Ivanchuk en Nakamura spelen rapidfinale in Frankrijk

Nakamura-KarpovIn een van de allersterkste rapidtoernooien ter wereld, de trophée Cap d’Agne, spelen Vassily Ivanchuk en Hikaru Nakamura vandaag de finale. Voorts stellen we nog een nieuwe sponsor aan u voor…

Nakamura pakt uit met superieure tactiek

Met Carlsen, Ivanchuk, Radjabov, Vachier-Lagrave, Bu, Cheparinov, Karpov en Caruana is het rapidtoernooi in Cap d’Agne een van dé rapidevenementen van het jaar (na Mainz natuurlijk). Zij worden aangevuld door jonge, Franse en vrouwelijke spelers. De toernooiformule is eenvoudig: eerst worden er in twee poules 8 spelers geselecteerd. Daarna (vanaf de kwartfinales dus) beslist rechtstreekse uitschakeling over het toernooiverloop.

In de poules was vooral de prestatie van Fabiano Caruana opvallend. De jonge Amerikaanse Italiaan speelde iedereen op een hoopje. In poule A scoorde hij na 7 rondes 5.5 en eindigde daarmee voor topfavoriet Ivanchuk, die 5/7 scoorde. De poules bestaan uit 8 spelers, waarvan er zich 4 kwalificeren. Naast Caruana en Ivanchuk werd de elologica gerespecteerd. Vachier-Lagrave en Bu Xianghzi deden het net iets beter dan Cheparinov en plaatsten zich voor de kwartfinale.

Ivanchuk en CarlsenIn de B-poule werd heel de elologica gevolgd: Carlsen op 1 met 5.5/7 (speel zeker zijn spectaculaire partij tegen Skripchenko eens na!), samen met Hikaru Nakamura. De derde plek was voor Radjabov, de vierde voor twee spelers. Legende Anatoly Karpov en toekomstige legende (?) Hou Yifan hadden beiden 3.5/7 gescoord. Testmatchen moesten beslissen over de 8ste plaats. Daarin won Karpov meteen, maar Hou sloeg terug. Na een spannende derde partij trok de oud-wereldkampioen dan toch het laken naar zich toe.

In de kwartfinales zijn er twee rapidpartijen en twee blitzpartijen als de stand gelijk is. Dat was het sein voor Hikaru Nakamura om zijn favoriete discipline te tonen. Hij hield remises in de rapidpartijen om dan genadeloos toe te slaan in de blitz. Eerst Vachier-Lagrave en in de halve finales Karpov (die in de kwartfinales Caruana had geklopt) werden in de blitztiebreaks met 2-0 afgedroogd.

In de andere partijen deed Ivanchuk hetzelfde met Radjabov en Carlsen. Daarmee krijgt het toernooi niet zijn droomfinale tussen Ivanchuk en Carlsen, maar is het toch zeer de moeite. De finale wordt vandaag gespeeld.

Surf naar Erikvandendoel.nl

Dan stellen we u graag nog even een nieuwe sponsor voor. We raden al onze lezers aan om regelmatig eens te surfen naar www.erikvandendoel.nl, de site van GM, trainer, simultaangever enzovoort Erik van den Doel.

  1. Theo
    Theo01-11-2008

    Waar kan ik die “krankzinnige” partij van Magnus tegen Almira naspelen?

  2. Jan Lagrain
    Jan Lagrain01-11-2008

    Krankzinnig is wat overdreven, heb het aangepast 🙂 Maar je kan ze naspelen op de site van Europe Echecs.

  3. Theo
    Theo01-11-2008

    OK bedankt Jan!
    “krankzinnig” of “spectaculair” … zal wel niet zo veel rol spelen, zeker? ,-)

    Almira is in ieder geval krankzinnig mooi! 😛

  4. Peter leko
    Peter leko04-11-2008

    geef dan ook een link man!
    Wil die partij ook naspelen. Ezels

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.