Over weerwolven, 3/9 en de het gewicht van de laatste loodjes

Eva BaekelantLisa haar weerwolvenverslaving en een plots verdwenen draadloze router, zorgden er voor dat we de laatste ronden in één verslag gieten. Dat is zo erg niet, want die laatste ronden waren niet zo geweldig. Na de rustdag leek het nog alsof er een pak Belgen op een echt goede eindscore afstevende. Maar drie ronden later, bleek dat iedereen minstens één of twee punten meer had kunnen halen. Het EK, een eindverslag door Jan Bockaert…

De eindsprint van de Belgen, van jong naar ouder.

Hendrik scoorde vorig jaar nog vlot de helft op het WK en hij was zeker niet slecht aan het tornooi begonnen. Maar na de rustdag scoorde Hendrik nog één remise in de zevende ronde, en dan was het afgelopen. Met 2,5 uit 9 haalt hij een resultaat dat geen weerspiegeling is van zijn schaakniveau. Hendrik is tijdens het toernooi pas 9 geworden, en dus krijgt onze vice-kampioen bij de -10 nog voldoende kansen om zich te bewijzen op een Europees kampioenschap. Overigens is Hendrik een droom om mee te hebben in de groep. Dat er bij de Belgen geen scheiding was tussen jong en oud, is voor een groot deel aan Hendrik zijn aanstekelijk enthousiasme te danken.

Lisa LagaertOok Lisa heeft een aanstekelijk enthousiasme. Vooral voor weerwolven. En dan hebben we het over het gezelschapspel, niet over de eigenlijke beesten. Elke avond verzamelde Lisa de Belgen voor een spelletje raden wie de weerwolf was. (verrassend vaak Nils, nooit Jan, Arno mocht je nooit vertrouwen, Ruben was altijd een onschuldig meisje en bij Michiel was het gewoon wachten tot wanneer hij zijn kaart omdraaide.) Ook bij de Nederlanders en de Oostenrijkers was weerwolven razend populair. De maandag avond speelden we samen met de Oostenrijkers, die beroerde weerwolven bleken.

Terug naar Lisa. Het laatste wat je van haar las, was dat ze met vechtschaak een remise haalde bij een WCM die 300 elopunten sterker was. Maar de zevende en achtste ronde liep het mis bij Lisa, die tegen de Spaanse Alonso Vara Maria zelfs een stuk blunderde. De laatste ronde speelde Lisa dus onder druk. Met 2 uit 8 moest ze winnen om de 3 te halen. Druk of niet, Lisa won vlot die laatste ronde, en hoewel 3 uit 9 geen uitslag is om over naar huis te schrijven (op basis van haar prestaties in Hengelo hadden we gehoopt op een 4,5), mag je ook niet te ontgoocheld zijn over dit resultaat. Lisa had helemaal geen ervaring op dit soort tornooien (je kan een EK echt niet vergelijken met bvb een open van Gent) en ze betaalde leergeld.

Adrian Roos keert tevreden terug

Eva heeft dan weer het meeste ervaring van alle Belgen op dit soort tornooien. We rekenden ook op haar om het beste Belgische resultaat neer te zetten. Haar tornooi was echter slecht gestart, met verliespartijen tegen zwakkere speelsters in de tweede en vijfde ronde. Ronde zes en zeven kwam Eva wel terug, en met 4,5 uit 7 was een goede uitslag zeker niet uitgesloten. Alleen kwamen op dat moment pas de echte kleppers, en uit de twee laatste ronden puurde Eva slechts een half punt. 5 uit 9 is uiteraard geen slechte uitslag, maar beweren dat dit een goed resultaat is voor Eva, zou haar beledigen zijn. Het is wel het beste resultaat van de Belgen op het EK.

Bij de meisjes -16 startte Hanne de laatste drie ronden met een 50% score. Ronde 7 ging nog verloren, maar de laatste twee ronden scoorde ze nog anderhalf punt. Al bij al een zeer degelijk tornooi voor Hanne dus, die wel enkele plaatsen lager eindigt dan haar elo deden hopen. Met de helft van de punten zet ze wel het op één na beste resultaat van de Belgen neer.

Nils NijsNog bij de -16, maar dan bij de Jongens, hadden we ook goede hoop op een sterk resultaat voor Nils. Hij had de rustdag uitstekend verteerd, en na 7 ronden, stond hij met 4, 5 punten op een zucht van een uitstekend resultaat. Hij haalde zijn punten ook nog eens met indrukwekkend schaak. Zo won Nils in de 7de ronde met een stukoffer tegen de veel hoger geklasseerde Spanjaard Senlle Caride Miguel (2289 elo). Maar ook hier wogen de laatste loodjes te zwaar. Vooral na ronde 8 had Nils het idee dat er meer in zijn partij had gezeten. Natuurlijk is 4,5 uit 9 zeker geen slechte uitslag op een EK, maar ook Nils had ongetwijfeld op iets meer gehoopt.

In diezelfde reeks moest Michiel tot de zesde ronde wachten om een vol punt te scoren. De zevende ronde ging verloren, maar in de achtste ronde kon Michiel, Gilev Maksim (RUS NC) trucken in het eindspel. En zo ging hij ging de laatste ronde in met een comfortabele 3,5 punten, op een zucht dus van de 4 uit 9 die zijn broer Maarten hier drie jaar geleden scoorde. Een motivatie die kon tellen. Helaas, tegen de Nederlander Klein David (2135) speelde Michiel een barslechte partij, die hij al in de opening verloor. Michiel zelf was helemaal niet tevreden met zijn schaakniveau tijdens het tornooi. Maar dat merk je gelukkig niet aan de einduitslag, die ook voor Michiel ergens tussen ‘niet slecht en ‘niet goed’ zit. Hij neemt huiswerk mee naar België, zijn openingsrepertoire moet ruimer worden.

Dat laatste was trouwens een constante in de analyse na het tornooi. Ook Glen merkte veel te vaak dat hij op dit tornooi veel te snel uit zijn theoriekennis geraakte. Hij begon het tornooi met een stunt, maar viel in de volgende ronden stil. Na acht ronden had Glen 3,5 punten verzameld, en dus kon hij de laatste ronde mikken op een 50 procent score. Dat lukte niet, maar hij was wel één van de enigste Belgen die een TPR neerzette die hoger was dan zijn eigen elo’s. (resp. 2084 en 1969 elo) Het fenomeen uit Zottegem mag dus terugkijken op een geslaagd tornooi, ook al had ook hij graag een punt meer gescoord.

ArnoBij de -18 was de schrik om onder de 3/9 te gaan reëel. Arno moest tot de laatste ronde wachten voor hij een tegenstander tegen kreeg die niet meer dan 100 punten hoger geklasseerd was. Op dat moment had hij maar 2 uit 8 gescoord, een ware nachtmerrie, voor wie in België steeds in de top meedraait. Vooral omdat hij “morsig” was met de weinige kansen die je op zo een tornooi krijgt. In de 7de ronde weigerde Arno bvb een remise, om nadien de partij in tijdsnood te verliezen. Ronde 9 kreeg Arno de kans om voor de 3 uit 9 te spelen, maar de Fin Wallin Aleksi verdedigde secuur, waardoor de partij doodbloedde in een remise. Met 2,5 uit 9 scoorde Arno genoeg punten om zijn aanwezigheid op dit tornooi te verantwoorden, maar te weinig om van een echt geslaagd tornooi te spreken. En ook Arno zal moeten werken aan zijn openingskennis.

Was Arno niet goed aan het tornooi begonnen, voor Adrian was de start met 0 uit 4 pas helemaal dramatisch. Zijn dubbele rustdag (bye en rustdag) bracht echter soelaas, want vanaf zondag begon Adrian een ander tornooi te spelen. De vijf laatste ronden scoorde hij 4 punten, wat ook zijn einduitslag werd. Adrian is misschien de enige Belg die helemaal gelukkig naar Brussel terug vloog. Met 4 uit 9 haalde hij een score die best gezien mag worden, vooral omdat die na de eerste helft van het tornooi al onbereikbaar leek.

Conclusie

Was dit tornooi een succes? Sommigen zullen naar de einduitslag kijken en vaststellen dat de Belgische bond geld heeft weggesmeten omdat we nooit voor de prijzen hebben meegestreden. Maar dat zou mijns insziens een domme evaluatie zijn.

Dit blijft een jeugdtornooi, waarbij het voor de meeste schakers belangrijker is om te kijken naar wat ze hebben bijgeleerd, dan naar wat ze hebben gescoord. Als je een EK als een leerschool ziet, dan zullen de elopunten van juli volgend seizoen een betere aanwijzing zijn om het succes van dit tornooi af te meten, dan het eindklassement van het EK.

Zelf ben ik bijzonder voldaan terug naar huis gekeerd. Ja, alle Belgen hadden één of twee punten extra kunnen halen op dit tornooi. Maar de uitstekende groepssfeer en de geweldige begeleiding van Jan Rooze en Vladimir Lazarev maakten van dit tornooi een voltreffer van formaat.

groepDe combinatie meespelen op een toptornooi en topbegeleiding voor en na de partij is een ideale manier voor onze topjeugd om snel nog sterker te worden. Dat er op het forum van de schaakfabriek stemmen opgaan om deelname aan een EK enkel tot de absolute top te beperken is bedroevend. Als ik één ding meeneem van dit EK, dan is het dat onze topjeugd net méér tornooien moet spelen, waar ze in groep aan deelnemen, en waar ze van kortbij gevolgd en gecoacht worden.

Tot slot nog een waarschuwing voor wie op 5 oktober het ongeluk heeft om op de eerste interclubronde tegen een EK-ganger uit te komen. Zorg dat je uitgeslapen bent, want na 10 dagen Herceg Novi staan ze alle 9 messcherp.

Jan Bockaert

  1. steven
    steven28-09-2008

    Excuses voor de misplaatste felicitaties in een vorige post. In mijn tijd ging zo’n Belgisch resultaat een topprestatie genoemd worden, maar voor deze delegatie was het wellicht idd niet zo’n superresultaat. Jammer, en volgende keer beter

  2. Joris Pelemans
    Joris Pelemans28-09-2008

    Nice.

    Bedankt, Jan, voor de leuke verslagen die ik met veel plezier gevolgd heb en proficiat aan de spelers! Leuk filmpje ook dat aangeeft dat dit soort tornooien altijd onvergetelijke avonturen blijven…

  3. tom vananderoye
    tom vananderoye29-09-2008

    bwa Steven ik denk dat ze in het verslag er ook iets te fors ingaan, wellicht om de criticasters voor te zijn. Ik denk dat het vooral goed is om al die vissen die in België een grote vis in een kleine vijver zijn eens uit te zetten in een wat grotere vijver. Kunnen ze alleen maar sterker van worden.

  4. Jan
    Jan01-10-2008

    He steven,

    Het was niet de bedoeling om negatief te doen in het verslag, de inzet van de Belgen was spectaculair, en moest ik zelf een betere schaker zijn, ik zou waarschijnlijk heel veel positieve dingen kunnen schrijven over hun partijen. Een proficiat naar de deelnemers was zeker op zijn plaats (en mist schandelijk in mijn verslag). Ik schreef het al, pech is een slecht excuus, maar echt alle Belgen hadden met wat meer meeval een super resultaat kunnen neerzetten.

  5. steven
    steven02-10-2008

    Ja Jan ik denk dat we op dezelfde golflengte zitten hoor; felicitaties aan de spelers dus, zonder te miskennen dat ze eigenlijk meer in hun mars hebben (zoiets é? :)); bedankt voor de verslagen iig, ik heb ze met plezier gevolgd.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.