Topalov is de nieuwe nummer één

TopalovWe wisten het al na Bilbao, maar nu is het officieel dat Veselin Topalov opnieuw nummer 1 van de Fide-ranking is. Hij neemt die plaats over van Vishy Anand, die naar plaats 5 zakt. Bij de Belgen vallen zowel nummer één Malakhatko als de jeugdspelers op…

Vijf spelers binnen 10 punten

Sinds Kasparov afscheid nam en sinds Topalov en Anand de ratinglijst domineerden, is het al lang niet meer zo close geweest als nu. Maar liefst vijf spelers staan binnen een marge van 10 punten om de nummer één plaats in te nemen. Concreet betekent dat dat één partij kan beslissen over de volgende ratinglijst.

IvanchukDe Oktoberlijst is eveneens een resultaat van dit gegeven. Topalov werd namelijk nummer 1 dankzij een laatste ronde-zege tegen Ivanchuk in Bilbao en wipte daarbij over zijn concurrent. Chucky “zakte” daardoor meteen ook naar plaats 3, waarin hij samen met Carlsen op 2786 staat. Tweede is nog steeds Morozevich, die in feite niets deed deze ratingperiode (-1) en dus rustig kon afwachten wie van zijn concurrenten boven of onder hem zou komen.

De vijfde en zesde plaats zijn voor de wereldkampioenen Anand en Kramnik. Zij vielen beiden terug na bijzonder zwakke toernooien in Bilbao (voor Anand) en Dortmund (voor Kramnik). Erg verwonderlijk is dit niet, want net voor hun match zullen ze vermoedelijk niet het achterste van hun tong hebben laten zien.

Nog enkele interessante nieuwtjes: terug in de top-10: Levon Aronian na de zege in de Grand Prix en een verdienstelijk Bilbao. Hij voert ook de lijst van de Ian-en in Armenië aan. Van de 100 beste spelers hebben er maar liefst 98 een naam die eindigt op ian, yan of jan. Hovhanisian is trouwens de 25ste Armeen.

Net daarbuiten maar enorm gestegen: de nieuwe nummer 11 Wang Yue, die plots al 2736 noteert. Daarbuiten valt de slechte vorm van Svidler op én opnieuw enkele nieuwe 2700+’ers. Nakamura, Rublevski en Vachier-Lagrave duiken voor het eerst het supergrootmeesterschap binnen. Er zijn intussen al 32 spelers met 2700 elo. De inflatie zet zich dus door.

Ringoir op 2354

De beste Belg is al enige tijd Vadim Malakhatko. Die blinkt al enkele lijsten uit in het aantal partijen. Opnieuw valt Vadim op, nu met maar liefst 69 partijen op drie maanden tijd! Deze keer zijn de punten mee gekomen, want Malakhatko stijgt naar 2633 en wordt daarmee een top 100-speler.

RingoirOp de Belgische lijst valt vooral de stijging van enkele jeugdspelers hard op. Om te beginnen Tanguy Ringoir. De beste jeugdspeler van het land telt nu al 2354 ratingpuntjes. Ook normenscoorders Leenaerts en Nijs hebben er een pak punten bijgedaan en staan broederlijk naast elkaar met 2228. De nummer 100 in Belgie heeft 2176. Belgie staat 43ste in het landenklassement.

Je kan heel de lijst bekijken op de site van FIDE.

  1. Iemand
    Iemand30-09-2008

    Morozevich deed mee aan de Tal-memorial en verloor daar 1 punt. Hij heeft dus wel iets gedaan.

  2. Marcel Van Herck
    Marcel Van Herck30-09-2008

    op die lijst van Steff staan er een heleboel inactieven tussen,
    ( die hun punten niet meer waard zijn )
    eigenlijk heeft Jan dus toch gelijk.

  3. Fideel
    Fideel01-10-2008

    “Van de 100 beste spelers hebben er maar liefst 98 een naam die eindigt op ian, yan of jan.”

    98 op honderd is wel erg veel, zeker als hier al meer dan twee zijn opgenoemd die niet op ian, yan of jan eindigen… 🙂

  4. tom vananderoye
    tom vananderoye01-10-2008

    100 beste van Armenië fideel =)

  5. Fideel
    Fideel01-10-2008

    Ah, nu ik heb nog eens beter lees, houdt dat inderdaad steek :-).

  6. Oscar
    Oscar01-10-2008

    Voor Tanguy moeten er nog 12 punten van Liverpool bijkomen.

  7. steff
    steff01-10-2008

    Correct, Marcel, bedankt. Excuseer, Jan.

  8. Guy
    Guy04-10-2008

    de twee landsverraders zijn terecht:
    Galdunts Sergey
    Inants Aghasi
    zij zullen hun verdiende loon wel krijgen!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.