China steekt Rusland naar de troon

Wang HaoIn een minimatch tussen China en Rusland heeft die eerste het “klassiek” schaakgedeelte gewonnen met 26-24. Dat het niet erger was, hebben de verzwakte Russen vooral te danken aan de vrouwen…

Sterk China overmeestert zwakker Rusland

Met Svidler, Jakovenko, Alekseev, Inarkiev en Tomashevsky kan je moeilijk spreken van een “zwak” Rusland, maar het spreekt uiteraard voor zich dat het sterkste schaakland ter wereld veel sterker voor de dag kan komen als het wil (Morozevich, Kramnik, Grischuk).

China is wel op volle kracht met Wang Yue, Wang Hao, Bu Xianghzi, Ni Hua en Li Chao. Dat resulteert in een duidelijke overmacht in de mannencompetitie, al is het gemiddelde van de Russen nog steeds hoger. Wang Hao en Wang Yue zijn echter nog wat ondergeklasseerd en spelen fantastisch. Vooral Wang Hao schittert met een +2 score. Hij is virtueel over de 2700 gewipt.

De achterstand die Rusland bij de mannen opliep, werd bij de vrouwen gecompenseerd. China speelt zonder Hou Yifan (die was de finale van het vrouwenwk aan het spelen), maar Rusland moet het ook doen zonder die andere wk-finalist, Alexandra Kosteniuk. 13.5-11.5 werd het in het voordeel van de Russen en dat is vooral te danken aan een sterke collectieve prestatie. Geen uitschieters, wel goede prestaties van bijna alle Russinen. Enkel Tatiana Kosintseva scoort onder de helft.

Alle info vind je op TWIC en Chessvibes. Er is geen officiƫle site.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.