Ze zijn nog met zijn achten…

HamblokRoel Hamblok verraste Draftian na een knappe partij, terwijl Wantiez een eerste halfje moest afstaan. Daardoor blijven van de 2300’en enkel Akesson, Hovhanisian en Docx over als leider. Ze hebben gezelschap van 5 spelers. Een verslag met partijen…

Ook Draftian en Wantiez verliezen punten

Gisteren had Geert Leunis al een eerste topfavoriet een tik gegeven door Pieter Claesen te verslaan. Vandaag in de tweede ronde (eerste partij van de dag) was het opnieuw prijs. Op de eerste twee borden gingen Hovhanisian en Akesson vlot met de zege lopen. Akesson profiteerde van een enorme rekenfout van Duhayon, terwijl Hovhanisian een erg puike partij speelde tegen zijn leerling Jelle Sarrau. De twee slapen hier op twee meter van elkaar, maar toch slaagde Hovhanisian erin om een speciaal anti-kings indian-variantje voor te bereiden. Een duidelijke zege. Het was echter net daaronder dat er spektakel te beleven viel.

WantiezOp bord 4 speelde Roel Hamblok een heel goede partij tegen Ashote Draftian. De Peltenaar won eerst een pion, dan het loperpaar en toen de boel met twee pionnen meer werd afgeruild, was het eindspel hopeloos verloren voor Draftian. 1-0, een sterke prestatie van Hamblok en een tweede slachtoffer. Een bord lager probeerde Fabrice Wantiez van een miniem voordeeltje te profiteren tegen Willem Broekman (2141). Het verzandde al snel in een totaal gelijke stelling en al na 22 zetten werd een puntendeling overeen gekomen.

Twee favorieten weg en het had veel erger kunnen zijn. Op bord 3 was Marcel Van Herck immers goed bezig om Stefan Docx een eerste nederlaag aan te smeren. Van Herck won een pion en domineerde de stelling tot hij plots een vreemd koningsmanoevre plande, net nadat hij remise had geweigerd. Een enorme blunder verloor een stuk en de partij.

Een meevaller voor Docx, die daarvan profiteerde om in de derde ronde erg snel te winnen. Yves Debilloez rekende slecht en Docx won na 20 zetten makkelijk een stuk en de partij. De derde ronde kende trouwens een opvallende afwezige. Pieter Claesen had na zijn verliespartij in de eerste ronde opnieuw een halfje verloren tegen Slootmaekers en besloot het toernooi te verlaten met 0.5/2. Exit Claesen.

Pelemans strijdt, maar gaat ten onder

De andere toppers knokten wel nog voor hun punten. Ralf Akesson pakte uit met een leuk schijnoffer om Geert Leunis naar de keel te grijpen. De Zweed won zonder veel moeite te moeten doen.

Roel GoossensOp bord 4 kon ook Hans Renette al bij al makkelijk zijn derde punt op rij binnenhalen tegen de gekapte Roel Goossens (foto). De eerste verrassing van de eerste vijf borden kwam er op 5. Jelle Rogmans was al uitstekend gestart met een verrassende zege tegen Benjamin Tonoli en na een logische zege in ronde 2 kon hij nu proberen om Ruben Akhayan het vuur aan de schenen te leggen. Rogmans deed dat met zijn vetrouwde 1. Pc3 en 2. g4, 3. g5. Een vreemde opening, maar Akhayan wist niet goed hoe reageren en er kwam een volledig gelijke stelling op het bord. Daarin won Rogmans uiteindelijk zelfs een pion, maar hij stelde zich tevreden met remise.

Intussen was er een klein beetje opschudding ontstaan op een van de lagere borden. Romain Slootmaekers probeerde daar zijn stelling van paard en 2 pionnen tegen paard te winnen. Slootmaekers had echter geen tijd meer. Zijn tegenstander ging in de drukte van het moment rare dingen doen: niet meer noteren, onreglementaire zetten en hij claimde zelfs een pat die er geen was. Bovendien dacht de man (met de moeilijke naam Kapi Gurupsarad) dat het sowieso remise zou zijn.

“Op FICS wordt dan automatisch remise verklaard, maar volgens de Fideregels is dat niet zo'” legde Slootmaekers achteraf uit aan zijn tegenstander. Maar met de pionnen op het bord is een matbeeld mogelijk. Slootmaekers zette uiteindelijk een vork op paard en paard, maar de tegenstander raakte zijn koning aan. Het paard ging van het bord en toen de tijd van de Leuvenaar viel, werd het remise. Na de chaos volgde een sportieve après-échec. “Ik ben ervan overtuigd dat wit het deed uit een combinatie van enthousiasme en onwetendheid in plaats van bewust slecht gedrag,” gaf Slootmaekers nog mee.

PelemansEen van de langste partijen werd gespeeld op bord 2. Daar leek Joris Pelemans lange tijd op weg naar remise, maar zowel tijdnood als een geïsoleerde d-pion gaven Hovhanisian kansen. “Het is waarschijnlijk remise, maar moeilijk om te verdedigen, zeker met zo weinig tijd,” reageerder Pelemans achteraf. In die tijdnood (het tempo is 2 uur voor 40 zetten en een kwartier voor de rest) maakte Pelemans na lange Armeense manoevres dan toch een beslissende fout. 0-1. Een moeilijke en felbevochten zege voor de Armeen.

Na 3 rondes zijn er nog 8 leiders met het maximum: Akesson, Hovhanisian, Docx, Renette, Jeroen Claesen, Praet, Lacrosse en Hamblok. De eerste vijf borden van de tweede en de derde ronde zijn na te spelen op schaakfabriekplus. De uitslagen en paringen vind je op Leuven Centraal.

  1. KE
    KE09-11-2008

    Goe bezig Roel, go overpelt 🙂 (alweer)

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.