Akesson en Docx zorgen voor een eerste schifting

AkessonRalf Akesson en Stefan Docx zijn na dag 3 de enige leiders in Leuven. Ze wonnen hun eerste partij en speelden een onderlinge remise in de vijfde ronde…Claesen dicht bij de stunt

Zijn we op weg naar een climax tussen Hovhanisian en Akesson? Dat was de vraag die menig toeschouwer vandaag in Leuven in de ban hield. Als het van Akesson afhing in ieder geval wel. Hij kende in zijn eerste partij weinig problemen met Marc Lacrosse. In een droge stelling speelde de Zweedse GM de Belgische FM kalm maar zelfzeker weg na een knap kwaliteitsoffer. Mher Hovhanisian had er ook wel zin in en liet zich telefonisch wat moed inspreken door zijn vriend Gabriel Sargissian. Zijn spel werd er vandaag helaas niet door bevorderd, zijn geluk daarentegen wel.

Tegen Jeroen Claesen blunderde Mher al snel een pion en zijn stelling stond op instorten. Claesen had echter een klein tijdnoodprobleem en liet zich in een warrige eindfase (met opnieuw reconstructieproblemen) het volle punt nog ontglippen. Remise.

DocxDat wilde zeggen dat het wachten was op Stefan Docx om een topper op de tabel te krijgen. Tegen Maarten Praet won Docx het loperpaar tegeneen toren en de zege leek dan ook niet zo moeilijk. Praet gaf op. In de eindstelling had de Leuvenaar echter een uitstekende remisekans over het hoofd gezien. Met het pionoffer 38. … c5 is het niet duidelijk hoe Docx de stelling nog kan winnen. Heel leuk is de typische computerpointe 39. Ta1 Txf1!! en de stelling is redelijk gelijk. Praet zag het niet en gaf op in de plaats.

Op bord 4 eindigde Renette-Hamblok in remise, maar het leukere werk kwam er op bord 5. Daar kwam Fabrice Wantiez met een creatieve aanval op de proppen. Wantiez won en voegde zich zo in een rij spelers die op een half punt van Akesson en Docx volgden.

Steel en Hovhanisian brengen episch gevecht

Akesson-Docx was dan ook meteen de topaffiche van de vijfde ronde. In een soort versnelde Benoni leek Akesson wel een goed centrum op te bouwen, maar helemaal tevreden was hij zelf niet. Beide heren kwamen remise overeen in een partij die nog écht moest beginnen, een resultaat dat de spanning voor de eerste plaats levendig houdt.

Want op het tweede bord probeerden zowel Hovhanisian als Steel hun stelling uit te melken. Steel dacht dat hij beter stond, maar dat dacht ook Hovhanisian. Interessant was de stelling wel: met een gedekte vrijpion op c5 leek alles geblokkeerd. “Niet juist,” vertelde Hovhanisian. “Ik heb een simpel plan: koning naar c6 brengen en dan met bijvoorbeeld a5 of via de h-lijn iets proberen.”

Steel-HovhanisianZo gezegd, zo gedaan en Hovhanisian kreeg al snel de actieve dame én de winstkansen. Net als de vorige dagen en eerdere toernooien maakte de Armeen er een ellenlang duel van. Steel verdedigde zich met al zijn mogelijkheden en toen beide spelers nog enkele minuten hadden voor de rest van de partij, kwam chaos op het bord. Hovhanisian won enkele pionnen en leek het laken naar zich toe te trekken. Een foute dameruil zorgde echter voor een dubbele promotie. Beiden spelers hadden dan opnieuw een dame en toen Hovhanisian 11 seconden had tegen 8 voor Steel, hielden ze het voor bekeken: remise.

Er zat waarschijnlijk meer in voor de Armeen die kwaad was over zijn tijdsindeling. “Ik had een uur meer en het is een moeilijke stelling. Als ik sneller speel, win ik de partij altijd.” Het is de enige partij die we nog niet hebben voor Schaakfabriekplus. We hopen dat alles gereconstrueerd zal kunnen worden.

Hamblok-Wantiez en Claesen-Renette waren snelle remises zonder veel leven (al had Renette wel even een pion meer tegen Claesen). De blunder van de dag kwam van Geert Leunis. Die was – opnieuw- uitstekend aan het spelen en had Ashote Draftian – die opnieuw erg matig speelde – in de tang tot hij koos voor Dxb3. Toen Leunis plots doorhad dat er een witte dame op f7 stond, probeerde hij de zet nog terug te nemen, maar de touché werd opgeëist. Dameverlies en partijverlies. 1-0, een heel erg gelukkige zege voor Draftian, die daarmee wel aansluiting met de top vindt.

Akesson en Docx blijven daarmee aan de leiding. Morgen is er enkel een avondpartij met dé topper Hovhanisian-Akesson. De partijen van de vierde en vijfde ronde staan op Schaakfabriekplus. De uitslagen op de site van Leuven Centraal.

 1. Theo
  Theo10-11-2008

  “Tegen Maarten Praet won Docx het loperpaar tegen twee lopers en de zege leek dan ook niet zo moeilijk.”

  LOL

  2 lopers winnen voor het loperpaar is dan ook een serieus voordeel, he 😉

  BTW: wat is dat met die nieuwe layout?!? Staat het laatste artikel dan standaard open? Hmmm… :/

 2. Patrick
  Patrick10-11-2008

  effe correctie : Docx speelt voor Borgerhout , niet meer voor Temse

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.