Stefan Docx wint solo in Leuven

DocxDocx won in zijn laatste ronde van Jeroen Claesen om zo met een half punt voorsprong het open toernooi in Leuven op zijn naam te schrijven. Hans Renette en Mher Hovhanisian wonnen ook in hun laatste ronde en zijn samen tweede…

Hovhanisian en Renette stranden op een half punt

Er was enige teleurstelling bij het zien van de paringen van de laatste ronde van deze 20ste editie van het Open Leuven. Geen climax met een onderling duel tussen Hovhanisian en Docx, wel een andere paring. Docx speelde met zwart tegen Jeroen Claesen, Hovhanisian met zwart tegen Lacrosse en Renette met zwart tegen Steel. De situatie was als volgt: Docx leidt met 5.5/6, een half punt voor Hovhanisian, Renette, Steel, Lacrosse en Claesen. Met winst zou Claesen dus over Docx wippen.

Een rustige pirc verscheen op het bord, maar Claesen koos voor een vreemd ogend plan met a4 en a5. Hij zag dat het de verkeerde kant opging en bood dan maar remise. Docx had er op dat moment geen zin meer in en speelde rustig voor met een pion extra.

Mher HovhanisianIntussen had de titelverdediger er weer een Hovhanisiaans zootje van gemaakt. Pionnetje hier, pionnetje daar en uiteindelijk nog een beslissend kwaliteitsoffer leverde een uitermate chaotische eindstelling op. Dan is Hovhanisian op zijn best natuurlijk en Lacrosse had noch de tijd, noch de zetten om veel weerwerk te bieden. 0-1 na 22 zetten en een heel leuke partij.

Op bord 3 vochten Steel en Renette een gesloten Spanjaard uit. De Limburger miste daarbij een trucje met Pe5 en vreesde er even voor. “Ik dacht dat ik kon opgeven, maar dat was gelukkig niet zo,” reageerde hij achteraf. Een diepere blik op de stelling toonde zelfs dat zwart alles behalve slecht stond. Geleidelijk aan nam Renette het initiatief om het niet meer af te geven. Met een kwaliteit meer was het punt vlot binnen. Een sterke partij.

Deze resultaten zorgden ervoor dat Docx zijn pion meer maar best kon omzetten in een vol punt. Niet zo simpel, want Claesen kreeg zijn torens geactiveerd, terwijl zijn tegenstander een scheve Ta7 moest spelen om zijn pion te kunnen houden. Aan de zijlijn kreeg Hovhanisian terug hoop. “Misschien staat Claesen niet slecht,” gaf hij mee. Wat er daarna precies gebeurde, is moeilijk te verklaren. Claesen slaagde er in ieder geval niet in zijn torens actief te houden en voor het goed duidelijk werd wat er gebeurde, had de Antwerpenaar niet alleen een pion meer, maar stond hij zelf erg actief. Dat gaf hij niet meer af. 0-1. Drie zwartzeges in de laatste ronde beslissen zo ook over de eindstand.

Daarin wint Docx met een overdonderende 6.5/7, een half punt meer dan Renette en Hovhanisian. Tom Wiley is de enige met 5.5, daarna volgen 13 spelers met 5/7.

Je kan alle eerste 5 borden naspelen op Schaakfabriekplus. De uitslagen en stand komen op de site van Leuven Centraal. Om af te sluiten nog enkele foto’s:

de winnaar
Docx won niet alleen de eerste prijs van 1000 euro, maar ook een Leuven Centraal-bierglas, dat iedere deelnemer als aandenken kreeg.
Mher
Hovhanisian belde voor de partijen met zijn goede vriend Gabriel Sargissian (via skype) om zich wat op te peppen.
Tonoli
Benjamin Tonoli kreeg ook een leeg glas.
Akesson
Ralf Akesson voor zijn partij tegen Hovhanisian: “Waar zit die voorbereiding nu toch weer?”
Stinis
Een bizarre opening in Draftian-Stinis vandaag. Stinis speelde met zwart en beantwoordde 1.f4 met g5?! Helaas voor Stinis verloor hij zelf in 13 zetten. Pijnlijk!
Vincent Schepens
Vincent Schepens.
toernooizaal
De toernooizaal.
Jeroen Claesen
Jeroen Claesen
Hans Renette
Hans Renette

 1. Joris Pelemans
  Joris Pelemans11-11-2008

  Mooie foto’s, Jan! Alle resultaten en het eindklassement staan ondertussen online. De lager geklasseerde spelers zullen overigens blij zijn hun naam terug te vinden bij de nevenklassementen.

  ’t Was weer een leuk tornooi, althans dat vond ik. Hopelijk vond u dat ook.

 2. Joris Pelemans
  Joris Pelemans12-11-2008

  Stinis is overigens nog niks veranderd: 1.f4 g5 lol :-). Verder ook nog een flagrante leugen in dit verslag, al is ze humoristisch meer dan verantwoord.

 3. Harry Szöke
  Harry Szöke12-11-2008

  Een dikke proficiat Stefan !!! Hartstikke goed.

 4. Marcel Van Herck
  Marcel Van Herck13-11-2008

  kan iemand mij uitleggen waarom het naspelen op Schaakfabriekplus niet altijd lukt met Mozilla Firefox?
  ( bijvoorbeeld ronde 7 van Leuven08 )
  met Internet Explorer gaat het wel,
  en natuurlijk ook met die .pgn versie

 5. Fabrice
  Fabrice13-11-2008

  Ik heb geen probleem met Firefox3. Misschien moet u eerst een refresh van de page doen.

 6. Marcel Van Herck
  Marcel Van Herck13-11-2008

  bedankt Fabrice, maar het helpt niet.
  zopas nog een update naar Firefox 3.0.4 gedaan,
  en Claesen-Docx gaat nog steeds fout bij The1

 7. Stefan
  Stefan14-11-2008

  Werkt bij mij ook prima, maar np K laat ze je zondag wel zien :).

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.