na een gezamenlijke off-day, kregen de Belgen woensdag opnieuw op geen enkel bord een hapklare brok voorgeschoteld.

Bij de -10 bewees Hendrik dat hij zijn tijd al goed gebruikt. Een beetje te goed zelf, want na anderhalf uur nadenken over één enkele zet, had hij plots én last van tijdsnood, én last van koppijn. Over het remise aanbod van Petrosyan Arman dacht hij niet lang na.

Lisa LagaertLisa slaagde er ook in, om met een remise tegen de Nederlandse Skandar Nilofar haar nul punten weg te werken. Eva was extra geprikkeld na haar nederlaag van gisteren, en zette de puntjes op de i tegen de Engelse Kokossis Danae (1775) . Met twee op drie zit Eva op schema. Hanne speelde geen goede partij tegen Zalimaite Leva (LTU 1844), en haar goede start na de eerste ronde ziet er al wat minder geweldig uit met 1 uit 3.

Dat Michiel in de eerste ronde een FM op remise hield, klinkt ook al een stuk minder spectaculair nu hij met 0,5 uit 3 staat. Het is de vloek van een Europees, verliezen van een Turk met 2219 elo, en je krijgt met Strunski Andreas een Duitser met 2294 elo’s tegenover je (die, voor de kenners, in Cappelle La Grande eerder dit jaar ook al eens tegen de eigenaar van deze site uithaalde). Je speelt hier geen gemakkelijke partijen. (wat -speciaal voor sommige lezers van de schaakfabriek- net de pointe is van het meespelen op een Europees natuurlijk.)

Glen kreeg met Mazur Stefan (2237) ook zijn derde plus 2200 tegenover zich, en ook deze keer zag het er lang naar uit dat de Slovaak kennis ging maken met het fenomeen uit Zottegem. Maar in het eindspel speelde Glen te snel en de partij kantelde in zijn nadeel. Gelukkig speelt ook Nils nog in die reeks, en hij lijkt als enige belg lijkt te profiteren van het Zwitsers. De niet geklasseerde schot Sreeves Clement was geen partij voor de Belgische elite kampioen, en zonder zich echt moe te moeten maken, zit ook Nils op schema.

Arno BomansBij de -18 was het weer één en al frustratie. Adrian speelde opnieuw een zeer spectaculaire partij tegen Lichmann Peter een Duitser met 2375 elo’s, maar hij trok net als in de eerste ronde aan het kortste eind. Kan het nog erger dan 0 uit 3? Jawel, Arno schaakte met de wetenschap dat een verlies partij zou betekenen dat hij in ronde 4 een bye kreeg. En dat is een blamage die je als Belgisch kampioen natuurlijk niet gewoon bent. Maar die extra druk hielp niet, en ook tegen Rahmanov Shakhiyar ging de partij verloren.

Met 3 uit 9 kunnen we uiteraard niet gelukkig zijn, maar -speciaal voor sommige lezers van de schaakfabriek- even opmerken dat Nederland het hier niet beter doet. Zij zijn uiteraard met drie keer zoveel schakers afgezakt naar Montenegro, maar ook zij gaan er van uit dat een Europees kampioenschap een uitstekende gelegenheid is om je meest getalenteerde jeugdspelers internationale ervaring te laten opdoen tegen sterke tegenstanders. Best scorende Nederlander is trouwens Stefan Beukema, en wij weten allemaal dat dat eigenlijk een Belg is ;).

 1. David Roos
  David Roos18-09-2008

  Arno was dan nog in ronde 4 bye, hoe erg kan dit zij.

 2. Theo
  Theo18-09-2008

  Dat is toch niet zo erg? Dan heeft ie 1/4
  Beter dan 0/3 of 0/4 lijkt me!

 3. Luce
  Luce18-09-2008

  De sfeer is daar blijkbaar heel bedrukt en die Montenegrijnse schlagers gaan daar niet veel aan verhelpen!
  Heeft niemand daar Coldplay “Viva la vida” bij? Ga dat dan eens allemaal uit volle borst meezingen en het zal morgen al veel beter gaan!

 4. Gonzo
  Gonzo19-09-2008

  Ah, het geheim van Stefan’s kracht is onthuld: hij is eigenlijk Belg. Daarom werd Jan Werle Europees kampioen, hij heeft in Antwerpen gespeeld van de zomer.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.