Armenen en Azeri’s nemen beste start op Olympiade

RuslandDe grote favorieten zijn Rusland, Armenië, China, Azerbeidjan en Oekraïne. België speelt ook mee en u kan hun prestaties uitgebreid volgen op Schaakfabriek, want we hebben een reporter/kapitein ter plaatse, die meteen al rapporteerde dat het organisatorisch nog niet van een leien dakje loopt…

Paringen lopen in het honderd

Er is vooraf veel te doen geweest over gaststad Dresden voor de Olympiade. Dresden organiseerde het Europees Kampioenschap, maar kreeg veel kritiek te slikken. De Nederlander Erik Van den Doel stuurde toen een brief waarin hij kloeg over de prijzen en de kwaliteit van de hotels (vooral de verhouding tussen de twee). Bovendien zou een deel van het geld dat ze betaald hadden naar de zak van organisator ECU (European Chess Union) gegaan zijn.

Erik Van den DoelHet stukje met de titel “This is a story about the disappearance of money” kreeg veel weerklank en aandacht, vooral omdat Dresden ook de gaststad voor de Olympiade van 2008 is.

Nu zijn we zover en de olympiade is in gang geschoten met wat extra druk op de schouders van de organisatie. De openingsronde zorgde alvast voor weinig problemen, maar bij de start van de tweede ronde liep het mis: door een fout met de paringen moesten de spelers een uur wachten voor ze hun partij konden aanvangen. Ook over de infrastructuur wordt er al gemord.

De internetverbindingen veroorzaken problemen voor zij die verslag willen uitbrengen. De Belgische ploegkapitein en Schaakfabriek-medewerker/reporter ter plaatse Valery Maes is momenteel volop bezig om het eerste verslag over de resultaten van de Belgische ploeg online te krijgen. Momenteel zal u het moeten stellen met de partijen tot de technische problemen opgelost zijn.

Natuurlijk zou het wel fout zijn enkel de negatieve kanten te belichten. De organisatie pakt uit met een gratis te volgen TV-zender en voert met de bekende schrijver Gunther Walraff veel promotie voor het schaken.

Armenen zetten ambities kracht bij

Maargoed, the show must go on en een tweetal uur geleden zijn ze dan toch begonnen aan de tweede ronde. En als er iets is waar niet over geklaagd kan worden, zijn het wel de ploegen zelf. Er zijn er niet alleen heel veel (154!), maar ook hun niveau is allesbehalve slecht.

AronianDe grote namen zijn natuurlijk de bekende topploegen. Rusland is zonder meer topfavoriet met Kramnik, Morozevich, Grischuk, Jakovenko en Svidler. Een monsterploeg die vooral concurrentie zal krijgen van titelverdediger Armenië (Aronian, Akopian, Sargissian, Petrosian en Minasian), diens buurland en aartsvijand Azerbeidjan (Radjabov, Mamedyarov, Gashimov, Guseinov en Mammedov), Oekraïne (Ivanchuk, Karjakin, Eljanov, Volokitin, Efimenko) en natuurlijk ook de communistische garde uit China: Wang Yue, Bu Xianghzi, Ni Hua, Wang Hao en Li Chao.

Toch zal de weg naar de titel niet eenzijdig zijn, want er zijn een pàk ploegen die ook in aanmerking komen voor topplaatsen. De VS, Frankrijk, Hongarije, Bulgarije, Duitsland, Nederland enzomeer. Al die ploegen kunnen rekenen op een stevige en ervaren basis aangevuld met enkele jonge snaken. Voor het overige zijn er ontzettend veel ploegen met een gemiddelde van rond de 2550.

In de allereerste ronde vielen vooral de verpletterende zeges van Armenië en Azerbeidjan op. Beide teams wonnen met 4-0. Klare en duidelijke taal, terwijl Rusland en Oekraïne met moeite hun eerste ronde wisten te winnen.

Gulbas vervangt DutreeuwOm af te sluiten moeten we het zeker ook over de Belgen hebben. Polaczek, Cekro, Laurent, Saibulatov en Gulbas verdedigen de driekleur. Gulbas vervangt Marc Dutreeuw die in allerlaatste instantie nog afzegde. De samenstelling van de ploeg oogt enigszins verrassend, aangezien bondsvoorzitter Delhaes eerder op deze site aankondigde dat hij het liefst spelers zou zien gaan die “iets doen voor de Belgische bond” en dat dat gerust jeugdspelers konden zijn. Van de selectie heeft enkel Bruno Laurent meegespeeld in een toernooi waar de bond bij betrokken was (het BK dat hij overtuigend won).

Misschien verrassend dus, maar er zullen zeker praktische bekommernissen gespeeld hebben bij de samenstelling. Bovendien zijn de gekozen spelers allen al jaren top in ons land en kunnen ze een pak ervaring voorleggen. Onze landgenoten startten overigens verdienstelijk met een 3-1 nederlaag tegen het sterkere Denemarken. De teamgeest zal alvast geen probleem zijn, want door besparingen in het budget, zullen ze extra scherp staan om zich te bewijzen. We wensen ze heel veel succes. U kan hun “avonturen” volgen op de speciaal opgezette Olympiadesite via Schaakfabriekplus.

  1. Alex
    Alex15-11-2008

    Een Azerbeidjaan woont in Azerbeidzjan !!! 🙂

  2. Womanizer
    Womanizer15-11-2008

    Alex,

    Azeri of Azerbeidzjaan is de correcte benaming voor een inwoner uit Azerbeidzjan. “Azerbeidjaan” is een woord dat niet bestaat. Zou je a.u.b. geen commentaar willen geven over iets waar je niet op de hoogte van bent! Dit geldt voor iedereen lijkt me.

    The WoMaNiZeR

  3. Joris Pelemans
    Joris Pelemans16-11-2008

    Er wordt hier inderdaad NIET gelachen op deze site!

    JoRiS pElEmAnS

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.