Kramnik houdt woord en wint overtuigend!

Kramnik“Ik zal blijven vechten,” zei de Rus gisteren nog vol zelfvertrouwen en vandaag bevestigde hij dit statement met kracht. Kramnik won in een eenzijdige partij zijn eerste partij. It ain’t over yet! Een verslag met video met sfeerbeelden en de reacties van de spelers

Kramnik: Ik heb al meer kans dan gisteren

Eén dag voor Diwali, een van de belangrijkste en grootste Indische feesten van het jaar, zou Vishy Anand zijn hoogdag beleven. Met het winnen van de match tegen Kramnik zou Anand dé absolute wereldkampioen worden.

Podium met cameraHet draaide even anders uit vandaag. Kramnik had gisteren al aangekondigd niet te zullen opgeven en koos vandaag voor een nieuwtje in een populaire variant. “Te1 is nieuw, maar niet zo gevaarlijk, maar het stelt zwart wel voor keuzes,” aldus Kramnik. Die keuzes waren niet simpel en Anand verzonk in gedachten. De zaal werd even “opgeschrikt” door een snurker op de eerste rij, maar de spelers merkten er niets van. De oplossing die Anand na zo’n half uur denken vond, boezemde Kramnik niet meteen angst is. Integendeel, de Rus speelde snel, logisch en zelfzeker.

Een ideale stelling om rustig op winst te spelen, maar het ging allemaal veel sneller. Anand miste enkele pointes en zat plots in een erg benarde situatie. Enkele zetten later al volgde de opgave én een overdonderend applaus van het publiek (tot twee keer toe). Een erg overtuigende eerste zege van Kramnik. En belangrijk: een zege op zijn Kramnik’s. “Ik lijk enkele tempo’s te verliezen door op en neer te spelen met mijn stukken, maar ik lok gewoon enkele zetten uit, zoals e5, waardoor zijn stukken niet meer samenwerken. Daarna ging het veel sneller als ik verwacht had. Een prettige verrassing (lacht).”

persconferentieAnand zag er erg ongelukkig uit op de persconferentie, ondanks de aanwezigheid van Campomanes en vier promomeisjes. Met een geirriteerde grimas op zijn gezicht, antwoordde de Indiër kort op de vragen van de pers. Zo ontweek hij de vraag wat hij precies gemist had na Lg4 (volgens Arthur Jussupow gaat het waarschijnlijk om Td1). Kramnik daarentegen blonk. Net als gisteren vertelde hij enkele grapjes en leek hij erg ontspannen. Of hij nog ambities heeft? “Wel, het ziet er beter uit dan gisteren.” Zo is dit WK nog niet voorbij. Woensdag volgt een cruciale partij, waarin Anand wit heeft. Kramnik moet opnieuw winnen. Als dat lukt, belooft de allerlaatste ronde nog razendspannend te worden.

In het video-sfeerverslag vind je een mix van wat er tijdens de partij gebeurd is (de reacties van vooral Kramnik uit de persconferentie) en enkele leuke zijactiviteiten, zoals de robot en de kunst (zie gisteren). Met dank aan Jan Vanhercke.

Nog enkele foto’s:

Campomanes
Oud-fidevoorzitter Campomanes. Hij werd wereldberoemd voor het stilleggen van de match Kasparov-Karpov, net toen Kasparov aan een comeback begonnen was. De Australische journalist en GM Ian Rogers kon het dan ook niet laten aan Kramnik te vragen of hij hoop had om de match te laten stilleggen.

De match
De 10de partij is begonnen.

Promomeisjes
Gazprom en Evonik zendt zijn dochters uit.

 1. Lolbroek!
  Lolbroek!27-10-2008

  Woot, eindelijk! Gooo Kramnik!
  Proficiat aan schaakfabriek trouwens, het nieuws is nog niet op chessbase, maar wel al hier 🙂

 2. Lolbroek!
  Lolbroek!27-10-2008

  (Nu is het eindelijk ook op chessbase…)

 3. Peter
  Peter27-10-2008

  Als Schaakfabriek ergens live zit, zijn ze bijna altijd sneller (en beter) dan de andere, professionele sites. Gisteren waren ze ook de eerste om het filmpje van de persconferentie online te krijgen. In Wijk hadden ze ook altijd het snelst een fatsoenlijk verslag online staan (alleen nog wat typfouten door die snelheid).

 4. Theo
  Theo27-10-2008

  Echt goed dat Kramnik toont dat hij weldegelijk WEL meespeelt in deze match!!

  Jammer dat hij maar zo laat in actie schoot… :/

  Ofwel gaf Anand hem een partijtje ‘cadeau’
  Een pleziertje wederzijds kan nooit kwaad, he? 😉

 5. Valery Maes
  Valery Maes28-10-2008

  De mening van Theo dat Kramnik nog een afscheidje werd gegund lijkt me gegrond. Volgende partij eindigt dus remise…

 6. Jan Lagrain
  Jan Lagrain28-10-2008

  Ik geloof het niet, de cadeautjestheorie. Anand keek echt wel serieus geirriteerd op die persconferentie. Ik denk oprecht dat het de zenuwen zijn die hem wat parten spelen. Of een offday natuurlijk. Ik geloof niet in de verhaaltjes over afspraken enzo, maar het kan natuurlijk wel. We zullen het nooit zeker weten 🙂

  Voor woensdag gok ik ook wel op remise. Maar er zal zeker wel gevochten worden. Laten we hopen…

 7. Theo
  Theo28-10-2008

  Tuurlijk keek hij geïrriteerd! Onder lichte druk moest hij een partij afstaan, om de match nog wat langer te laten duren zodat de commercieële machine errond nog een dagje langer kan melken.
  Zo simpel is dat.

  Woensdag nog een winst voor Kramnik en dan een remise in de laatste ronde. Dat was de afspraak 😉

 8. Oscar
  Oscar28-10-2008

  Kramnik mag toch ook eens een partij winnen. Hij was trouwens verplicht, anders was het gedaan. Hij stond eigenlijk met de rug tegen de muur. En niets is gevaarlijker dan een kat die zich bedreigd voelt.
  Anand stond in de andere positie : het was bijna in de sacoche.
  Wij zullen vlug zien of de match gekeerd is, en dan kunnen zij zelfs naar de play-offs gaan.

 9. mathias
  mathias28-10-2008

  Ik geloof totaal niet dat Kramnik of Anand zomaar afspraakjes gaan maken met de organisatie over uitslagen. Zij hebben duidelijke contracten, en geen enkele motivatie om zo vals te spelen. (vroeger in de sovjetunie zal dat wel anders zijn geweest.) Vooral voor Anand kan dat niet: Als hij deze partij kado deed, hoe weet hij dat Kramnik de volgende niet (per toeval) wint, zodat hij de laatste partij nog moet ploeteren?

  Trouwens voor de organisatie is het ook ondenkbaar dat ze zoiets zouden suggereren: er moet maar iemand het kenbaar maken aan de pers en ze kunnen hun sponsering in de toekomst wel vergeten, als ze al de huidige gelden niet teruggevorderd zouden zien.

  Gewoon goed gespeeld van Kramnik, en zenuwen van Anand; meer uitleg is er niet nodig.

  -mathias

  PS: ik krijg het trouwens van die commentaren van amateurs (met engine) die dan op bv playchess zeggen dat Kramnik niet kan schaken. Zieligaards…

 10. Ingrid
  Ingrid28-10-2008

  @Mathias:
  Groot gelijk.
  Tegenwoordig als je na bv een interclubwedstrijd je partij met je tegenstander analyseert is het ook al van dat. Vroeger spraken we over materiaalvoordeel, compensatie, open lijnen, sterk paard, etc … dag van vandaag hoor ik meer en meer iets in de trend van; Volgens mij spring je hier naar -1 of -2. So what? omdat een engine een bepaalde waarde aan een stelling geeft wil dat nog niet zeggen dat die voor mens tegen mens gewonnen of verloren is. In de praktijk is het immers nog altijd van zeer groot belang wiens stelling bv makkelijker speelbaar is.Of voor wie de stelling beter begrijpt of wie meer kans heeft om in de fout te gaan.

 11. Peter
  Peter28-10-2008

  Ik ben het eens met Matthias.

  Plus komt nog eens bij: Wat betekent dat voor Kramnik dan? Dat de organisatie tegen hem zou zeggen: “Het is gedaan, maar je krijgt nog een punt cadeau”. Dan zeg je eigenlijk tegen Kramnik dat hij moet opgeven ipv door te knokken, terwijl je eigenlijk nog kans hebt om gelijk te komen (ok, een heel kleine kans, maar het is nog vertoond vroeger).

  Allemaal onzin, Mathias heeft overschot van gelijk.

 12. Valery Maes
  Valery Maes28-10-2008

  Godin Caissa heeft Kramnik zijn puntje gegund..laat het ons zo duidelijker zeggen

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.