Pieter Claesen verliest verrassend in eerste ronde Leuven

Geert LeunisOp de eerste dag van het Open van Leuven is er meteen een van de favorieten gesneuveld. Pieter Claesen verloor met wit van Geert Leunis. Voor de rest geen verrassingen in een sterk bezet toernooi…

Meteen een stunt in Leuven

Normaal gezien zien bezoekers van “Ons Huis” een bende zatte studenten, liters biers, uit de kluiten gewassen buitenwippers en als het even kan ook nog een hoop afval (de Brugse schaker Arvid Viaene heeft in “Ons Huis” bijvoorbeeld zijn doopcantus gehouden en een doop, dat is héél veel vuiligheid). Niets van dat vandaag, want Ons Huis, dat trouwens dringend aan renovatie toe is, is het gezellige decor voor de Open van Leuven. Met 41 spelers boven de 2000 elo is de Open van Leuven een van de sterkste toernooien van ons land, zeker als je weet dat er in het totaal zo’n 100 deelnemers zijn.

HovhanisianDe kanshebbers zijn duidelijk: GM Ralf Akesson en IM Mher Hovhanisian zijn dé topfavorieten. Die laatste probeert hier zijn vierde eindoverwinning te halen. Ook Pieter Claesen en Stefan Docx zullen zeker meestrijden voor de titel. Ashote Draftian en Fabrice Wantiez zijn de gevaarlijke outsiders. Die toppers kregen een verrassing in de eerste ronde, want door het versnelde Zwitserse systeem viel de loting voor de meesten zwaarder uit dan verwacht.

De start in Leuven was een beetje vals toen bleek dat twee spelers niet in de paringen waren opgenomen. Dit probleem werd echter snel opgelost en toen de partijen eenmaal bezig waren, liep alles van een leien dakje. Voor Gunther Dierckx zelfs van een stijl dakje. Om 20.30u, na zo’n 45 minuten spelen, haalde de thuisspelers het allereerste punt van deze editie binnen.

De favorieten volgden snel. Zowel Hovhanisian, Docx als Draftian boekten al bij al vlotte zeges. Voor Claesen en Akesson liep het minder vlot. Die laatste had zijn handen vol met Wim Versporten (2151). In een gelijkopgaande stelling won Akesson een kwaliteit, maar moest even opletten voor de aanvalskansen van zijn tegenstander. De Zweed verdedigde echter solide en raapte in een snelle eindfase het volle punt.

ClaesenNog moeilijker ging het bij Pieter Claesen. Zijn tegenstander Geert Leunis, die de laatste tijd uitstekend aan het spelen is, verzonk al na enkele zetten in diepe gedachten. Hij besloot een pion te geven, maar kreeg daar duidelijk iets voor terug. Claesen koos immers voor een toren en een stuk tegen een dame, waardoor de situatie hoogst onduidelijk werd. Door de enorme tijdnood, moest Claesen nog een stuk geven. Met nog 20 seconden voor 20 zetten en een dame tegen twee stukken leek de situatie hopeloos.

Toch was de eindfase best spannend: Claesen speelde razendsnel en leek eigenlijk nog wel remisekansen te hebben (de eindstelling was duidelijk beter voor zwart, maar hij moest tegelijkertijd opletten om niet in een soort vesting te belanden). Op zet 38 ging de vlag eraan en de eerste stunt van het toernooi was een feit.

“Hij heeft het waarschijnlijk wat overhaast”, gaf Leunis mee na de partij. “In plaats van eerst te ontwikkelen koos hij meteen voor de ruil van dame tegen toren en stuk. Dat was waarschijnlijk iets te snel.” Waar hij het over heeft, kan je zien op schaakfabriekplus. Je kan daar alle partijen naspelen: Schaakfabriekplus. De uitslagen staan op de site van Leuven Centraal.

 1. Draw
  Draw08-11-2008

  Proficiat Leunis!!
  Doe zo verder!

  Grtz Ward

 2. Jan en Greta
  Jan en Greta08-11-2008

  Goede start Geert ,

  Het thuisfront blijft je prestaties op de voet volgen .

  Groetjes m & v

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.