Adrian Roos wint Vlaams Jeugdkampioenschap

Adrian RoosHet was een spannende vijfde ronde die de beslissing bracht in het Vlaams Jeugdkampioenschap in Mechelen. Adrian Roos won met wit van Arno Bomans en kon zo in de laatste ronde met een salonremise zijn eerste Vlaamse titel binnenhalen. Bij de -18 won Jonas Van Cappellen, bij de -16 Yordi Schaeken, de -14 Pieter Saligo en de -12 ging naar Maarten De Vleesschauwer.

Het drama van de dag kwam er bij de -10, waar een onreglementaire zet in de testwedstrijden over de titel besliste (in het voordeel van Lowie Tomme). De -8 tenslotte ging naar Jasper Beukema…

Roos wint pion en titel

Twee duidelijke favorieten in één duidelijke topmatch. Arno Bomans en Adrian Roos hadden beiden 3.5/4 en moesten het onder elkaar uitmaken. Roos had wit en wilde absoluut geen risico’s lopen met zwart in de laatste ronde in het vooruitzicht. Het was dus alles of niks voor de Zottegemnaar en het werd alles.

Roos won een pion na een serieuze fout van de Belgische kampioen. Die pion was genoeg en de partij was binnen voor Roos. De laatste ronde was dan enkel een formaliteit. Een snelle remise tegen Hanne Goossens besliste het kampioenschap. Met 5/6 kon Roos niet meer bijgehaald worden door een -20’er.

Jonas Van Cappellen (archieffoto)De strijd bij de -18 was wel nog open. Leider Jonas Van Cappellen had een zware loting in de laatste ronde met zijn vriend Arno Bomans. Beiden hielden het, ondanks een voordeeltje voor Bomans, rustig op remise, zodat Van Cappellen al zeker was van de testmatchen. Hij kreeg gezelschap van Morris Vandaele en beide heren mochten in een onderling blitzduel de titel beslissen. Van Cappellen had uiteindelijk niet zo veel moeite om zijn tweede opeenvolgende Vlaamse titel binnen te halen.

Bij de meisjes was Hanne Goossens kampioene bij de -20. Wiebke Barbier voegde aan haar kersverse gedeelde Belgische titel nu ook een Vlaamse toe bij de -18. Goossens speelde eigenlijk ook bij de -18, maar omdat ze de damestitel al had, mocht ze geen testwedstrijden spelen tegen Van Cappellen en Vandaele.

Pieter Saligo, archieffotoDe -16 was een stuk eenvoudiger: Yordi Schaeken won alles en hield zijn voornaamste concurrent, Pieter Reyniers, op remise. 5.5/6: een erg duidelijke titel. Hier was het Soraya Vandemoortele die de damestitel binnenhaalde. Bij de -14 was het ook erg spannend. Een drietal knokte voor de titel en uiteindelijk was het Pieter Saligo die ermee ging lopen. Met 5/6 had hij een half punt meer dan dameskampioene Eva Baekelant en Joris Verhelst. Bij de -12 was Maarten De Vleesschauwer oppermachtig. 5.5/6 en een vol punt meer dan Ben Tuerlinkcx. Louise Beukema won bij de meisjes.

Sensatie was er bij de -10, waar testwedstrijden moesten beslissen over de titel. Na een remise in de eerste testmatch leek Hendrik Decrop op weg naar de titel met twee pionnetjes extra. Maar het noodlot sloeg toe toen Decrop een onreglementaire zet deed en zo de partij alsnog verloor. Lowie Tomme was de gelukkige en is Vlaams Kampioen. Beide heren hadden 6.5/7 gescoord (de -10 en -8 spelen een ronde meer).

Bij de -8 was het eenvoudig: Jasper Beukema won al zijn partijen en is overduidelijk kampioen. Christine Gombusuren is meisjeskampioene. Zo weet u alles wat u moet weten. Alle uitslagen komen later op de officiële site.

 1. Theo
  Theo14-02-2009

  Proficiat Adrian! Meer dan verdiend!

 2. Stef
  Stef14-02-2009

  Yordi, fantastisch gedaan!
  Hop, hop, Limburg aan de top!

 3. Lucky Luke
  Lucky Luke15-02-2009

  Proficiat aan alle kampioenen en ook aan alle andere jeugdspelers.

  Drie kleine opmerkingen:

  1) Bij de -16 meisjes behaalde Soraya Van de Moortel (juiste schrijfwijze) de titel. Normaal hadden testwedstrijden moeten volgen, maar Annelies Cuvelier, die al zeer blij was met een gedeelde eerste plaats, kon niet blijven voor deze testwedstrijden en zag hier dus van af.

  2) De juiste schrijfwijze van de voornaam van de kampioen bij de -10 is Lowie (dus Lowie Tomme).

  3) Bij de -8 was Jasper Beukema kampioen met het maximum van 7 op 7 (hij was trouwens de enige in alle reeksen met het maximum en hierdoor werd hij ook Vlaams Laureaat). Uiteraard was hij dan ook kampioen zonder testwedstrijden te spelen. De testwedstrijden in deze groep werden gespeeld voor de meisjestitel tussen Kristina Gombosuren (Bredene) en Fleur Swennen (Neerpelt). Deze werden dus gewonnen door Kristina.

 4. zwart koningin
  zwart koningin15-02-2009

  @ lucky luke
  ik ben annelies en kon inderdaad niet blijven voor de testwedstrijden, ook heb ik mijn laatste partij die ik met wat geluk gewonnen had ovgewerkt in ongeveer 10 minuten van mijn eigen tijd, het enig wat ik kon hopen was dat soraya verloor wat dus niet het geval was

 5. Jan Van Leeuwen
  Jan Van Leeuwen15-02-2009

  PROFICIAT!!!

 6. Yen
  Yen15-02-2009

  Wel jammer dat de officiële site nog altijd niet geüpdatet (spelling?) is…

 7. Luc Oosterlinck
  Luc Oosterlinck15-02-2009

  Ik wens alle deelnemers een proficiat, ook de organisatorenen en de scheidsrechters die hun taak op een voorbeeldige jeugdige wijze tot een goed einde gebracht hebben, in elke reeks kan er maar èèn kampioen of kampioenne zijn. Ik wens ook de Oost-Vlaamse spelers een proficiat met hun schone schaakstrijd op het bord. Adrian de volhouder wint, Pieter bedankt dat je weer op het Vlaamse strijdtoneel verschenen zijt en Maarten drie keer achter een Vlaams Kampioen dat wil wat zeggen he, spijtig voor onze sympathieke Ben die een misstapje beging met zware gevolgen.
  Ik hoop alle Oost-Vlaamse deelnemers in de toekomst op het Liga kampioenschap weer aanwezig te zien.

 8. Jan Sulman
  Jan Sulman16-02-2009

  Het bestuur van Nuvema – d4 uit Oosterhout (ned) is fier op het succes van onze leden Jonas, Arno, Pieter, Louise, Jasper, Ben en de anderen. Benieuwd welke Belgische jeugdspelers volgend seizoen nog meer bij ons komen trainen en spelen.

 9. Wouter Schuurbiers
  Wouter Schuurbiers16-02-2009

  Jeuj!

  Ik ben ook eerste bij de -18, vanonder te beginnen wel te verstaan 😀

  Volgend jaar slechter!

 10. steff
  steff16-02-2009

  Wouter, volgens mij heb je recht op een gedeelde titel. Gewoon vragen en dan wordt er zo geknoeid dat dat op den duur een elegante oplossing gevonden wordt!

 11. Bomanslover
  Bomanslover18-02-2009

  Bomans I still love you

  Voor mij blijf je de beste Duif!

 12. Tante lut
  Tante lut19-04-2009

  Proficiat hanne! 😉

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.