Dgebuadze wint titel, Zaitsev toernooi

ZaitsevMikhail Zaitsev heeft in Eupen het BK blitz gewonnen. De beker en de geldprijs nam hij zelf mee, maar de Belgische titel ging, logischerwijs, naar de eerste Belg en dat was Alexandre Dgebuadze…

Zaitsev wint in ijzersterk deelnemersveld

Op uw reporter na waren er weinig Vlamingen naar Eupen getrokken om er te strijden voor het BK blitz, maar invloed op het niveau van het toernooi had dat niet. Met GM Feygin (2569), GM Dgebuadze (2564), IM’s Orlov (2501) en Zaitsev (2481) en GM Popvic (2478) hadden Eynatten, Wirtzfeld en Eupen hun spelerstop afgevaardigd.

Het was een spannend kampioenschap. Op de topborden wisselden de favorieten elkaar af. Twee spelers bleven over met 11.5/15. Zaitsev stak er wat dat betreft een klein beetje bovenuit, want hij verloor geen enkele partij. Een opmerkelijk resultaat, zowel door de niet-nederlagen dan door de vele remises wat niet zo gebruikelijk is in blitz. Popovic scoorde evenveel punten, maar deed dat met meer zeges en nederlagen. Orlov klokte af op 11/15, Feygin moest tevreden zijn met 10.5.

DgebuadzeAl vier spelers gehad, maar nog geen Belg. Daar bracht de Geörgische Belg Dgebuadze verandering in op de vijfde plaats. Met 10/15 was de GM even sterk als Sonntag, Hautot en Alienkin, maar Dgebuadze veroverde de Belgische titel.

1. Zaitsev, Popovic 11,5/15
3. Orlov 11/15
4. Feygin 10,5/15
5. Dgebuadze, Sonntag, Hautot, Alienkin 10/15
9. Schebler, Buhr, Titgemeyer 9,5/15

 1. Oscar
  Oscar18-11-2008

  Kan men ergens het volledige klassement vinden ?
  Ik vraag dat niet voor mij, hoor ! lol

 2. Johan De Ryck
  Johan De Ryck18-11-2008

  Klassement vind je op http://www.frbe-kbsb.be/Pub/BLM-Blitz2008-Tabelle.pdf.

  Toevallig zag ik de flyer op de site van de bond en zodoende wist ik nog twee mede-Limburgers te strikken om mee te gaan strijden. Ik vind het onbegrijpelijk dat voor zo’n evenement zo weinig reclame gemaakt wordt.

  Leuk was het zeker, met zo’n klein maar zwaar bezet toernooi, maar het nadeel aan zo weinig deelnemers is dat iemand die een rotslechte speeldag heeft de C-klasse kan winnen.

 3. Theo
  Theo18-11-2008

  “Ik vind het onbegrijpelijk dat voor zo’n evenement zo weinig reclame gemaakt wordt.”

  Eerlijk gezegd wist ik zelfs van niets… :/

 4. David Roos
  David Roos18-11-2008

  Heel spijtig was natuurlijk de erbarmelijk lage opkomst uit vlaanderen. waarschijnlijk te ver voor sommige, maar nog minder die de site vna de FRBE eigenlijk deftig bekijken. Ikzelf wist er zelf niets van, maar met een voorzitter die alle toernooien op de hoogte is, is het uiteraard gemakkelijk

 5. Theo
  Theo18-11-2008

  “…maar nog minder die de site vna de FRBE eigenlijk deftig bekijken.”

  Maak een deftige site, en ik zal hem deftig bekijken!
  Zo simpel is dat!

 6. Chessmaster
  Chessmaster18-11-2008

  Ikzelf was ook niet op de hoogte van de situatie. Dit voor een BK?

 7. Joris Pelemans
  Joris Pelemans18-11-2008

  Ik vraag me af wie de site van de FRBE eigenlijk wél deftig bekijkt. Zo’n draak van een site vind je zelden… Hij is wél mooi gecentreerd :-).

 8. Oscar
  Oscar18-11-2008

  Op die manier is het een praktisch een onderonsje tussen spelers van Eynatten, Wirtzfeld en Eupen geworden.
  Jammer !
  Maar je moet wel toegeven dat wij zo al gespannen zaten. Men kon zich nauwelijks bewegen.

 9. Johan De Ryck
  Johan De Ryck18-11-2008

  “Maar je moet wel toegeven dat wij zo al gespannen zaten. Men kon zich nauwelijks bewegen.”

  Ja natuurlijk, groot gelijk, maar niets dat hun tegenhield om de groep in twee zalen te splitsen. De faciliteiten waren duidelijk aanwezig.

 10. Johan De Ryck
  Johan De Ryck18-11-2008

  “….Hij is wél mooi gecentreerd :-).”

  Dààr mogen de Duitstalige clubs dan weer eens tegenin gaan van mijn part =).

 11. steven
  steven18-11-2008

  Als ik het geweten had dan was ik gekomen. Ik ben dan ook zwaar teleurgesteld, het BK van mijn favoriete discipline is weer eens gepasseerd zonder dat ik het wist. Iets meer reclame was wel op zijn plaats geweest vind ik.

 12. Geert Bonhomme
  Geert Bonhomme19-11-2008

  Het BK Snelschaken is inderdaad véél te weinig in de aandacht gebracht.
  Ikzelf wist het enkel omdat Johan De Ryck me gecontacteerd had.

  Niettegenstaande een schitterende ervaring (ook al ben ik voorlaatste geëindigd).

  Hopelijk wordt er volgend jaar méér publiciteit aan gegeven !

 13. Oscar
  Oscar19-11-2008

  Het werd hier heel toevallig aangekondigd http://www.forum-fefb.com/phpBB2/viewtopic.php?t=3341
  Het kan wel nuttig zijn dat Forum af en toe te raadplegen.
  Ik begrijp ook niet waarom een Belgisch Snelschaakkampioenschap niet op een meteen duidelijk zichtbare plaats op de website van de FRBE/KBSB staat. Nu was het wel even tasten.
  Heeft men gedacht dat Eupen toch te ver was of dat de kleppers van Eynatten, Wirtzfeld en Eupen toch niet te kloppen waren ? Dus, verloren moeite.

 14. Joris Pelemans
  Joris Pelemans19-11-2008

  Er is – lijkt me – gewoon compleet geen moeite gedaan. En ik vind ook niet dat we enkel moeten hopen dat het volgend jaar beter is. Denk wel dat we recht hebben op enige garantie wat dat betreft, niet? Dit is toch gewoon een regelrechte schande?!

 15. Steven Geirnaert
  Steven Geirnaert19-11-2008

  Dat lijkt me toch ook. Voor een toernooi kan je zo weinig reclame maken als je wil, maar voor een kampioenschap lijkt het me toch dat enige publiciteit opgelegd zou moeten worden. Nu is de Belgische titel uitgereikt terwijl er geen enkele Vlaamse topper of snelschaakspecialist deelnam, wat toch vragen oproept omtrent de legitimiteit van dergelijk kampioenschap.

 16. Oscar
  Oscar19-11-2008

  Iedere federatie werkt in haar hoek.

 17. Jan Lagrain
  Jan Lagrain19-11-2008

  Om eerlijk te zijn, wist ik het zelf ook niet tot David mij er over had gesproken (en dat was zaterdag pas). Toernooien die mij een mailtje sturen, voeg ik normaal altijd in de kalender toe (soms met wat vertraging, maar het komt er normaliter wel altijd in en als dat niet zo is, is het door een vergissing). Kost niets: noch geld, noch moeite.

 18. Oscar
  Oscar19-11-2008

  Het verwonderde me ook dat zelfs Schaakfabriek er niet over sprak. Schaakfabriek had toch verslag gegeven over het laatste normentornooi in Eupen, waar Zaitsev trouwens mede-overwinnaar werd (met Tanguy Ringoir).
  Echt onbegrijpelijk !
  De Russen wisten er blijkbaar meer over dan de Belgen, want zelfs Aleksander Alienkin, die in Geraardsbergen woont, was aanwezig.

 19. Johan De Ryck
  Johan De Ryck19-11-2008

  Oscar, bedankt voor de tip!

 20. Theo
  Theo19-11-2008

  Het is toch ongelofelijk dat Jan Lagrain (maker van de beste schaakwebsite van België en omstreken. Ja, Schaakfabriek is 1000x beter dan het hypocriete Chessvibes!!) er zelfs niet van wist!?!

  Het zal toch eens tijd worden dat de Belgische bonden en Liga’s en delegaties en whatever wat nauwer gaan samenwerken!? En ook een propere, overzichtelijke site maken is zeker iets wat de FRBE of VSF of BSF zou moeten doen!

  Informeren is zeker belangrijk!
  Met wat deftige reclame op voorhand hier en daar, zou er gerust 100 of 200 man meer op een BK Blitz afkomen. Daar ben ik zeker van!

  Toch hopen we op volgend jaar beter!

 21. Gert VB
  Gert VB21-11-2008

  Helaas is ook de kalender op de site van de VSF lastig hanteerbaar. Waarom niet een gewone overzichtelijke kalender (3 kolommetjes: datum, tornooi, details). Zelf vind ik dat er nood is aan een tijdschrift zoals Vlaanderen Schaakt, hiermee bereikt men alle aangesloten spelers. De nadruk voor zo’n tijdschrift zou dan wel op artikels, verslagen en tornooiaankondigingen moeten liggen en minder op niet geanalyseerde partijen.

  Ik betreur het dan ook ten zeerste dat dit tijdschrift weldra verdwijnt.

 22. Joris Pelemans
  Joris Pelemans21-11-2008

  Waarom geen e-nieuwsbrief?

 23. Gert VB
  Gert VB22-11-2008

  Een e-nieuwsbrief zou inderdaad een goede troef zijn om veranderingen en (reglements)wijzigingen op korte termijn aan de leden door te geven. Maar een e-nieuwsbrief kan een tijdschrift niet vervangen. In een tijdschrift kan je uitgebreidere – diepgaandere – artikels plaatsen. Alhoewel ikzelf elke dag (als systyeembeheerder) vele mails (en artikels) online-lees is een tijdschrift op papier een stuk aangenamer om lezen, zeker als het om ontspanning gaan. Het is niet voor niets dat de kranten en tijdschriften nog steeds massaal op papier verschijnen ondanks de electronische mogelijkheden. Voor het schaken in het algemeen zou het ook ontzettend positief zijn moest zo’n tijdschrift (bv. 3-maandelijks) ook in een aantal boekhandels te verkrijgen zijn. Een goed vb. is het recente tuinadvies dat eerst enkel via e-nieuwsbrieven werkte maar nu op algemene vraag een papieren tijdschrift is geworden.

  Gert.

 24. Theo
  Theo22-11-2008

  Waarom niet gewoon een (goede!) website?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.