Grischuk wint Wimbledon van het schaken

In een laatste ronde met vier remises zijn twee winnaars van het Grand Slam-toernooi in Linares uit de bus gekomen: Vassily Ivanchuk en Alexander Grischuk. Die laatste is door de officiële site uitgeroepen tot winnaar. Grischuk is dé grote verrassing van het Linares-toernooi, dat gekenmerkt werd door agressief schaak.

In Cappelle La Grande is er ook een verrassende winnaar. Yuri Vovk won met 7.5/9…

Alexander Grischuk werkt af

Voor de laatste ronde waren er twee leiders: toernooiverrassing Alexander Grischuk en Vassily Ivanchuk. De parcours van beide heren zijn moeilijk te vergelijken. Grischuk startte ijzersterk met drie zeges (tegen Wang, Aronian en Radjabov) en behield dat momentum tot hij een pak slaag kreeg van Magnus Carlsen in de 12de ronde. Een boeiend duel tegen Anand bood perspectief op een verlossende zege, maar eindigde uiteindelijk in remise waardoor de Rus de laatste ronde inging met +2.

Bij Ivanchuk zat het helemaal anders. Als vanouds speelde Chucky veel remises, maar hij profiteerde wel van Levon Aronian. De Oekraïner is al langer het zwarte beest van de Armeen, maar de 2/2 die hij dit toernooi pakte, is toch uitzonderlijk. 2/2 tegen Aronian dus en voor de rest remises: ook goed voor +2.

In die laatste ronde gebeurde er eigenlijk niet zo heel veel. Dominguez (zonder zege dit toernooi) had tegen Ivanchuk niet zoveel moeite om de stelling gelijk te houden en zijn iets actievere stukken in een eindspel garandeerden een makkelijke remise. In de partij tussen Aronian en Grischuk zat er meer vuur in de stelling. Grischuk koos voor de koningsindiër en dat is niet zonder risico. Aronian leek ergens wel iets te hebben, maar uiteindelijk koelde alles zonder blazen af: 1/2. Grischuk en Ivanchuk dus winnaars van het toernooi met 8/14. Grischuk krijgt de zege (vermoedelijk omdat hij meer partijen heeft gewonnen) en de nominatie voor de finale in Bilbao. En niet te vergeten: een prijzenpot van zo’n 100 000 euro.

De grote verliezer van dit toernooi is waarschijnlijk Magnus Carlsen. De Noor had gisteren weinig moeite met Radjabov tot hij in een totaal gewonnen stelling toch nog een enorme blunder fabriceerde. Dat halve punt komt de Mozart nu te kort om te winnen. Hij eindigt toch knap tweede met een bevredigende 7.5/14.

1. Grischuk, Ivanchuk 8/14
2. Carlsen 7.5/14
3. Anand 7/14
4. Radjabov, Wang, Aronian 6.5/14
5. Dominguez 6/14

Vovk wint Cappelle dankzij een indrukwekkende start

In Cappelle La Grande heeft Yuri Vovk verrassend het jaarlijkse open schaakfestival gewonnen. Vovk had die zege vooral te danken aan een ongelooflijke start: 5/5 en 6.5/7. Niemand kon een vol punt afsnoepen van de jonge Oekraïner en zo bleef hij een half punt voor op een hoop concurrenten tot en met de laatste ronde.

Zoals gewoonlijk zijn er ook weer een pak normen gescoord in Cappelle. De meest opvallende zijn de drie GM-normen van Jojua, Olszjewski en Hammer (het Noorse klasgenootje van Carlsen). Lisa Schut scoorde een WIM-norm.

Bij de Belgen was Malakhatko de beste (6/9) en scoorde Wantiez en Laurent goed, maar de eerste opvallende naam in de rangschikking is Thibaut Real. Met 5/9 en een TPR van 2102 scoorden hij boven de verwachtingen, net als Xavier Mastalerz (4.5/9 TPR 2129). Voor alle andere Belgen (het zijn er heel wat) verwijzen we u graag door naar de officiële stand.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.