Belgische engine wint WK blitz

Deep SjengDe engine Sjeng heeft in Peking verrassend het computerwereldkampioenschap biltz gewonnen. Sjeng eindigde een half punt voor Rybka nadat die per ongeluk een andere engine koos. Dit is voor Schaakfabriek groter nieuws dan het zou lijken, want Sjeng is ontworpen door een Belg…

Het ontwerp van Gian-Carlo Pascutto wint wereldtitel

Eerder kon u hier al lezen dat Rybka overtuigend zijn wereldtitel verlengde in Peking. In de Chinese hoofdstad was er echter nog een wereldkampioenschap, namelijk het WK blitz voor engines. Hierbij is het niet enkel de engine zelf die belangrijk is, maar ook de instellingen en de bediening – die snel moet zijn – spelen een grote rol.

De winnaar in Peking is het programma Sjeng. Het scoorde 6.5/9 en verloor enkel tegen topfavoriet Rybka. Rybka volgde op een half punt nadat een vreemd voorval had plaatsgevonden. Rybka verloor namelijk een halfje tegen Falcon, die daar erg tevreden mee was. Die remise werd echter omgezet in een verliespunt.

PascuttoWat was er dan gebeurd? Door een fout bij de instellingen had Rybka niet met de engine Rybka gespeeld, maar wel per ongeluk met Fritz 5.32. Een stuk zwakker, dat wel, maar toch botst zoiets met de regels (logisch) en Rybka kreeg een forfait aan zijn been.

Een gek voorval en erg belangrijk voor het resultaat, dat voor ons Belgen niet slecht uitdraaide. De winnaar, Sjeng, is namelijk van Belgische makelij. Gian-Carlo Pascutto (een Italiaanse naam, maar wel degelijk een Belg) is de ontwerper/ontwikkelaar van deze sterke schaakcomputer. Sjeng won in zijn weg naar de titel van ondermeer Hiarcs en Junior. Eerder werd de Belg al eens derde op het bekende 960-toernooi in Mainz, achter Rybka en Shredder en boekte daarvoor enkele kleinere succesjes.

Links:
Uitslag WK
Sjeng-website
Artikel over de prestatie in Mainz.

 1. Akazou.
  Akazou.08-10-2008

  Is ‘Sjeng’ de moeite om te downloaden?

 2. David Roos
  David Roos08-10-2008

  Downloaden is Illegaal !

 3. Noir Abruzze
  Noir Abruzze09-10-2008

  Ik denk dat “old sjeng” vrij is.

 4. Valery
  Valery09-10-2008

  http://www.enginechess.com/freechessengines.htm

  Bijvoorbeeld Zappa, Toga II, Fruit, Spike zijn zeer de moeite

 5. ronny
  ronny09-10-2008

  downloaden illigaal lol dat is weer iets nieuw

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.