Armenië verslaat Rusland

SargissianEen prachtige strijd met een prachtige winnaar, want Gabriël Sargissian zorgde met een prachtige zege tegen Grischuk voor het enige beslissende punt van de match. De Belgen kregen het vandaag hard te verduren…

Sargissian maakt Grischuk af met knap stukoffer

De Armenen zijn een echte competitieploeg. Individueel zijn de spelers natuurlijk alles behalve slecht, maar in ploeg slagen de Armenen er keer op keer weer in om indruk te maken. Vandaag deden ze het in de topper tegen Rusland. Het werd 2.5-1.5.

Drie remise en één zege lijkt misschien wat droogjes, maar op het bord was het zonder twijfel een van de meest spectaculaire ontmoetingen van deze olympiade. De topper Aronian-Kramnik bracht de populaire Moskouvariant en een stelling waar menig schaakfan geen snars van begreep. Kramnik leek wel goed te staan, maar het blijft de vraag of dit enkel schijn was. Aronian vond in ieder geval een eeuwig schaak die resulteerde in remise. Mooi duel!

Op bord 2 deden Svidler en Akopian het iets rustiger in een Spaanse Tchigorin-variant. De Rus slaagde er geleidelijk aan in het loperpaar te versieren, maar de constante dreigingen van Akopian volstonden in tijdnood om remise te houden. Ook dit was een bijzonder boeiend duel.

SargissianHet mooiste moest nog komen. Gabriël Sargissian blinkt immers altijd uit op olympiades en teamkampioenschappen. Wat de kleine Armeen vandaag tegen Alexander Grischuk op het bord bracht, was prachtig om volgen. Sargissian offerde een stuk, maar kreeg bijzonder actief spel. Grischuk leek er dan wat uit te komen, maar dat was niet zo simpel als het leuk. De witte pionnen zorgden ervoor dat de zwarte stelling verlamd was. Met een heerlijk originele koningswandel van h3 naar a6 (met de dames op het bord!) in 7 zetten besliste Sargissian de partij. Een schitterend stukje creativiteit en bovendien een heel belangrijke overwinning.

Op bord 4 overleefde Petrosian immers een materiële achterstand tegen Jakovenko. Met 2.5-1.5 wint Armenië deze topper en gaat het alleen aan de leiding. In de achtergrond klampen Israël, Frankrijk en het verrassend sterke Duitsland nog aan. Zij blijven 1 punt achter Armenië.

Nog even meegeven dat het voor de Belgen een mindere dag was vandaag. Ze waren sowieso underdog tegen het sterkere Fillipijnen, maar de 3.5-0.5 is een zware uitslag. Enkel RIchard Polaczek slaagde erin een halfje te halen. Morgen beter!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.