Armenië wint de olympiade!

AronianOp een tumultueuze slotdag verloor Oekraïne verrassend van de VS, terwijl Armenië met het kleinste verschil van China won. Armenië volgt daarbij zichzelf op: een schitterend succes. Deze laatste dag werd echter voornamelijk opgeschud door Kirsan Illyumzhinov…

FIDE kondigt kandidatentoernooi aan

De laatste dag van deze olympiade stond in het teken van de razendspannende strijd tussen leiders Armenië en Oekraïne. De Armenen moesten het opnemen tegen China, de Oekraïners gaven de VS partij. Toch nam de start van de dag een totaal andere wending: Fide had namelijk een aap in de mouw gehouden die er nu als een totale verrassing uit kwam gesprongen.

Ilyumzhinov @ ChessvibesDe meeste lezers zullen al wel op de hoogte zijn van de annulatie van het Grand Prix-toernooi in Qatar dat normaal gezien in december gespeeld zou worden. Er ontstond wat ophef en discussie (Chessbase publiceerde bijvoorbeeld – weer maar eens – een artikel met allerlei formules die gebruikt zouden kunnen worden) rond de Grand Prix en de WK-cyclus. John Nunn opperde een verandering van de formule naar een kandidatentoernooi.

Toen FIDE-voorzitter Illyumzhinov vandaag de pers verzamelde voor een mededeling had niemand echt verwacht dat dat voorstel zo snel ingang zou vinden. Illyumzhinov kondigde namelijk aan dat de geplande match tussen de winnaar van de Grand Prix en de winnaar van de Wereldbeker niet zal doorgaan, maar dat er wel een kandidatentoernooi gespeeld zal worden. In dit toernooi zitten de top 2 van zowel de Grand Prix als van de Wereldbeker, net als Kamsky, Topalov of Anand (enkel de winnaar niet) en de hoogste rating die nog overschiet (momenteel zou dat Ivanchuk zijn). Ten slotte geeft de organisator één wild card aan een 2700+’er naar keuze.

Een plotse en toch wel vreemde ommekeer in de WK-cyclus. De bestaande cyclus, die nog niet eens voltooid is, wordt hiermee dus voortijdig afgeblazen. Een hoogst opmerkelijke beslissing.

Tigran Petrosian pakt het winnende olympiadepunt

Maargoed, terug naar de orde van de dag. Dat Armenië een fantastisch schaakteam is, wist iedereen al. Vandaag heeft de Armeense ploeg nog een hoofdstuk toegevoegd aan het succesverhaal. De Armenen verlengden immers hun olympische titel dankzij een zege tegen China in de laatste ronde. Tigran Petrosian klopte Li Chao, terwijl de andere borden remise maakten.

SargissianEen goede uitslag, want Armenië had op alle vlakken een betere Buch-score dan grote concurrent Oekraïne. Al deze berekeningen waren echter niet nodig, want Oekraïne liep tegen zijn eerste nederlaag van deze olympiade aan. Kamsky en Onischuk verpestten met zeges tegen Ivanchuk en Eljanov het blauw-gele feestje. Een nederlaag voor Oekraïne, waardoor Armenië sowieso alleen de eerste plaats bezet. Een krachttoer van de Armenen, die opnieuw aantonen dat het individu in een team boven zichzelf uit kan stijgen.

Dé man bij de Armenen was Gabriël Sargissian. Hij scoorde een fenomenale 9/11 met een TPR van om en bij de 2900 elo. Ook de kwaliteit van de partijen zelf mocht er absoluut zijn met enkele pareltjes (zoals de zege tegen Grischuk). “Gabi” verloor geen enkele keer, net als bord 2 Akopian, die het eveneens uitstekend deed. De statistieken liegen er overigens niet om. Aronian verloor 1 partij, Petrosian ook 1 en voor de rest hebben de Armenen 11 rondes lang niets verloren. Een indrukwekkende zege.

Voor de Belgen was het toernooi wat wisselvallig. De start was goed maar naar het einde toe sputterde de motor. In de laatste ronde werd wel in stijl afscheid genomen met een 4-0 zege tegen Mozambique (nu niet meteen het sterkste schaakland, maar kom). De Belgen eindigen daarmee in de brede middenmoot. Een eindverslag zal ongetwijfeld volgen op Schaakfabriekplus. Je vindt daar ook alle partijen van onze landgenoten, net als een hoop foto’s. De foto’s in dit arikel komen van Chessvibes, dank aan hen.

 1. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye25-11-2008

  OK Jan, je bent fan van de Armenen, we get it =)

  Trouwens olympische titel lijkt me niet geheel correct: ze winnen de olympiade maar buiten dat dat wat weg heeft van olympisch heeft het met de Olympische Spelen weinig uitstaans.

  Voor de rest natuurlijk een goed resultaat van de Armenen.

 2. Peter
  Peter25-11-2008

  Tom, waar leid jij uit af dat Jan fan zou zijn van de Armenen? Ik zie hier eerlijk gezegd niets instaan dat dat doet vermoeden? (ik ken hem wel niet, mss dat ik iets mis?)

  Die cijfers spreken sowieso voor zich.

 3. Jan Lagrain
  Jan Lagrain25-11-2008

  Dat vraag ik me eerlijk gezegd ook af…

 4. David Roos
  David Roos25-11-2008

  Misschien vond Tom Vananderoye de “!” in “Armenië wint de olympiade!” er teveel aan ? 😀

 5. Jan Lagrain
  Jan Lagrain25-11-2008

  Dat heeft niets te maken met een voorkeur hoor, enkel met het feit dat de match net gedaan was en het daarom groot nieuws was.

  Het enige wat ik hier rond mijn voorkeuren uit zou kunnen afleiden, is mijn antipathie voor Chessbase 🙂

 6. françois
  françois25-11-2008

  ik ben zowel fan van Armenie,Israel,als Ukraine want daar zitten zeer sympatieke spelers zoals Aronian en Sargissian beiden vrienden van Mher,Ivanchuk en Mirosnichenko alhoewel deze laatste niet heeft meegespeeld,Roiz en Avruk.
  Gaby,Miro,en Michael hebben trouwens in de Belgische interclub gespeeld, en mischien spelen ze nog wel eens.
  Er zijn er waarschijnlijk nog veel sympathieke maar ik ken ze niet allemaal.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.