Grischuk verrast vriend en vijand in Linares

GrischukAlexander Grischuk (foto Chessvibes) is dé grote verrassing in het Grand Slam-toernooi in Linares. Ondanks zijn vervangersstatuut won de Rus gisteren de topper van co-leider Aronian. Hij staat nu maar liefst een vol punt los met 4.5/6!

De andere partij van de dag was die van Magnus Carlsen, die Karpovsgewijs Anand in het verlies duwde en zijn score op +1 brengt…

Grischuk wint opnieuw

“Let op Alexander Grischuk, die gaat het maken!” De woorden van Garry Kasparov himself waren nog niet koud toen Grischuk in 2000 op 17-jarige leeftijd de halve finale van het FIDE-WK bereikte. In die halve finale imponeerde de jonge snaak, maar verloor toch tegen Shirov (die later in de finale verloor van Anand).

Grischuk kreeg toen het statuut dat Magnus Carlsen nu heeft. Een uitzonderlijk talent met vooral ijzeren zenuwen als zijn sterkste troef. Kasparov moest de bal over de toekomst van deze jongeman maar binnenkoppen.

Maar het draaide toch enigszins anders uit. De eerste jaren na dat WK speelde Grischuk goed (2de plaats in Wijk Aan Zee 2003), maar de echte doorbraak kwam er niet. Hij gaf in interviews meermaals aan helemaal niet zo graag klassiek schaak te spelen en verkoos blitz en rapidtoernooien boven de “trage” topevenementen. Met succes weliswaar, want Grischuk werd wereldkampioen blitz in 2006. Voor het overige viel hij vooral op door zijn speciale kapsels (foto coruschess.com).

Naast zijn focus op blitz en rapid veranderde Grischuk van discipline en naast het schaken ging bijna evenveel aandacht uit naar het populaire poker. Ook dit was iets waar Grischuk niet slecht in was en het werd al snel zijn tweede kostwinning.

Vorig jaar was Grischuk na enige tijd terug geregeld te zien in enkele grotere toernooien, met op kop de drie Grand Prix’s, waarin hij respectievelijk 4de, 10de en 1ste werd. Vandaag was Grischuk dé verrassende naam op het deelnemerslijstje van de Wimbledon van het schaken, Linares. Hij verving Topalov, die tegen Kamsky een match tegen Anand wil afdwingen.

En kijk: na 6 rondes lijkt de “oude” Grischuk opgestaan. Na zes rondes heeft de Rus al drie zeges genoteerd. Gisteren bereikte zijn toernooi een hoogtepunt toen hij de clash met co-leider Aronian wist te winnen. Met 4.5/6 staat Grischuk nu een vol punt los en komt zijn virtuele rating op 2750, een record voor Grischuk. We zijn benieuwd of hij dit niveau kan aanhouden.

Carlsen-AnandDat punt leidt hij op Carlsen. Dat wonderkind is zijn toernooi in Wijk aan het herhalen. Na vijf droge remises leek er vandaag een zesde bij te komen tegen wereldkampioen Anand, die net als gisteren urenlang een minder eindspel moest verdedigen. Maar Carlsen toonde doorzettingsvermogen en een uitstekende technische behandeling van de stelling. Anand zal het waarschijnlijk ergens wel verkeerd gedaan hebben, maar het punt van Carlsen is verdiend en knap. Het is de eerste keer in zijn leven dat Carlsen van Anand wist te winnen.

Een mooi gebaar kwam er van Ivanchuk, die in een gewonnen stelling remise bood tegen Dominguez, nadat die laatste zich in de spetterende tijdnoodfase meermaals sportief had getoond door op zijn eigen tijd stukken recht te zetten, die Ivanchuk had omgestoten.

De stand na 6 rondes:
1. Grischuk 4.5
2. Carlsen, Aronian 3.5
3. Anand, Ivanchuk 3
4. Dominguez 2.5
5. Wang, Radjabov 2

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.