Docx neemt de leiding na spektakelronde

Stefan DocxEn dat heeft Stefan Docx ook te danken aan Mher Hovhanisian, die in amper 22 zetjes Ralf Akesson naar huis stuurde in een typische Hovhanisian-partij. Docx’zege over Draftian mocht er overigens ook wezen. Het belooft een prachtige laatste ronde te worden…

Akesson loopt in voorbereiding

“Ik ben niet vriendelijk vandaag,” kondigde Mher Hovhanisian voor de partij al aan. Hij had een hoop razendscherpe varianten voorbereid om dé topper van de zesde speeldag aan te gaan. Akesson koos voor een siciliaan en dat was een van de dingen die Hovhanisian niet echt had bekeken. Hij ging dan maar voor zijn traditionele 2. c3.

Geen probleem, want ook die stelling kent de Armeen als zijn broekzak. Meer zelfs, Akesson koos voor een variant die Hovhanisian twee jaar geleden al eens tegen Johan Goormachtigh had gespeeld. “De enige variant die ik helemaal heb uitgeanalyseerd,” zei hij achteraf. Een razendscherp kwaliteitsoffer volgde en na 15 zetten had Akesson al anderhalf uur verspild tegenover 3 minuten voor Hovhanisian. Een speler viel zelfs letterlijk van zijn stoel tot grote hilariteit van de andere spelers.

topbordenHet gezicht van de Zweedse GM liep rood aan toen hij stilaan begon te beseffen dat hij van het kastje naar de muur werd getikt. Met Pe5 kreeg Hovhanisian een nieuwe zet tegen, maar die werd zonder veel moeite gepareerd. Na amper 22 zetten hield Akesson het voor bekeken. “Ik kan niets meer zetten,” vatte hij de situatie droogjes samen. Bovendien had hij nog amper 10 minuten voor 18 zetten.

Een prima voorbereiding van de Armeen, al was het een oudje dat uit de kast werd gehaald. Akesson zal zich voor het hoofd stoten als hij zal zien dat deze partij twee jaar geleden al eens was gespeeld (op de laatste zetten na).

Intussen ging het ook op bord twee bijzonder hard. Draftian speelde heel het toernooi al niet zo best en kreeg vandaag een pak rammel om u tegen te zeggen. Docx offerde een kwaliteit, maar had alle compensatie. De zwarte koning werd naar het midden van het bord gedreven en al snel werd het 1-0. Daarmee versiert Docx een schitterende uitgangspositie voor de laatste ronde. Hij heeft een half punt voorsprong op Hovhanisian, Renette en Steel.

SteelWant net als op de eerste twee borden, ging het op bord 4 en 5 ook razendsnel. Renette controleerde de stelling en won droogjes een stuk en de partij. Op bord 5 ging het zelfs nog sneller. Daar had Roel Hamblok een offday. Hij werd helemaal zoek gespeeld door Henry Robert Steel.

In de andere partijen waren vooral de resultaten van Fabrice Wantiez-Marc Lacrosse en Tom Barbé-Jeroen Claesen belangrijk. Claesen won vrij vlot, maar Wantiez liet zich verrassen na een stukblunder. Lacrosse pakte het punt en mag vandaag Hovhanisian partij geven. U kan nu al de vier borden die klaar zijn naspelen op Schaakfabriekplus. Ook Steel-Hovhanisian is geupdate en het grote pgn-bestand is volledig up to date. De uitslagen zullen deze nacht verschijnen op de site van Leuven Centraal.

 1. Joris Pelemans
  Joris Pelemans11-11-2008

  Uitslagen en paringen staan inderdaad online ;-). Jeroen heeft gewonnen en Fabrice verloren.

 2. Theo
  Theo11-11-2008

  Hahaha
  Wie viel van zijn stoel!??!

  supergrappig! 😀

 3. steff
  steff11-11-2008

  Tiens, ik stond langs het bord toen Ralf opgaf en ik was ervan overtuigd dat hij nog maar anderhalve minuut had.

 4. Joris Pelemans
  Joris Pelemans11-11-2008

  Ik denk dat zowel Stefan Roosen (als speler) als Taede Crabbé (als fotograaf: hij was foto’s aan het trekken van z’n jongere broertje) van hun stoel gevallen zijn. Pijnlijk grappig inderdaad!

  Jammer trouwens dat Blomme (die jongere broer dus) geen enkel punt wist te behalen. Ik vond het alvast geweldig om hem bezig te zien en regelmatig geïnteresseerd naast m’n bord te treffen. De Belgische jeugd mag hier een voorbeeld aan nemen.

 5. steff
  steff11-11-2008

  Ja, iedereen zou naar de partijen van joris moeten gaan kijken!

 6. TheMirrorMan
  TheMirrorMan11-11-2008

  Ja, waar zouden we zijn hadden we allemaal wat meer geïnteresseerd naar de partijen van Joris gekeken ? Het antwoord stuurt u op een gele briefkaart naar Jan Lagrain, Schaakfabriek. Uit de inzendingen wordt een gelukkige winnaar gekozen die het gebundelde (geblunderde ?) oeuvre van Joris mag ontvangen. 😉

 7. wim
  wim12-11-2008

  Dat van die stoel vond ik inderdaad ook grappig Stefan Roosen maakte eerst de stoel kapot en de dag derna gaat taede erop zitten

 8. ingiltere vizesi
  ingiltere vizesi19-11-2008

  Is er om het even welke informatie over dit onderwerp in andere talen?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.