Miro is de autoritaire Brugse Meester

MiroNiets remise, gewoon winnen! Dat was het motto en Miro had daar bovendien erg weinig moeite mee. Met groot gemak profiteerde hij van een blunder van Perez. 1-0, gedaan toernooi. Gurevich en Rozentalis hadden intussen salongeschoven, waardoor het spektakel van de “lagere” topborden kwam met op kop Hovhanisian-Leenhouts en Gorchkov-Geirnaert. Zoals gewoonlijk vatten we de sfeer in het toernooi samen met enkele doelgerichte foto’s…

Miro wint verkleinde prijzenpot

Alle ogen waren gericht op Miro-Perez en Gurevich-Rozentalis. De meeste ogen gingen trouwens pas een kwartiertje later open omdat de internetverbinding uitviel en de live-uitzending pas kon beginnen om 10u15. Bijna had een van de (ongeveer) 120 live-toeschouwers al een belangrijk resultaat gemist. Want hoewel Rozentalis eigenlijk moest winnen voor een prijs, verkoos hij een rustige namiddag. Een snelle remise en een prijs van “slechts” 50 euro. “Maar meer heb ik niet verdiend dit toernooi,” lachte de vriendelijke Litouwer achteraf.

PerezDie remise hadden we eigenlijk bij Miro verwacht, maar diens woorden van gisteren (“ik weet nog niet zo zeker of ik wel remise wil”) bleken geen aanstellerij. De Oekraïner speelde vol zelfvertrouwen en mikte op enkele extra ratingpunten. Zijn directe achtervolger, Alfonso Perez, kon daar maar weinig tegen inbrengen. Perez koos voor het dubieuze Pbd7 waarop Miro even met zijn hoofd schudde, zijn typische killerblik opzette en dan maar Pxe5 op het bord toverde. Pion kwijt, 1-0 in een mum van tijd.

Daarmee was de zege binnen, met anderhalf punt voorsprong! Een kleine domper op de feestvreugde was het deelnemersaantal: 146 in plaats van de verwachte/gehoopte 250. Daardoor was die eerste prijs niet langer 2500 euro, maar wel 1450. Toch kan Miro dé absolute Brugse Meester genoemd worden. Na zijn 9/9 twee jaar geleden, was dit opnieuw een kunststukje.

Hovhanisian en Leenhouts verwennen de toeschouwers

Toen was het amper middag. Het knokschaak moest dan maar van borden 3, 4, 5 en 6 komen. Op 3 misschien wel dé leukste affiche van deze laatste ronde: Hovhanisian-Leenhouts. Twee attractieve spelers waarvan de ene (Mher) moest winnen om de andere (Koen) in te halen. Hovhanisian weigerde dan maar het snelle remiseaanbod, maar leek daar snel spijt van te krijgen.

Leenhouts speelde immers prima en offerde een kwaliteit voor goed spel. Dat goede spel werd al snel heel goed spel en Leenhouts leek af te stevenen op een simpele overwinning. Toch zat de directe winst er nergens in en Hovhanisian klampte zich vast aan de tactische trucen die in de stelling zaten. De Armeen had echter nog maar 1 minuut tegen 20 voor Leenhouts. Die laatste weigerde dan ook een remiseaanbod. “Objectief had ik het op dat moment misschien niet mogen weigeren,” verklaarde Leenhouts achteraf, “maar als je heel de tijd beter hebt gestaan, is het psychologisch een serieuze grens om over te steken remise aan te nemen in dergelijke situatie.”

Hovhanisian-LeenhoutsHovhanisian speelde dan vastberaden: een halve minuut nadenken per zet en zo blijven schommelen rond de minuut. Enkele knappe, tactische wendingen draaiden de situatie helemaal om. Voor de tientallen toeschouwers een leuk schouwspel. 1-0, een echte Houdini. Sneu voor Leenhouts, die na Miro eigenlijk het beste schaak had getoond dit toernooi.

Ook op bord 4 was het de moeite. Steven Geirnaert koos voor een riskante variant met maar één doel: het snel afmaken van zijn opponent, Leonid Gorchkov. Geirnaert verkeek zich na een tactisch spervuur echter en miste het nochtans simpele Tf6. Plots zag het er benard uit voor de Bruggeling, die het beste schwindelwerk bovenhaalde om de stelling remise te houden met een typische vesting.

Op borden 5 en 6 wonnen Decoster en Van Mechelen elk op hun eigen manier van Larmuseau en De Reymaeker. Een spannende dag besliste over de eindstand: Miro op één met 8.5/9. Gurevich, Van Mechelen, Hovhanisian en Decoster werden tweede op anderhalf punt. Een hele groep volgt met 6.5/9.

U kan de partijen naspelen op Schaakfabriekplus. Dankzij de tomeloze inzet van Valery Maes is het aantal partijen opgedreven tot zo’n tiental per ronde.

Om te eindigen nog enkele typerende foto’s. De koude speelt een niet te onderschatten rol in dit voor het overige prima georganiseerde toernooi. Nog even vermelden dat Tanguy Ringoir zijn eerste IM-norm heeft gescoord, maar dat is voor morgen.

Mher
Mher Hovhanisian met jas

Eva Baekelant
Eva Baekelant met warme trui

Aglave
Arnaud Aglave met jas en sjaal

Sven Forster
Sven Forster met jas en sjaal

Sebastiaan Smits
Sebastiaan Smits met sjaal

Sander Larsen
Sander Larsen met jas, sjaal en muts

Ruben Decrop
Ruben Decrop met… een T-shirt?

Toiletten
Kramnik was niet geïnteresseerd om te spelen in Brugge. Nu weten we waarom…

Geert Bailleul
Scheidsrechter Geert Bailleul, een van de scheidsrechters die internationaal FIDE-arbiter is geworden. De leiding van het toernooi verliep vlekkeloos. Nog één verbeterpuntje: de nationaliteiten van de spelers leren voor de prijsuitreiking. Een nieuwe koude oorlog willen we graag vermijden :-).

live
De live-uitzending werd ook in de cafetaria gesmaakt

  1. Rein
    Rein30-12-2008

    Tanguy heeft een IM-norm(tpr van 2472)! zie http://www.bethunechess.com

  2. Jos
    Jos30-12-2008

    En het tornooi is al weer gedaan. Ik heb me zeker geamuseerd in Brugge. Proficiat aan alle winnaars en aan de organisatie!

    Aja toch nog een opmerking: hopelijk komt de stand gauw online, want die staat nog niet op de website.

  3. Patrick
    Patrick30-12-2008

    kan amper geloven dat het nog maar de 1e norm is voor Tanguy de rating heeft hij waarschijnlijk al de volgende lijst 😮

  4. Jos
    Jos30-12-2008

    De stand staat nog altijd niet online. Andere dagen was stond die altijd heel vroeg online 😮 . Ik ben zo nieuwsgierig.

  5. doetje
    doetje30-12-2008

    Nu staat hij erop… De verbinding viel op het einde opnieuw uit en voordat ik thuis alles op het net kon zetten moest natuurlijk ook nog een deel van de zaal worden opgeruimd.

  6. steff
    steff31-12-2008

    “[Miro] mikte op enkele extra ratingpunten.”

    Kan een tornooi met dergelijk tempo tegenwoordig al meetellen voor rating? Chapeau voor Miro trouwens, of dit nu ratingpunten oplevert of niet.

  7. volgjeneus
    volgjeneus31-12-2008

    Natuurlijk kunnen partijen met dat tempo meetellen voor rating. 1h30′ + 30″/zet is het officiële fide-tempo.

  8. Jan Lagrain
    Jan Lagrain31-12-2008

    Het telt zelfs nog mee voor de Belgische elo van januari.

  9. Adrian
    Adrian31-12-2008

    Het tempo was hetzelfde als die op het BK Jeugd of het EK Jeugd dus zie ik niet in waarom het niet zou meetellen.

  10. Jan Lagrain
    Jan Lagrain31-12-2008

    Ik denk dat dat niet juist is. Op het BK jeugd kreeg je nog extra tijd na de 40ste zet. Hier was het 1u30 + 30 sec. voor de hele partij.

  11. steff
    steff31-12-2008

    volgjeneus, thx. Lang geleden dat ik mezelf nog zo heb uitgelachen.

    Adrian, bedankt voor de extra moeite, maar de reactie van volgjeneus is al sluitend bewijs.

  12. David Roos
    David Roos31-12-2008

    @ Jan Lagrain:
    Op bk jeugd kreeg je geen tijd meer extra na 40 zetten ?
    op het EK wel dacht ik

  13. Adrian
    Adrian31-12-2008

    Ok er zit misschien een gat in mijn redenering. Op het EK kregen we idd extra tijd toegewezen na de 40ste zet. Mijn excuses ^^

  14. didier
    didier31-12-2008

    is het tornooi geen fraude ?

    steven geirnaert speelde remise in ronde 3 zie partijen en toch heeft hij 6.5 als ik zijn punten optel kom ik maar aan 6

    wie legt mij dat uit ?

  15. Jan Lagrain
    Jan Lagrain01-01-2009

    Het is geen fraude, hoor. In het reglement staat dat je voor ronde 5 een bye kan nemen. Een bye= een half punt. Dit is precies wat Steven gedaan heeft. Alles dus volledig correct. Eigenlijk heeft hij dus 6/8 gescoord + de bye = 6.5.

  16. Marc Clevers
    Marc Clevers02-01-2009

    Toch een minder aangenaam feit na het toernooi in Brugge. Als medeorganisator heb ik met spijt moeten vaststellen dat er één analoge en 3 elektronische klokken verdwenen waren. Reeds voor het toernooi wisten de organisatoren dat het toernooi “Brugse Meesters” niet zelf bedruipend zou zijn en de schaakkring voor een heel stuk moest bijspringen, dit maakt natuurlijk de schuldenberg nog wat groter. Ik hou er ook aan alle medewerkers aan dit toernooi te danken waarbij het zonder hun inzet en wekkracht onmogelijk zou zijn om dergelijk evenement te organiseren.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.