Rybka is computerwereldkampioen, Kosteniuk pakt blitzgoud

Kosteniuk pakt goudRybka heeft zijn favorietenrol in Peking waargemaakt. Het won het WK voor Hiarcs en Junior. Ook in Peking heeft Kosteniuk na het WK ook de “olympische spelen” gewonnen, in het blitz weliswaar. In Moskou blijft Svidler indruk maken…

Rybka doet het opnieuw

Rybka is al even de meest dominante engine van het circuit. Het was al wereldkampioen en had Shredder en Junior, twee oud-wereldkampioenen, van de troon gestoten. Ook in dit WK was Rybka duidelijk de betere. Met 8/9 was de zege duidelijk. Niet alleen de sterkte van het programma was daarbij belangrijk. De hardware waarop het programma van programmeur Rajlich draaide, was superieur.

Een opvallend moment kwam er in de laatste ronde. Daarin leek Junior op weg naar een zege tegen Rybka. +3.50 gaf de meter van Junior aan. Rybka dacht daar echter anders over en vond met een torenoffer een eeuwig schaak.

eeuwig schaak

Met Txg2 bezegelde Rybka over Junior’s lot in het toernooi. De partij werd remise en dat betekende dat niet Junior of Shredder tweede werd, maar wel Hiarcs, een programma dat het afgelopen jaar enorm veel vooruitgang heeft geboekt. Hiarcs scoorde 7/9, een vol punt meer dan Junior. Shredder stelde teleur met 4.5/9 en bleef zelfs een punt achter het onbekende ClusterToga.

De meest opvallende deelnemer was MobileChess dat draaide op een Nokia en dan ook … 0 punten scoorde.

Kosteniuk wint Olympisch Goud

Het is wel het moment van Alexandra Kosteniuk. De Russische, kersverse wereldkampioene won in Peking goud in de blitzcategorie op de olympic mind games. In de finale versloeg ze Stefanova. Hou Yifan haalde brons, Zhao Xue werd vierde. Bij de mannen was het de verrassende Martyn Kravtsiv die goud pakte. Hij versloeg in de finale Drozdovskij. Banikas pakte brons. Favorieten Bu, Wang Yue en Ni Hua eindigden verder in de stand. Momenteel is het rapidtoernooi bezig.

In Moskou is Svidler aan het razen. Hij won eerder al van Inarkiev en Morozevich en in ronde 3 voegde hij de scalp van Raziantsev nog toe aan zijn collectie. In de vierde ronde consolideerde Peter De Grote met een remise in een ronde die overigens heel veel remises telde, wat tot dan toe uitzonderlijk was.

Svidler leidt met 3.5/4, een half punt voor Lastin en al een vol punt voor Jakovenko. Daarna volgt een vijftal op anderhalf punt.

 1. Harry Szöke
  Harry Szöke06-10-2008

  Geen mooie foto van Kosteniuk?

 2. Joris Pelemans
  Joris Pelemans07-10-2008

  Ik vind het vreemd dat de schaakprogramma’s op ongelijke hardware strijden. Niet erg eerlijk, me dunkt.

 3. Theo
  Theo07-10-2008

  Ja, dat vind ik toch ook een heel ongelijke strijd! Alles zou op dezelfde hardware moeten draaien. Of toch tenminste zou er een maximum configuratie kunnen zijn of zo.

  Het is wel grappig als je ziet dat Rybka op een 40-cluster systeem draaide en MobileChess op een Nokia!! 😀
  LOL

  Dat klopt toch niet echt…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.