Carlsen bezorgt Linares spannende finale

CarlsenMagnus Carlsen speelde totnogtoe niet zijn beste toernooi, maar vandaag sloeg de jonge Noor toe. Met wit speelde hij een uitstekende partij en klopte de autoritaire leider Grischuk.

De zege van Carlsen gooit alles weer open, want Grischuk heeft nog maar een half punt voorsprong mét een zwaar programma…

Carlsen maakt gehakt van Grischuk

Het zat er eigenlijk al even aan te komen, de eerste nederlaag voor Alexander Grischuk. Hij overleefde enkele moeilijke stellingen de afgelopen rondes en leek niet meer zo energiek te spelen als in het begin van het toernooi. Natuurlijk is dat een simpele conclusie, met zo’n deelnemersveld is het immers niet makkelijk praten.

Magnus Carlsen moést ook vandaag. Winnen was de enige kans voor de Noor om nog te spelen voor de eindzege. Hij koos daarbij voor 1.e4 en nadat Grischuk de Najdorf op het bord toverde haalde Carlsen een “Karpoviaanse” (Carlsen’s woorden) opstelling uit zijn mouw. Al snel was de bewegingsruimte van Grischuk’s stukken erg beperkt. Het leek een snelle zege te gaan worden, maar Carlsen moest toch opletten niet in remisewater te vallen. Hij rekende excellent en met twee knappe pointes (Txf6 en La6) trok hij het punt naar zich toe. 1-0.

De andere partijen eindigden op remise en dat zorgt ervoor dat er nu een explosieve situatie is ontstaan. Grischuk heeft nog maar een half punt voorsprong op Ivanchuk en Carlsen. Grischuk speelt zijn laatste rondes tegen Anand en een bloedstollende laatste ronde met zwart tegen Aronian, die ook nog op een punt staat.

De stand:
1. Grischuk 7/12
2. Carlsen, Ivanchuk 6.5/12
3. Anand, Aronian 6/12
4. Wang, Radjabov 5.5/12
5. Dominguez 5/12

  1. evanhaut
    evanhaut06-03-2009

    Geweldige overwinning van Carlsen, al had ik hem even graag 26.Rxf6! zien spelen.
    Dit tornooi belooft d’r nog een spannend eindje aan te breien..

  2. Geert Bonhomme
    Geert Bonhomme06-03-2009

    Succes Magnus !

  3. Iemand
    Iemand07-03-2009

    Ik wens Grischuk het allerbeste. Alleen al om zijn nieuwtje waarmee hij de vergiftigde pionvariant des Najdorfs verrijkte. Alleen is het te betreuren dat dit hem niet de overwinning bezorgde tegen Anand.

  4. Ruben
    Ruben07-03-2009

    Proficiat met je nieuwe sponser !

  5. Joris Pelemans
    Joris Pelemans09-03-2009

    @Iemand: Ik dacht dat Anand gewoon vd theorie had afgeweken in de “vergiftigde pionvariant des Najdorfs”…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.