Fide verplaatst Grand Prix van Doha naar Elista

Al Modhiaki, foto@ChessvibesEen heel vreemd bericht verscheen in het schaaknieuws gisteren: de Grand Prix-organisator van de editie in Doha, die in december al gespeeld zou worden, heeft zich teruggetrokken. In alle haast heeft Fide het toernooi dan maar verplaatst, in afwachting van een nieuwe organisator…

Vertrouwen FIDE geschonden

De Grand Prix in Doha (Qatar) zou de derde editie worden na Baku en Sochi. De toernooistart was gepland op 13 december (over een paar weken al dus!) maar plots hebben de organisatoren aangekondigd zich terug te trekken.

FIDE koos voor de enige oplossing: in Elista spelen, de thuisbasis van FIDe-president Illuymzhinov. Over de reden van de terugtrekking is momenteel nog niet zoveel bekend. Geoffrey Borg, de grote baas van Global Chess, had er na enkele afspraken met de organisatie een goed oog in, maar dat veranderde deze week helemaal. “It looks like they’ve been playing a game,” reageerde hij bij Chessvibes. De kans is dus reëel dat het nodige geld er plots toch niet was. Er werden bij de contracten immers geen financiële garanties gevraagd. De contracten waren gebaseerd op een wederzijds vertrouwen tussen Global Chess en de organisatoren.

En net op dit laatste puntje zal een pak kritiek komen. Global Chess en de Grand Prix staan immers voor de professionalisering in het schaken, iets wat met dit voorval allesbehalve gerechtvaardigd lijkt.

Ook voor de spelers is dit nieuws dat het toernooi danig in de war zou kunnen sturen. Ten eerste moeten ze hun geplande reis naar Doha al annuleren en omzetten naar eentje in Elista (Magnus Carlsen en Michael Adams lieten al weten daar niet gelukkig mee te zijn). Bovendien kan het ook gevolgen hebben voor de resultaten. Iedere organisator heeft namelijk een wild card mogen uitdelen. Doha had die aan Al Modiakhi gegeven. De kans lijkt nu bestaande dat hij uit het toernooi zal moeten stappen/gezet worden en dus vervangen zal worden door een andere speler.

Na de soap rond de match Kamsky-Topalov (die is ook al verplaatst, naar februari en Sofia) is dit een tweede klap die Fide krijgt deze week.

 1. Gonzo
  Gonzo22-11-2008

  Fide …? Malafide !

 2. françois
  françois23-11-2008

  De financiële crisis begint uit te deinen.Weet iemand welk bedrijf sponsorde?Qatar zelf?Het zou kunnen gezien de prijs van de olie gezakt is van 150 naar onder de 50dollar.
  Er zullen er volgens mij helaas nog volgen.

 3. louis
  louis24-11-2008

  de financiële crisis als excuus om je eigen falen te verdoezelen?
  de fide zou misschien Leterme kunnen aanwerven 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.