De Schampeleire wint Oostvlaams ligakampioenschap

De SchampheleireDit weekend organiseerde Landegem de Liga Jeugdkampioenschappen, the place to be om plaatsen te verdienen voor het Vlaams Jeugdkampioenschap in Mechelen. Glen De Schampheleire stelde zijn plaatje vrij gemakkelijk veilig in de -20 en maakte zijn favorietenrol waar…

Zottegem domineert

Aan de linkeroever van “de Vaart” werd er gezellig gestreden voor de felbegeerde plaatsen van het Vlaams Jeugdkampioenschap! Vooral de Zottegemnaars vielen op dit kampioenschap (en dat zeg ik niet omdat het mijn club is). Niemand minder dan Glen De Schampheleire(2105) won de -20 met 5/6. Met een dikke 200 punten meer dan David Roos, die 2de geklasseerde was, was dit een te verwachten resultaat. Eerste meisje werd Laurence Bergez met een mooie 3/6 na een doordacht Zwitsers gambiet (liet ze uw reporter nog weten).

Poelman-RoosBij de -18 zijn er veel plaatsen uitgedeeld. Daar kreeg Poelman Geoffrey(1550) de eer om (na Glen eigenlijk maar reglementen zijn reglementen) de trofee van eerste -18 jarige binnen te halen. Dit deed hij met een prachtige 4.5/6. Dankzij geschuif in de laatste ronde was zijn plaats verzekerd (onderling resultaat telde). Morris Vandaele, die nog gelijk kwam, verloor namelijk de onderlinge partij in ronde 3. Op plaats 3 eindigde David Roos, uw verslaggever, samen met Ponnet Geraard(1512) en clubgenoot Willem Van Melkebeke (1775). Eerste meisje werd daar Charlotte Schröer. Ook zij speelt voor Zottegem.

1. De Schampheleire Glen 5/6
2. Poelman Geoffrey, Vandaele Morris 4.5/5
4.Roos David, Ponnet Geerard, Van Melkebeke Willem 4/5

Ook bij de -16 werd Zottegem eerste. Weliswaar minder overtuigend als bij de -20. Daar werd Wouter Ghyselen(1864) laureaat. Ghyselen startte iets minder goed met een remise in ronde 2 tegen Ruben Smekens(1508) en in ronde 3 tegen Ruben De Vleesschauwer(1537). Met een vol punt achter startte hij een inhaalrace op dag 2. Met Dorian Van den Heede als winnaar bij het ingaan van dag 2, moest Wouter als winnaar uit de strijd komen, wou hij het toernooi nog winnen. En dit deed hij! Het enige dat hem nog te doen stond was het volle punt binnenhalen in ronde 6. Zo gezegd, zo gedaan en de titel en zijn plaats voor het VJK zijn binnen. Van den Heede werd tweede (gedeeld eerste, maar het onderling resultaat deed het de das om). Cedric Comhaire (1383) won de 3de plaats! De vierde plaats was overbevolkt met De Vleeschauwer Ruben, Vincent Gwijde, De Smyter Thomas, Van Hamme Remco, Vintioen Ben en Bracke Milan.

1. Ghyselen Wouter, Van Den Heede Dorian 5/6
3.Comhaire Cedric 4.5/6
4. De Vleeschauwer Ruben, Vincent Gwijde, De Smyter Thomas, Van Hamme Remco, Vintioen Ben en Bracke Milan. 3.5/6

Broedermoord of fairplay?

Bij de -14 was het razendspannend voor de titel. Daar was Pieter Saligo(1952) de topfavoriet, maar het werd spannender als verwacht. Na de eerste 2 ronden waren de 24 spelers zonder remises netjes herleid tot 6 koplopers met 2 op 2.
Die namen het in de 3de en laatste ronde van de 1ste dag op tegen elkaar. Pieter Saligo (de hoogst geklasseerde) wint van Joris Verhelst, Ian Vandelacluze won van Lisa Lagaert en Matthias Lootens won van Laura Saligo. In de 4-de ronde versloeg Pieter ook Ian en Matthias speelt remise tegen Lisa. Pieter stond hiermee een half punt los.

In de 5de ronde een verrassing van formaat. Matthias Lootens, die ook vorig jaar in bloedvorm was tijdens de Oost-Vlaamse liga, verslaat Pieter. Een misstapje van Saligo’s koning biedt Matthias een mat in 2 aan. Ian wint tegen Sarah Snoeck, terwijl Joris en Laura remise spelen. Na een overwinning tegen Pieter, stelt Lootens zich tegen de volgende lastige tegenstander Delacluse vrij snel tevreden met remise. Zo behoudt hij de koppositie.

SaligoPieter herstelde zijn schade door aan zustermoord te doen op een iets lager bord. Daardoor kwam Pieter terug gelijk met Lootens. Als Matthias de laatste ronde wint, is hij kampioen, want hij won de onderlinge partij van Pieter. Pieter en Ian krijgen een haalbare kaart. Laura moet nu voor de meisjestitel aan de bak tegen Lisa, een onderling duel. Matthias krijgt clubgenoot Joris tegen zich. Allen zijn eigenlijk al praktisch zeker geplaatst voor het Vlaams Kampioenschap in Mechelen, maar de titels moeten nog worden verdeeld.

Laura haalt het uiteindelijk van Lisa. De thriller gaat dus tussen Joris en Matthias. Beiden zijn vrienden, maar hebben nog nooit een salonremise gespeeld. Lootens krijgt een sterke aanvalsstelling en de titel wenkt. Joris lanceert echter een tegenaanval, die Matthias niet kan keren in tijdnood. De vlag beslist uiteindelijk over het kampioenschap. Pieter (6 op 7) is alsnog kampioen met een halfje voor op Joris en Ian. Matthias is 4de met 5 op 7. Robin Vroman (Aalter) verslaat ook een clubgenoot om zich nog te plaatsen voor het Vlaams.

1. Saligo Pieter 6/7
2. Verhelst Joris, Vandelacluze Ian 5.5/7
4. Lootens Matthias 5/7
5. Saligo Laura, Vroman Robin 4.5/7

En ook bij de -12 was het spannend. De Vleesschauwer had zijn handen vol met Ramacker, maar wist na een lange partij toch te winnen.

1. De Vleesschauwer Maarten 6.5/7
2. Ramacker Quinten 6/7
3. Van De Vyver Thuis, Thienpondt Mardoek 5/7
5. Verelst Tibald, Dewulf Rene, Maes Tibo en Cardon Berne 4.5/7

HuyghebaertBij de -10 was er een prachtig voorbeeld van fair play, zo mooi dat dit zelfs vernoemd werd op de prijsuitreiking. Daar won Amir Jalalijam het toernooi met 6/7. Het spektakel gebeurde in de laatste ronde op bord 2. Daar zaten Huygebaert Batist en Huygebaert Lukas. Als Lukas won, dan won hij het toernooi. Maar broertje Batist zag het anders, we spelen er gewoon voor! En dit deden ze tot Batist de match en de titel verloor. Daardoor kwam Batist 2de. Broer Lukas moest het dan maar doen met plaats 3.

1. Jalalijam Amir , Huygebaert Batist 6/7
3.Huygebaert Lukas, Hoop Rupert, Cnudde Matthias, Demey Benno, Cleays Robin. 5/7

Matthias De Pauw won bij de -8. Eerste meisje werd Emma Rottiers. Interessant weetje, want dit meisje blijkt nog maar haar 2de toernooi achter de rug te hebben, en nog maar 3 maanden de schaakregels te kennen.

1. De Pauw Mathias 8/9
2. Cattreeuw Nicola 7.5/9
3. Vroman Simon 7/9
4. Ghyselinck Max 6.5/9
5. Forre Wout 6/9

 1. bonnero
  bonnero27-10-2008

  Interessant om weten allicht: er waren 124 deelnemers! Welke Liga doet beter?

 2. FiFi
  FiFi27-10-2008

  geen enkele 🙂

 3. not me
  not me28-10-2008

  2. Poelman Geoffrey, Vandaele Morris 4.5/5
  4.Roos David, Ponnet Geerard, Van Melkebeke Willem 4/5

  waarom mochten die mannekes maar 5 partijen spelen?

 4. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck28-10-2008

  Bedankt David voor de reklame, bedankt Vrijschaker Landegem en alle deelnemende clubs en begeleiders en ouders voor jullie schitterende sfeer op dit Oost-Vlaams Liga Kampioenschap, nu op weg naar het Vlaams Jeugdkampioenschap in Mechelen op 7,8 en 14 februari 2009.
  Een fiere Jeugdleider van Liga Oost-Vlaanderen sta tot jullie dienst

 5. Jeroen Debrouwere
  Jeroen Debrouwere28-10-2008

  West-Vlaanderen doet allessinds niet beter met 75 deelnemers. Daar werden de kampioenen

  Verboven Alex (-20)
  Devriendt Sander (-18)
  Vandewiele Emiel en Van De Moortel Soraya (-16)
  Baekelant Eva en Larsen Sander (-14)
  Vanden Bussche Steven en Tomme Emma (-12)
  Tomme Lowie en Barhoumi Sarah (-10)
  Tomme Kamiel en Gombosuren Kristina (-8)

  Alle uitslagen zijn te vinden op de site van de kbsk (www.kbsk.be)

 6. Fideel
  Fideel28-10-2008

  @not me: die 5 moet een 6 zijn.

 7. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck28-10-2008

  De uitslagen en verslagen zijn te lezen op de website van Liga Oost-Vlaanderen: http://www.schaakligaoost-vlaanderen.com/index.html
  Proficiat West-Vlaanderen met 75 dln., 3 jaar geleden hadden we ook maar zoveel deelnemers.

 8. FiFi
  FiFi28-10-2008

  Dit klopt zeker niet. Al eind jaren ’90 en begin jaren 2000+ haalde de ligajeugd meermaals de 100 deelnemers en (naar ik meen een organisat!e van M.S.V. Sleidinge) haalde men 1 maal evenveel deelnemers als nu te Landegem.

  Natuurlijk zoals altijd te relativeren, als men naar de verdeling kijkt per club.

  8 clubs leveren het gros :
  – Zottegem (26); – het organiserende Landegem (21);
  – Aalter (15); – Chesspirant 2000 (14); De 3 Torens (14);
  – KGSRL (12); – M.S.V. Meetjesland (8); Mercatel (8).

  4 clubs waaiden binnen met 1 of 2 spelers :
  – Sint-Niklaas (2) – Aalst (2) – Gentbrugge (1) – Wetteren (1)

  8 clubs stuurden totaal niemand :
  – Deinze – Geraardsbergen – Oudenaarde – Wachtebeke
  РArtevelde РDendermonde РJean Jaur̬s РLokeren

 9. Tim
  Tim29-10-2008

  De uitslagen van West-Vlaanderen zijn hier te bekijken:
  http://kbsk.be/artikels/2008/10/26/west-vlaamse-jeugdkampioenschappen-2009

 10. Theo
  Theo29-10-2008

  Proficiat Luc met uw jeugdige talenten!

 11. nibbey
  nibbey08-06-2009

  mooi geschreven leve zottegem

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.