Igor Kurnosov leidt in Moskou

Kamsky-TopalovDe grootste aandacht gaat uit naar Veselin Topalov, die gisteren met zwart een schijnbaar moeiteloze overwinning boekte op Kamsky. In Moskou is het echter Igor Kurnosov die de show steelt. Na drie rondes leidt hij met het maximum van de punten. Topfavoriet Mamedyarov zette een knappe 2/2 op de tabellen en volgt op een half puntje, samen drie andere gegadigden…

Kamsky vs. Tijdnood 0-1

Het is een dag geleden en al oud nieuws, maar toch kijken we nog even kort terug op de eerste belangrijke zege van Topalov tegen Kamsky. Het was een eigenaardige partij, waarin Kamsky al na vier zetten in gedachten verzonken raakte. Een vreemde situatie voor een match, waarin je verwacht dat beide spelers toch een basisvoorbereiding achter de kiezen hebben.

Kamsky stond alles behalve slechter, maar had wel een pionnetje geofferd tegen een speler die perfect wist wat hij aan het doen was. Zoals gewoonlijk speelde Topalov snel in de opening en toonde hij duidelijk een grote zelfzekerheid in de stelling. Kamsky’s tijd was al snel gereduceerd tot een dik kwartier voor nog 20 zetten. De stelling was er niet makkelijker op geworden en Topalov rook zijn kans: het tijdsvoordeel werd ook een stellingsvoordeel en op zet 32 was de tijd van de Amerikaan op. 0-1, een opmerkelijke zege voor een tweekamp. Kamsky’s voorbereiding zal in de volgende partijen toch grondiger moeten zijn om Topalov te kunnen verontrusten.

Intussen is de eerste schifting in Moskou (Aeroflot Open) gemaakt. Eén verrassende leider na drie rondes: Igor Kurnosov (2602). De Oekraïner “stuntte” tegen Onischuk in de tweede ronde (winst met zwart) en zette in de derde de nog verrassendere IM Ponkratov (2557) opzij.

Met drie op drie heeft Kurnosov een half punt meer dan Moiseenko, Grachev, Tomashevsky én Mamedyarov. De elofavoriet won twee keer na elkaar met zwart. Vooral de tweede ronde was speciaal. Mamedyarov koos voor de op dat niveau zelden geziene “Hippo”. 1… g6…e6…d6…h6…b6 enzovoort zorgde voor dat wat de Azeri wilde: een gecompliceerde stelling. Hij won dankzij een blunder. In de derde ronde was het een normale Siciliaan die voldoende bleek voor een 2/2.

De links naar de toernooien vind je rechts in de zijbalk.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.