Nog twee leiders in Dresden

SaibulatovNa zes speeldagen zijn er nog twee leiders in de olympiade in Dresden: Rusland en Armenië. Beide favorieten wonnen de toppers van Engeland en Azerbeidjan. Intussen heeft België het duel met Kirgistan gewonnen…

Armenen winnen burenduel

Armenië-Azerbeidjan is in het voetbal een match die men nauwelijks durft laten doorgaan. In het schaken gaat het een stuk vlotter, ook al zijn er eerder enkele kleine akkefietjes geweest. Zo verklaarde Radjabov ooit: “De vijand is de vijand. We haten de Armenen”. Die uitspraak trok hij later terug in en de relaties tussen pakweg Aronian en de Azeri leed er niet onder. Voor zij die de geschiedenis van beide landen niet goed kennen: begin de jaren ’90 maakten de twee landen kletterende ruzie om het gebied Nagorny-Karabach, een gebied dat beide naties als een deel van hun land beschouwen.

De uitspraak van Radjabov dateert trouwens ook van op een landenkampioenschap, het European Team Championship dat toen gewonnen werd door Armenië. Azerbeidjan werd derde. Vandaag stond in Dresden dé topper voor beide landen opnieuw op het programma. Zoals te verwachten was, stelden beide teams hun allerbeste spelers op. Dat is niet niks, want Armenië heeft met Aronian, Akopian, Sargissian en Petrosian vier uitstekende spelers die al bewezen hebben dat ze zich in teamverband kunnen overtreffen.

RadjabovAzerbeidjan is op papier eigenlijk zelfs sterker dan Armenië. Radjabov, Mamedyarov en Gashimov hebben allen meer dan 2700 elo. Vierde bord Mammedov kan met 2650 moeilijk een verzwakking genoemd worden. In een Italiaanse partij op bord 1 had Aronian weinig problemen om de balans op het bord te houden. Hij ruilde uiteindelijk de dame voor een toren en een stuk, maar met de zekerheid dat de witte koning de stelling nooit kon binnendringen. Remise.

Vladimir Akopian-Shakriyar Mamedyarov was een Najdorf die niet zo lang duurde. Akopian profiteerde immers van enkele mindere zetten van zijn tegenstander om al bij al vlot voor een kleine verrassing te zorgen. 1-0, Armenië op voorsprong, een voorsprong die het niet meer zou afgeven. Want op bord 3 en 4 slaagden Sargissian en Petrosian erin hun tegenstanders (Gashimov en Mammedov) op remise te houden. Daarmee wint Armenië de topper opnieuw en gaat het aan de leiding.

De enige die de Armenen volgen, zijn de nog grotere favorieten uit Rusland. Vandaag waren zeges van Kramnik en Jakovenko genoeg voor een duidelijke 3-1-zege tegen Engeland, dat zonder Michael Adams speelde. Na zes speeldagen zijn er dus twee leiders: Rusland en Armenië. Het belooft een heel leuke strijd te worden.

Belgen kloppen Kirgistan

SaibulatovVoor onze landgenoten stond er eveneens een belangrijke match op het programma. Uiteraard is “belangrijk” hier relatief, maar voor België was winnen van Kirgistan een must na de ietwat tegenvallende 2-2 tegen Irak. Kirgistan leek een hapklare brok, maar de TPR’en van de heren deden vermoeden dat er toch wel wat talent in de ploeg zat. Gelukkig lieten onze Belgen zich niet doen en met zeges van Cekro en de fantastisch spelende Saibulatov. Danial pakt uit met een bijzonder sterke 4.5/5 en een tpr van om en bij de 2700.

Daardoor draaien de Belgen mee in de middenmoot en krijgen ze morgen mogelijk opnieuw een tegenstander met naam en faam. Alle informatie over de Belgische ploeg (met partijen) vind je op Schaakfabriekplus, de olympiadesite. Daarin vertelt ploegkapitein en schaakfabriekredacteur Valeer Maes onder andere over de rookbattles van Saibulatov, over een Mozambiqaan wiens voet onder een tram belandde en de analyses van de vrije speler.

 1. Gonzo
  Gonzo20-11-2008

  Belgen ? ………

 2. Valery Maes
  Valery Maes20-11-2008

  Ik zal het eens navragen Gonzo maar ik denk dat vier van de vijf spelers Belg zijn. Ekrem Cekro traint Sef Soors, wist je dat?

 3. françois
  françois20-11-2008

  ik dacht dat Mher Hohvanisian de trainer was van Soors.
  Dit was in ieder geval zo verleden jaar waar Soors ook lessen van Pinter gekregen heeft.
  Wat de Belgen betreft,voor mij geen probleem zolang ze maar werken en niet leven van de andere Belgen.
  Onlangs heb ik vernomen van de voorzitter van Charleroi dat Saibulatov nu werk zou gevonden hebben,en zou Bruno Laurent bij de brandweer werken als telefonist,vandaar zijn vele vrije tijd.

 4. Valery Maes
  Valery Maes20-11-2008

  Hallo François, Stef speelt in Luik vandaar waarschijnlijk dat ook Cekro betrokken is in zijn coaching. Als het tornooi afgelopen is moet Saiboulatov al direct de dag er na zeer vroeg uit de veren voor zijn werk. Het liefst zou hij daarom hier vroeg vertrekken maar voorlopig is hij op medaillekoers.

 5. Joris Pelemans
  Joris Pelemans20-11-2008

  @françois: “Dit was in ieder geval zo verleden jaar waar Soors ook lessen van Pinter gekregen heeft.” Zijn die lessen door jou georganiseerd?

  Verder snap ik niet goed waarom het belangrijk is dat de deelnemers vd olympiade werken en niet leven vd andere Belgen. Kan je dat eens uitleggen? Ik zie de link met het schaken nl. niet…

 6. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye20-11-2008

  Dit vind ik eigenlijk altijd leuke redeneringen. Betekent dit dat:

  a) als je werkloos, ziek, whatever… bent en je leeft van een vervangingsinkomen dat je niet mag schaken
  b) als je betaald wordt voor te schaken dat dit eigenlijk ook niet koosjer is, aangezien dat je betaald wordt door geld van andere Belgen?

  Indien niet: samen met Joris ben ik dan in staat van verwondering =)

 7. Guy
  Guy20-11-2008

  Jullie halen de uitspraak van françois volledig uit zijn context en veralgemeniseren dit ook op een belachelijk manier..

 8. françois
  françois20-11-2008

  Voor Tom Joris en Steven,
  laat me jullie emailadres en dan leg ik het beter uit.Ik meen dat van Steven te hebben.
  het mijne is francois39bis@telenet.be
  Ik steun de schakers en dat weet Steven en vele andere jeugdspelers.
  Ik heb inderdaad de lessen van Pinter georganiseerd, en doe dit nog altijd voor sommige jeugdspelers,of zorg ervoor dat ze aan internationale tornooien kunnen deelnemen.

 9. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye20-11-2008

  Francois, dat je leuke dingen doet voor het schaken, daar twijfel ik niet aan. Edoch blijf ik het een ietwat eigenaardige uitspraak vinden. Maar bon, ieder zijn visie, anders zou het maar een saaie boel zijn.

  Voor de rest pas ik om mijn e-mailadres hier open en bloot neer te poten (wat ik jou ook kan aanraden, kwestie de spam binnen de perken te houden) maar het is zeker niet onmogelijk om er achter te komen moest je daar echt de behoefte toe voelen.

 10. volgjeneus
  volgjeneus20-11-2008

  @Tom: Je kunt ook gewoon een mailtje sturen naar het e-mailadres dat Francois gepost heeft hé. Ik denk dat dát zijn bedoeling was.

 11. Joris Pelemans
  Joris Pelemans20-11-2008

  Mijn mail mag hij in elk geval verwachten, ben echt benieuwd.

  @Guy: Ik vroeg enkel om uitleg, maar ik vermoed dat je mij niet meerekende toen je ‘jullie’ zei. Grappig wel dat er – door het verwijderen van iemands comment – maar 2 comments overblijven…

  Ik vind Toms comment overigens niet zo uit z’n context gerukt. Ik vind françois’ comment nog altijd wat stinken, maar Chaumes stinkt ook, dus we zullen zien…

 12. Yen
  Yen21-11-2008

  Blijkbaar is een stuk van de discussie verdwenen… tja, na pipo Koekelberg en de humo-affaire kijkt een mens al niet meer op van wat censuur hier en daar…

 13. steven
  steven21-11-2008

  Het was niet echt een stuk van een discussie; het was eerder een opmerking in mijn ‘twisted’ stijl. Uiteindelijk leek het me iets teveel die stijl om te kunnen laten staan, vandaar dat ik Jan gevraagd heb om het weg te halen, gezien niet iedereen op het forum me goed genoeg kent om de opmerking correct te kunnen plaatsen.

  Voor zij die de opmerking niet gelezen hebben en doodbenieuwd zijn wat die comment dan wel was:
  jammerrr… bezoek SF vaker en je zal minder comments missen!

 14. Theo
  Theo21-11-2008

  Qua censuur valt het hier heus nog wel mee, hoor!
  Zie maar: het was Steven zelf die vroeg om zijn eigen comment te verwijderen!

  Als iedereen gewoon proper zijn mening zegt (zonder vuile woorden) kan Jan natuurlijk veel tot alles verdragen! Schaakfabriek lijkt verschillende meningen te respecteren, wat een heel goede zaak is! (Chessvibes daarintegen… :S Probeer daar maar eens iets te posten wat niet strookt met de trend: censuur verzekerd!)

  Schaakfabriek is TOP!

  Dat iemand een andere mening heeft vind ik persoonlijk heel OK! Elk zijn eigen waarheid, op politiek of gelijk welk ander vlak! Diversiteit maakt het leven boeiend.

 15. Jan Lagrain
  Jan Lagrain21-11-2008

  Jups, Yen, ik heb die comment niet verwijderd uit censuur, wel omdat Steven het zelf vroeg. Gelieve me dus niet te vergelijken met die idiote Humo-Koekelbergaffaire (ik vind dat ook gruwelijk trouwens 🙂 )

  Wat niet wil zeggen dat ik niet durf censureren natuurlijk 🙂 De webmaster is aansprakelijk voor anonieme posts, dus ik kan webmasters van andere sites die nogal streng censureren eigenlijk wel begrijpen. Het is niet zo simpel als het lijkt. Enfin, dit even terzijde.

 16. Thomas
  Thomas22-11-2008

  Ik weet niet hoe de comment over “niet leven van de andere Belgen” bedoeld was, maar op het eerste zicht zit er idd een serieus reukje aan. Ik vind het wel leuk dat ik zo eens de context voorgeschoteld krijg om een bedankje te richten aan alle van oorsprong buitenlandse schakers die er mee voor gezorgd hebben dat het niveau van onze competities en vooral van onze jeugd er zo met rasse schreden op vooruit gaat. Als je iemand als Mehr ontmoet, kan je eigenlijk alleen maar blij zijn dat die in ons landje is willen komen wonen. Ik heb ook vaak gezien dat schaken een ideale manier is om de barrières tssn verschillende talen en culturen te laten verdwijnen. Als er één reden is waarom ik fier ben om schaker te zijn, dan is het dat wel. En dat is ook een goede reden voor mij om mijn kinderen wél te laten schaken. Ik vind persoonlijk dat er ook wel wat argumenten tégen jeugdschaak zijn (soms eenzijdige gerichtheid op competitie, kinderen zouden soms beter buiten spelen…), maar de sfeer en cultuur van verdraagzaamheid in het schaken vind ik uniek. Of je nu Belg bent of niet, stijl hebt of een boertje bent, rijk of arm, status hebt of een ‘loser’ bent, gestudeerd hebt of niet, geestelijk gezond of zo zot als een deur, als je van het spelletje houdt ben je welkom. Zo is het bij ons in Leuven alleszins, en ik geloof dat het zo wel bij de meeste schaakclubs is. Viva Caïssa!

 17. Gonzo
  Gonzo22-11-2008

  Help, ik vroeg alleen maar of het Belgen waren…

 18. Joris Pelemans
  Joris Pelemans23-11-2008

  Ja Gonzo, daarmee heb je toch wel duidelijk de verkeerde context gecreëerd ;-).

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.