Wirtzfeld verplettert Bredene in topmatch

Fridman, bord 1 bij WirtzfeldIn de topper van de vijfde speeldag heeft tweede Wirtzfeld makkelijk gewonnen van derde Bredene. Het werd een 0.5-7.5 rammeling voor de kustploeg. Wirtzfeld neemt daarmee de leiding in eerste…

Wirtzfeld wint topper die er nooit een was

Het was op papier een prachtige affiche: de monsterploeg van vorig jaar tegen de monsterploeg van dit jaar. Bredene 2 (de sterkste van de twee Bredenes) is echter niet meer de topploeg van vorig jaar. Toch kan niet gesteld worden dat de kustploeg een ambitieloos seizoen zou spelen, want na 4 speeldagen stond het knap derde, net na de grootste titelkandidaat Wirtzfeld. Het verschil tussen de twee ploegen was amper twee puntjes, wat in het driepuntensysteem een bijzonder klein verschil is.

Wirtzfeld liet dan ook niets aan het toeval over en kwam met een echte kampioenenploeg naar de zee. Fridman, Gurevich, Nijboer, Winants en Orlov zorgden voor ijzersterke topborden. Het gemiddelde van Wirtzfeld was 2528 en daarmee is het de sterkste ploeg die al in eerste gespeeld heeft dit seizoen. Bredene 2 versterkte zich niet in het bijzonder en trad aan met de “gewone” ploeg.

Deze krachtverhoudingen werden ook in praktijk gerespecteerd. De Wirtzfeldenaars walsten over de concurrentie heen. Exemplarisch voor de hele match was de partij Gurevich-Erwich, waarin Gurevich in een ogenschijnlijk simpele aanvalspartij amper 23 zetten nodig had om het laken naar zich toe te trekken. Meer strijd was er in Ris-Nijboer, maar toch leek zwart de hele partij het initiatief te hebben. Uiteindelijk moest Ris opgeven toen hij simpelweg geen zetten meer kon doen zonder een stuk te verliezen. Een grappige eindstelling, die u al kan naspelen op de Interclubsite, die in Bredene voor een razendsnelle update zorgden.

Op de andere borden werd het genadeloos afmaken van de West-Vlamingen lustig voortgezet. Winants had zijn werk met Hommeles, maar zowel Orlov als Popovic wonnen relatief makkelijk. Zeker die laatste, in amper 24 zetten met een verwoestende koningsaanval. De ban werd gebroken door Jens en Polaczek, die het op een puntendeling hielden. Dankzij de zege van Boidman op het laatste bord stond de 0.5-7.5 op het bord. Een serieuze klap die niet alleen bij Bredene zal aankomen, maar ook bij leider Eynatten niet met vreugde onthaald zal worden. Eynatten won ook, maar had alle moeite van de wereld en de 17-15 zege is niet genoeg om aan de leiding te blijven. Wirtzfeld staat daar en het lijkt te verwachten dat ze daar zullen blijven staan.

Ook nog even vermelden dat Aalter in tweede A voor een enorme stunt zorgde door het sterke Fontaine te kloppen. Bijna op ieder bord 200 elopunten zwakker, maar wel een klinkende 20-12zege. Men ziet het niet vaak, net als de vele forfaits. In iedere reeks (spreekwoordelijk, het zal niet letterlijk in iedere reeks zijn) was er wel ergens een bordforfait te vinden. Opvallend.

 1. Pipo
  Pipo08-12-2008

  De west-Vlamingen van Bredene waren 7 uit Nederland en 1 uit Macedonie.
  Wirtzfeld had een allegaartje bij 1Duitser afkomstig uit oekraine.het tweede bord is een turk uit oekraine en wonend in Belgie,Friso komt uit Nederland,enz er waren toch 2 belgen bij Winants en PolAczek.
  De interclub zal terug gewonnen worden door de mecenas die er het meeste geld in pompt en dat is de zeer sympathieke Victor Shleck.

 2. wb
  wb08-12-2008

  Ik vond het zelf zeer aangenaam spelen in Bredene (mooie lokalen en gastvrije ontvangst) en kon ook nog genieten van (ex)-wereldtoppers en Belgische top. Meer moet dat niet zijn.

 3. Valery Maes
  Valery Maes08-12-2008

  Inderdaad zeer gezellig spelen en een goede ontvangst, er is zelfs een klein lokaaltje waar ik de partijen rustig kon invoeren ( als gelegenheidsbezoeker ). Gisteren werd een nieuw rekord gevestigd want om 20.01 stonden de partijen van Bredene online dankzij een snelle afloop ( rond 19.15 )en de hotspot in de Carrefour Lunchgarden van Brugge. Sommige clubs laten de partijen door de spelers zelf invoeren direct na afloop, dat is echt ideaal.

 4. Yen
  Yen08-12-2008

  Tussen al het interclubgeweld in is het misschien interessant eens te wijzen op het voorstel dat Mehrdad Pahlevanzadeh lanceerde op de chessbase-site. Kort gezegd komt het erop neer dat hij het schaken aantrekkelijker wil maken (voor publiek en sponsors) door alle partijen tot mat te laten uitspelen. Zowel voor- als tegenstanders hebben zinnige argumenten, mij lijkt het alvast het proberen waard.

 5. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye08-12-2008

  Man chessbase is voor de 100ste keer daar met van die voorstellen. Laat het toch zijn.

  Kijk nu naar dit voorstel. Toch te gek voor woorden. Daar komt geen sponsor extra op af hoor. Dan vind ik de Sofia-regels veel interessanter voor op topniveau met dien verstande als 2 schaakspelers remise willen maken zullen ze er toch in slagen welke regels je ook oplegt.

  Een interessant voorstel vond ik wel om eventueel bij het resultaat een symbool in te voeren als een bv een partij op tijd gewonnen werd.

 6. Chessmaster
  Chessmaster08-12-2008

  *zucht* Tot mat laten uitspelen. Gaat daardoor de kwaliteit van de partijen verbeteren? Je kan de spelers toch niet verbieden niet op te geven in een bepaalde stelling?

 7. MarcvS
  MarcvS08-12-2008

  Laat het schaken toch zoals het is, twee uur voor 40 zetten en een uur ko, dan heb je ten minste tijd om na te denken, zelf raak ik niet wijs uit : 15 seconden per zet erbij zoals ze op bepaalde plaatsen doen, maar dat kan ook aan mij liggen natuurlijk.
  Hoeveel snelle remises gebeuren er niet, wordt dat dan ook verboden of zo.
  Spelen tot mat is ook geen al te goed idee, gisteren stond ik verloren, moet ik me dan belachelijk maken en doorspelen totdat ik mat sta, nee dank u wel.

 8. volgjeneus
  volgjeneus08-12-2008

  Als je wilt opgeven en je mag niet, tjah, dan laat je toch gewoon je tijd lopen?

 9. Hugo VS
  Hugo VS08-12-2008

  Interclubs tijdens de examens: deel 2.
  De planning van een wedstrijd in de interclubs tijdens de examens van de kerstperiode kan een ware ravage aanrichten voor clubs met een gezonde jeugdwerking. Gelukkig deden onze vervangers het bijzonder goed. Humbeek had af te rekenen met de afzeggen van een volledige ploeg in 3de afdeling en 4de afdeling. Gelukkig konden we ook spelers uit het lager onderwijs optrommelen die geen ervaring hebben om tegen volwassenen te spelen. Het wordt echt tijd dat er rekening gehouden wordt met de examenperiode als men bij de Belgische schaakbond een jeugdbeleid wil promoten bij de clubs. Clubs met jeugdwerking worden gewoon gestraft voor hun beleid.

 10. Iemand
  Iemand08-12-2008

  Misschien was het een idee (en is het een idee voor de volgende jaren) om (eventueel enkel voor jeugdploegen) de ronde die tijdens de examens van de middelbare school valt op te schuiven naar de inhaaldatum (dit jaar op 21 december) zodat het vakantie is voor de spelers.

 11. wb
  wb08-12-2008

  Bij Temse is deze ronde ook al jarenlang een probleem. De meest jaren gaat dit vergezeld met een ploegforfait.

  Indien deze speeldag opgeschoven zou zijn zouden er misschien ook eer ploegen ingeschreven worden (door vooruitziende clubs).

  Het voorstel van iemand lijkt me ook wel wat.

 12. The Beuker
  The Beuker08-12-2008

  Om nog maar te zwijgen van 4 januari. Universiteit/Hoge School studenten komen dan in de problemen!!

 13. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye08-12-2008

  kom mannen die discussie is al gevoerd geweest. Het is nuttiger dit aan te kaarten bij je liga dan hier nog eens dezelfde boom op te zetten.

 14. The Beuker
  The Beuker08-12-2008

  Aalter – Fontaine met 4 jeugdspelers !! il faut le faire

 15. jan
  jan08-12-2008

  Jep, ik hoop dat Samuel en Maarten goede examens afleggen vandaag, maar in de lagere reeksen hebben we met Aalter ook zwaar afgezien door de examens. En ik laat al weken mijn slaap voor 4 januari, wanneer onze unif studenten gaan moeten afzeggen.

  Goed mogelijk dat de discussie al gevoerd is, het probleem is nog steeds niet opgelost. Nochtans lijkt die oplossing niet zo moeilijk, een langere winterstop, en doorspelen tot april of mei.

 16. Yen
  Yen08-12-2008

  Zoals ik al eerder aanhaalde: ook als volwassene moet je soms heel wat plannen om de zondag te kunnen spelen, waarom zou je dit niet kunnen/leren als student. Als student heb ik nooit een wedstrijd gemist (oké, ik heb niet de moeilijkste richting gekozen, maar toch) en ook vanuit mijn werk als leerkracht en universitair medewerker ben ik ervan overtuigd dat dit lukt (plannen is trouwens een vaardigheid die moet/kan aangeleerd worden en evenveel aandacht verdient als memoriseren). Als ik even advocaat van de duivel mag spelen, zou ik zelfs kunnen stellen dat de ‘slechte’ kalender studenten helpt in het leren plannen en organiseren.

 17. Peter
  Peter08-12-2008

  mja, maar dikwijls mogen ze ook gewoon niet van hun ouders die dat fabeltje niet gaan geloven hoor.

  Overigens, velen zeggen dan “je kan niet met alles rekening houden” en dat is waar, maar een langere winterstop en doorspelen tot april is voor niemand een systematisch nadeel, alleen voor individuen kan het moeilijk zijn. Ik bedoel maar: je hebt dan geen examens, wat een maatschappelijk gegeven is, je hebt dan ook geen kersverlof bv, wat ook een maatschappelijk gegeven is. Zo van die dingen.

 18. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye08-12-2008

  ja het probleem zal ook niet opgelost geraken door er hier over te discuteren. Zoals ik al zei: overtuig je liga en laat ze het aankaarten bij Belgische Schaakbond.

 19. Tim
  Tim08-12-2008

  @Yen: ik kan echt niet op zondag schaken als ik op maandag examen heb hoor, of je dat nu goed plant of niet.
  En voor de geïnteresseerden: al mijn examens vallen op een maandag dit semester 😀

  Ik vind nu wel niet dat de maanden december/januari interclubvrij moeten worden, maar 1 speeldag uit januari zou toch wel naar april kunnen verschoven worden. En die van december kan best vroeg genoeg vallen, zoals nu het geval was.

 20. Lolbroek
  Lolbroek08-12-2008

  Hmm, zou een langere winterstop een goed middel zijn tegen het hoge aantal forfaits in de wintermaanden?

 21. Robbie
  Robbie09-12-2008

  En ik dan?
  Ik sta op om 5.OO uur en begint te werken om 6.00.
  Op vrijdagavond moet ik provinciaal interclub spelen. Is dat ideaal voor mij? Door de hele week vroeg moeten opstaan voel ik al niet meer zo fris op vrijdagavond. En dan speel ik met 20.00 uur tot soms 1.00 tot 2.00 uur. Erg vermoeiend,hoor!!

 22. Bart
  Bart09-12-2008

  Bij mijn weten zijn er tegenwoordig ook al examens voor de paasvakantie die meestal in april valt, dus interclubs naar die maand verchuiven lijkt me ook geen ideale oplossing voor de middelbare studenten. We zouden misschien enkele speeldagen in mei of juni kunnen leggen, maar dan beginnen de studenten hoger onderwijs waarschijnlijk te klagen.

  Ik vind, net zoals oa Yen, dat met een goede planning de combinatie mogelijk moet zijn. Heb in mijn jeugd zowel gevoetbald als geschaakt en zonder problemen mijn studies afgerond. Bovendien waren mijn ploegmaats van het voetbal er ook allemaal op wedstrijddagen van het voetbal, en maar best ook want daar speel je natuurlijk met alleen jongeren.

 23. volgjeneus
  volgjeneus09-12-2008

  Ja, maar Robbie, als je zowel nationale als provinciale interclubs wilt spelen, en dan misschien nog ergens een clubkampioenschap of een ligakampioenschap meespeelt, dan kún je gewoon niet verwachten dat dat niet moeilijk zal zijn.

  Ik ben er ook voorstander van om de interclubs te laten voortduren tot april of mei. Ik vraag mij eigenlijk al een tijd af waarom dat niet het geval is. Op die manier kan je 2 ronden uit de winterperiode verschuiven naar de lente.
  Dubbel voordeel:

  1) zo loop je minder risico op sneeuwbuien die verre verplaatsingen onaangenaam maken én

  2) je kunt ploegen met veel jeugdspelers het examen-nadeel wat verlichten.

  Dan worden bijvoorbeeld de rondes van vorige zondag en de ronde van 4 januari (trouwens ook voor veel niet-studenten de vervelendste ronde) verplaatst naar april, waardoor zowel de middelbare schoolstudenten als de hogeschoolstudenten minstens 1x geholpen zijn. Misschien valt er dan wel een ronde tijdens de Paasexamens, maar niet elke middelbare schoolstudent heeft Paasexamens, dus de gevolgen zullen in elk geval minder zwaar zijn dan een ronde tijdens de Kerstexamens.

  Wat het hier discussiëren betreft: waarom zou dat geen effect hebben? Zo goed als iedereen leest Schaakfabriek, ook mensen uit de liga’s, ook mensen uit de Bond. Het is gewoon gemakkelijker om hier je zegje te doen dan om al meteen officieel te gaan procederen, waardoor er meer mensen hun mening gaan zeggen, waardoor de impact groter is.

 24. Robbie
  Robbie09-12-2008

  @volgjeneus: Ik ben je eens dat dat de wedstrijddagen meer op April en Mei moeten invoegen. Dat lijkt me inderdaad beter. Maar de studenten beseffen wel niet hoe goed hun studentenleven is? Wacht maar,als ze beginnen gaan werken gaan ze wel anders gaan denken. Want ze gaan dan 40 jaar lang moeten werken,dus ze moeten niet te veel klagen,vind ik!!

 25. black king
  black king09-12-2008

  en waar zijn er dan dagen in mei of april vrij??? april vind ik er geen en mei zit vol feestddaggen

 26. Peter
  Peter09-12-2008

  Tom, waarom altijd zo hakken op een discussie, zelfs al is die gevoerd? Lees het dan niet he. Iedereen is toch vrij om zoiets te doen als het er inhoudelijk en beschaafd aan toe gaat.

  @Robbie: jouw geval is een individueel geval en niet te vergelijken met examens. Er zijn evenzeer mensen die werken en die gewoon om 7u moeten opstaan, er zijn ook mensen die veel verlof kunnen nemen, er zijn leerkrachten die meegaan met de schoolperiodes (en dus de schoolvakanties hebben), enz. Dat kan je niet regelen, want hangt af van werkgever tot werkgever enz. School kan je wel regelen want dat is voor iedereen die er naartoe moet gaan hetzelfde. En dat past in een jeugdbeleid dat je moet voeren.

  @Bart: de meeste scholen hebben geen examens in de paasvakantie, denk ik. Dat was vroeger zo, nu volgens mij niet meer. Ik ben hier wel niet zeker van.

  Waarom niet wat eerder beginnen? Als je één ronde eind september zet, heb je al één dag opgelost.

 27. louis
  louis09-12-2008

  ik sluit me aan bij Peter.
  Leg de start een week vroeger en de slotronde een week later, desnoods leg je een inhaalronde al in Januari.
  of je speelt in Oktober/februari een keertje 3 wedstrijden per maand. ik denk dat perfect te doen is om Januari te ontlasten

  volgjeneus
  schaken is en blijft een vrijetijdsbesteding. heb je geen tijd kun je niet meedoen. de kalender is al 30 jaar dezelfde en al 30j overkomt het iedereen al eens dat hij andere prioriteiten heeft. waarom nu druk maken als het om jongeren gaat? scholieren moeten misschien passen als ze ’s maandags een hoofdvak hebben en universitairen missen ocharme 1 ronde indien hun rooster tegenzit.
  bij een examen op woensdag of donderdag kun je eventueel die thuismatch toch nog meepikken

 28. François
  François09-12-2008

  Ik denk dat de wedstrijden verschuiven naar een latere datum voor amateurs moet kunnen.
  Het probleem is echter dat de Duitse clubs hier mee niet akkoord zullen gaan omdat de professionals dan al in tornooien spelen.De duitse clubs worden gesubsidieerd en hebben dus geld zat om professionals op te stellen.

 29. Der Alte
  Der Alte09-12-2008

  Schaken is schaken, ongeacht je nu nog studeert of welke job je doet. De clubs moeten er maar rekening mee houden bij de samenstelling van hun teams. Ik schaak al van toen ik 15 was (nu 60!) en heb altijd een evenwicht gevonden tussen studeren en schaken. Ik heb nooit een interclubwedstrijd gemist omwille van studieredenen en dat heeft me niet belet mijn diploma te halen ( Rechten is natuurlijk wat anders dan Burgerlijk ingenieur, maar dat is je eigen keuze!).

 30. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye09-12-2008

  @ peter: ik heb hier nog altijd geen nieuwe argumenten gezien in vergelijking met de vorige discussie. En het zou me verbazen of er iemand nog iets nieuws gaat aan toevoegen. Ik denk dat er op hoger niveau (lees schaakbond) over moet nagedacht worden. Dan is het aan de voorstanders van kalenderwijziging om de relatieve korte weg van club-liga-schaakbond af te leggen.

  Uiteindelijk dreigt een onderwerp aan impact te verliezen als het steeds weer wordt bovengehaald (denk aan de communitaire kwestie).

 31. Joris Pelemans
  Joris Pelemans09-12-2008

  Ik kan Tom hier wel gedeeltelijk in bijstaan, al vind ik niet dat we al zijn uitgepraat. Wat volgens mij cruciaal is om welke beslissing dan ook te nemen, is het in kaart brengen van de problemen per maand. Pas als er een akkoord is over deze “kaart”, kan men zich daarop baseren om te zien welke groepen het meest te lijden hebben, inschatten hoe groot deze groepen zijn en eventueel overwegen om veranderingen door te voeren. Zomaar wat voorstellen als “waarom niet in september of april” lijken me niet erg zinvol.

  Daarom een poging tot “kaartstart”. Verbeter/vul aan waar nodig:

  september: herexamens unief
  december: examens middelbare
  januari: examens unief
  april: examens middelbare (?)

 32. Eburoon
  Eburoon09-12-2008

  Even een korte reactie op louis (27): met de huidige kalender kunnen studenten twee rondes missen want er zijn twee interclubrondes in januari, met een examenperiode van vier weken na de kerstvakantie. Deze situatie is maar ontstaan met de invoering van het semestersysteem enkele jaren geleden, het argument dat de kalender al 30 jaar voor iedereen dezelfde is moet dus herbekeken worden. Als je dan zoals ik de pech hebt dat je onder andere net de beide maandagen na de interclub examen hebt, tja…
  Als de situatie blijft zoals ze nu is, dan zijn over enkele jaren de gevolgen voor kleinere clubs met veel jeugdspelers (zoals Aalter, Humbeek, Zottegem etc.) in de maand januari niet te overzien, omdat die spelers dan aan hun hogere studies beginnen (zeker met de boom van het aantal (sterke) jeugdspelers de laatste tijd). Het is dus inderdaad wenselijk om de maand januari in de mate van het mogelijke wat te ontlasten, wat hierboven al gezegd werd dus.

 33. volgjeneus
  volgjeneus09-12-2008

  @ Louis (27): Ik reageer niet op het feit dat ik 2 ronden niet kan meedoen door de examens, want die keuze maak je uiteindelijk zelf. Als ik de woensdag examen heb, ga ik de zondag niet schaken. Studies gaan nu eenmaal voor. Daar heb ik persoonlijk geen problemen mee. Ik ga geen veranderingen promoten puur omdat het mij beter uitkomt (daarbij, binnen 2 jaar heb ik gedaan met studeren, dus op het moment dat eventuele veranderingen ingevoerd zijn, heb ik er niet eens meer de voordelen van).
  Wie er wel problemen door heeft, zijn de clubs. Omdat de sporadische prioriteiten waar iedereen wel eens mee te maken heeft, over het algemeen verspreid liggen over de 11 ronden, maar de examens van alle jongeren samenvallen.

  Daarnaast is het contradictorisch dat een bond die het jeugdschaak zo veel mogelijk probeert te doen bloeien, geen rekening houdt met diezelfde jeugd bij het opstellen van de interclubkalender. Maar ik val in herhaling.

 34. volgjeneus
  volgjeneus09-12-2008

  Wat de “kaart” betreft, kleine aanpassing

  Eerste helft september: herexamens unief
  december: examens middelbaar
  januari: examens unief
  (maart/april (2 weken voor de Paasvakantie): examens middelbaar)

  Persoonlijk vind ik de herexamens en de Paasexamens minder belangrijk: de groep die je daar verliest, is beduidend kleiner dan in december en januari.

 35. Hugo VS
  Hugo VS09-12-2008

  Ziehier een voorstel:
  Starten op 4 oktober. Daarna 18/10, 1 of 8/11, 15/11, 30/11, 20/12, 31/1, 14 en 28/2, 14 en 28/3.
  Je kan onmogelijk voor iedereen goed doen. Maar hier kunnen de clubs zich waarschijnlijk heel goed in vinden. Een andere mogelijkheid is het om clubs met jeugdploegen de kans te geven om bepaalde wedstrijden vooruit te spelen.

 36. Thomas M
  Thomas M09-12-2008

  Ik ben ook akkoord met een betere spreiding. Ik denk dat dit beter uitkomt voor iedereen met een druk leven buiten het schaken. Verder maak ik me behoorlijk vrolijk over de paternalistische commentaren van sommige jonge papa’s hier. Blijkbaar zijn ze nog een beetje aan het zoeken naar de juiste toon in het berispend toespreken van hun kroost en hebben ze in dit forum een goed oefenterrein gevonden 😉

 37. Theo
  Theo09-12-2008

  Ik zie geen enkel probleem en vraag mij af waarom de kalender plots zo hoognodig moet verschoven worden!?

  Als je niet kan, omwille van welke reden dan ook (examens, werk, familiale redenen, ziekte, reis naar de maan, …whatever) dan kan je gewoon niet spelen.
  Simpel toch!?

  En als je echt helemaal geen tijd hebt en 11 ronden moeilijk of niet de zondag kan vrijmaken…wel, dan kan je het gewoon niet opbrengen om te schaken.

  Als je, zoals sommige studenten hier, in het slechtste geval eens 1 of 2 ronden mist, dat is toch geen ramp!?
  Waarom moet de hele kalender dan plotseling verschoven worden?

  Sorry hoor, maar dit idee is echt zinloos.
  De IC-kalender is OK, en verandering is niet nodig.
  Er is reeds een winterstop, we spelen al zo weinig in december !!

  http://www.frbe-kbsb.be/ICN/08-09/kalender_2008_2009.pdf

 38. Iemand
  Iemand10-12-2008

  Het punt, Theo, is nu net dat het niet zozeer gaat om het probleem van een individu dat misschien één of twee ronden zal moeten missen (hoewel het om een grote groep individuen gaat) maar om het probleem van een club die aan jeugdwerking doet en daarom één of meer ploegen volledig zal gaan moeten vervangen. Dit leidt er in sommige gevallen zelfs toe dat een club gewoon forfaits zal moeten gaan geven.

  Je kan dan natuurlijk gaan beweren dat clubs dan maar vooruitziender moeten zijn en geen jeugdploegen moeten opstellen. Maar het kan toch niet de bedoeling zijn van de regels om jeugdspelers te gaan weren uit de competitie omdat zij periodiek worden geplaagd door examens.

  Trouwens een oplossing zou kunnen zijn om de ronde van december op te schuiven naar de kerstvakantie zodat de middelbare scholieren geen examens meer hebben en de hogeschoolstudenten zich nog een vrije zondagnamiddag kunnen permitteren. Zo wordt er toch nog gespeeld in december.

 39. Theo
  Theo10-12-2008

  Ik vind dit allemaal nogal overroepen…

  Momenteel zijn er:

  2 rondes in okt
  2 in nov
  1 in dec
  2 in jan
  2 in feb
  2 in maa


  dus je wil die ene partij in december ook nog wegnemen?!?

  moeten we dan 2 maanden niet schaken omdat er wat jeugd is die examens heeft?

 40. wim
  wim10-12-2008

  Er valt in december toch genoeg te schaken, daar heb ik de interclub niet voor nodig.

 41. Slanke
  Slanke10-12-2008

  Er zullen altijd voor en tegenstanders zijn van een bepaalde formule. Voor iedereen goed doen kan men niet. U moet ook de mensen van de kalendercommissie hun werk kunnen laten doen. Met alles rekening houden gaat niet. (examens-olympiade-europees klubkampioenschap – ic nederland,frankrijk,duitsland) en ik kan er wel nog een paar uitvinden als je wil. De kerstperiode is m.i. geen alternatief.
  Er zijn wel wat ouders welke dan hun skiverlof nemen enz..
  U ziet dus, niet simpel. En euh ja – waar is de jeugdinterclub gebleven?

 42. Peter
  Peter10-12-2008

  Ja, je hebt in december al toernooien in Brugge en Bethune plus zeker nog een hoop lokale toernooitjes.

  Neen, die in december kan je houden. Ik zou een van de januarispeeldagen gewoon eind september laten spelen. De herexamens lopen officieel maar tot ongeveer 10-12 september. Die ronde kan al zeker iedereen meespelen. En er staat geen nadeel tegenover, integendeel: je hebt minder kans op sneeuw/ijs en dus rotverkeer.

  Als er alleen maar voordelen zijn, dan getuigt het toch wel van veel koppigheid om er niet naar te willen kijken!

  Oja, het verschil met andere sporten is dat zo’n NIC-dag een hele zondag in beslag neemt. Een voetbalmatch is 2 uurtjes en je bent klaar als je wil. Groot verschil.

 43. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye10-12-2008

  @peter: er valt zeker wat voor te zeggen.

  Met het winterweer moeten we in België nu ook niet te veel rekening houden:
  1) zo vaak vallen situaties als bij ronde 4 nu ook niet voor
  2) in België valt het tegenwoordig toch amper in te schatten wanneer het zal sneeuwen (als het sneeuwt): dit jaar heeft het op Pasen gesneeuwd.

 44. Adrian
  Adrian11-12-2008

  @ peter (26)

  Paasexamens zijn nog lang niet herroepen hoor. Vele scholen blijven deze gebruiken om de last van hoofdvakken te verlichten.

  Maar hoedan ook blijven deze minder belangrijk dan de kerstexamens of de janu examens van de unief/hogeschool studenten. Dus ben ik ook voor de eventuele verandering.

  Ik ga er niet om janken, want ik ga er volledig mee akkoord dat je moet kunnen plannen. Het is allemaal kwestie van prioriteiten stellen, zoals voljeneus aangaf kan ik hem gerust begrijpen. Maar ikzelf zou hier geen problemen mee hebben, of je nu 3 dagen of 2 dagen nodig hebt. Ik speel gewoon graag NIC en dan neem ik daar de nodige ‘risico’s’ voor. Maar dat gaat weer over het individue zelf.

  Meer voor de clubs met jeugdwerking vind ik dit toch een must. Want zoals zelf al opviel in de laatste match, is dat vele clubs moeten sprokkelen om spelers te vinden. Dus denk ik dat het niet kwaad kan moest er een kalender verschuiving komen. (Tenzij je natuurlijk andere evenementen gaat missen, maar daar ben ik niet van op de hoogte)

 45. louis
  louis12-12-2008

  je kunt ook overwegen om in oktober en februari 3 wedstrijden te spelen.
  je kunt overwegen dat die 5 jeugdclubs à la humbeek hun januarironde zouden mogen verplaatsen naar een reserveronde in maart. je wint tenslotte een week of 2 als je ergens 3 matchen op een maand speelt

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.