Wirtzfeld wipt over Eynatten voor topduel
Met nog één ronde te gaan heeft Wirtzfeld een uitstekende zaak gedaan. Wirtzfeld moést eigenlijk wel met 8-0 winnen tegen de opnieuw zwak voor de dag komende degradant Brussels en zo geschiedde. Eynatten op zijn beurt kreeg te kampen met een tegen degradatie strijdend Namen, dat erin slaagde om 3.5 punt af te snoepen van de (nu oud-)leiders.
Door die zege gaat Wirtzfeld met een minieme bonus van 2 puntjes naar de laatste ronde. En laat het gepande duel net Wirtzfeld-Eynatten zijn. Een spannender einde kon onze competitie dit jaar niet wensen. Er zijn ook opnieuw normen gescoord: Bart Michiels scoorde een GM-norm en Hans Renette haalde de IM-norm binnen…
Michiels scoort GM-norm
Het is altijd mooi als de goddelijke voorzienigheid van de Belgische Schaakbond een absolute kraker voorziet in de laatste ronde van de interclubcompetitie. Wirtzfeld-Eynatten is zo’n affiche, maar voor het zover is, moest nog één ronde worden gespeeld. Het is duidelijk dat deze ronde cruciaal is en duidelijk maakt wie in pole position de laatste ronde mag inzetten.
Achtervolger Wirtzfeld had ondanks de achterstand goede papieren: het mocht op bezoek bij de allerlaatste in de stand, Brussels. Brussels is al lang zeker van degradatie en ook voor de ontmoeting met de toppers uit Wirtzfeld kon de ploeg geen gemiddelde van boven de 2100 opstellen. Kanonnenvoer dus en zo vatte ook Wirtzfeld het op. Zonder veel aarzelen werd een klinkende 0-8 genoteerd.
Deze uitslag zette grote druk op leider Eynatten, dat Namen over de vloer kreeg. Namen is ook degradatiekandidaat, maar wel een van een totaal andere soort dan die van Brussels. Ten eerste had Namen nog alle kans om in eerste te blijven en ten tweede kon Namen beroep doen op enkele stevige kleppers. Zo kwam de ploeg met GM’s Istratescu (2636) en Alberto (2568) op de proppen. Met een gemiddelde van 2430 was Namen nauwelijks zwakker dan Eynatten.
Een hele boel remises dus, maar ook enkele beslissende partijen. Swinkels en Roeder klopten Claesen en Laurent, maar de eerredder (en misschien wel een heel belangrijk punt) kwam van Luc Henris, die op het laatste bord een kleine stunt uithaalde door Norbert Coenen (2406) te verslaan.
Eynatten wint dus de match, maar verliest terrein. Wirtzfeld staat 2 luttele puntjes voor, maar heeft toch genoeg aan een gelijkspel om kampioen te worden. Zij zijn dus de grote favorieten.
Net onder de topploegen stonden enkele interessante individuele duels op het programma. Bart Michiels had aan een remise tegen Nicolas Elliet genoeg om een GM-norm te scoren. De puntendeling in 8 zetten is dan ook perfect begrijpelijk. Mooie norm voor Michiels.
Vier ploegen blijven in degradatiegevaar
Namen haalde al enkele belangrijke punten binnen, maar blijft virtueel op een degradatieplaats staan. Dat komt door het sterke optreden van Brugge tegen Luik. De op papier iets zwakkere Bruggelingen wonnen nipt dankzij zeges van Maenhout (die blijft winnen dit seizoen), Verlinde en Verduyn. Crelel moest het doen zonder Hans Renette, die de vorige ronde al zekerheid had over zijn eerste IM-norm. Door de 17-15 zege sluipt Brugge dichter bij Luik en nog straffer: komt het gelijk met Bredene, de kampioenen van vorig jaar. Bredene stond net als Brugge al in de gevarenzone en blijft daar ook staan ondanks een prima gelijkspel tegen derde Rochade Eupen.
De situatie is als volgt: Brussels degradeert, Namen staat op 145 punten, Bredene en Brugge op 150 en Luik op 151. De loting van de laatste ronde geeft geen duidelijk beeld over wie nu “favoriet” is om af te vallen.
Je kan de partijen uit eerste nationale al afspelen op de interclubsite.
Wat enorm opvalt in ronde 10 is de verschuivingen van borden. Bord 1 speelt nu plots op bord 5 of omgekeerd. Ik werp geen steen naar specifieke clubs (alles is reglementair en iedereen kan in principe hetzelfde materiaal gebruiken), maar de rare uitslagen en opstellingen kan men er héél snel uitvissen. Zonder een oproep te doen om het reglement te veranderen vraag ik me gewoon af : waar willen deze Belgische clubs naartoe ?
En wat dan te denken van het einde in 2A? Jean Jaures met 1 punt voor op Oostende, en 3 punten voor op Aalter…
Redenen:
-geld besparen omdat de ploeg toch al gered is en er verder geen eer meer valt te halen…
-een “meerderen effort” doen om er toch nog in te blijven
Weinig vuiltjes aan de lucht, spiegelman.
vorig seizoen hebben we hier op schaakfabriek die discussie al gevoerd. Er zijn toen aanpassingen geweest aan de reglementen.
Een ploeg versterken…
Er kan ook weer veel over gezegd worden, zowel pro’s als conts.
Maar voor een schaker die gewoon z’n zondagmiddag wil spenderen achter ’n schaakbord; voor zo iemand is ’n versterkte ploeg wel ’n hel. Wie weet voor sommigen ’n uitdaging, da’s iets anders.
Doch, door de band genomen moet er gezegd worden dat ’n versterkte ploeg meestal een hel is…
Het voorbeeld van 2A is wel schrijnend natuurlijk: dat J.J. eerst wat gm’s opstelt en op het einde met in verhouding tot de eerste ronde met ’n ‘dutsenploegje’ komt opzetten (nog steeds ’n deftig gemiddelde).
Tja. Nog 1 ronde, dan kent men de waarheid…
Prachtig gedaan Bart, nu op naar de laatste 2!!!
tom
reglementen zijn aangepast maar wat moet je eigenlijk denken van spelers met een elo van 97, 98 en 99? die halen het gemiddelde wel heel hard omlaag.
Temse 3 speelde gisteren met een moyenne van 1300 en temse 4 haalde niet eens de 500.
Daar klopt iets niet hé
waarom niet gewoon het hollandse systeem? 2x in afdeling x spelen betekent dat je niet meer in lagere afdelingen mag spelen.
@ Louis: voor middelmatige clubs is het hollands systeem onbegonnen werk. Ikzelf speelde helft van de tijd in 2A en andere helft in 4B.
Er was regelmatig wel één iemand die niet kon of ziek was, … en dan hadden ze een vervanger nodig. Wat hadden ze dan moeten doen als ik, niet meer mocht meespelen?
Misschien zou men de gemiddeldenregel beter direct afschaffen. Deze heeft dit jaar al tot aanmerkelijk meer forfaits geleid.
kom Louis, haalt dan tenminste een degelijk voorbeeld aan. Dat waren begot 2 jeugdploegen. of wil je beweren dat Temse op deze wijze zijn 4de ploeg op slinkse wijze heeft willen versterken ten koste van zijn 3de ploeg door aan zijn jeugdspelers lage scores toe te kennen? Jeugdspelers die waarschijnlijk volgend seizoen een elorating gaan hebben???
“De puntendeling in 8 zetten is dan ook perfect begrijpelijk”
Een puntendeling in 8 zetten is zowat het flauwste wat er is in schaken…speel dan toch een partijtje, al is het op voorhand afgesproken dat je remise maakt. Dan ligt het er tenminste niet zo dik op.
Theo, wat in godsnaam is daar de zin van?
Dikke Proficiat, Bart!!
In godsnaam niet zo veel, vrees ik…
Dat begreep ik ook even niet,
wie zou er nu niet tekenen voor een remise als hij/zij zeker was van een GM norm?
Proficiat aan Bart en Hans !!!
Tom Piceu wist me in Luik te vertellen dat hij ook nog in aanmerking komt voor een IM-norm. Zijn er nog andere gegadigden?
Aja, Hans Renette speelde het eerste bord van de tweede ploeg van Luik.
Prachtig resultaat Bart !!!
Toy, toy toy en hop naar de GM titel !
Luc, Marie-Anne ietere en Laura
Congratulations Bart en Hans!
Prachtige prestaties!
Super!
Very nice indeed, proficiat aan de normveroveraars. @69 JJ was niet echt zwaar verzwakt, het was eerder Mons die zich enorm versterkt had (misschien om zeker te zijn van het behoud). Moeilijk om dat soort toestanden te vermijden, maar spannend is het alleszins in 2A…
“De puntendeling in 8 zetten is dan ook perfect begrijpelijk”
Kent er iemand een sport waar je na 5 minuten kan zeggen: “Kom, laten we ermee ophouden, een draw is OK.” Boksers die na een halve ronde beslissen dat hun match onbeslist eindigt? Voetballers die na 2 minuten beslissen dat het 0-0 is?
Het blijkt dat Stéphane Hautot in 2de afdeling een IM-norm scoort.
Voor degradatie is Namen een zware favoriet. Brugge, Luik en Bredene spelen tegen gedemotiveerde ploegen : Rochade, Charleroi en Borgerhout.
Marc, in schaken wordt het dan ook maar gewoon direct toegegegeven terwijl ze in voetbal dan gewoon de 90 minuten vol maken en dat het vanaf minuut 1 duidelijk is dat geen van de 2 ploegen van plan is iets te ondernemen. Bekenste voorbeeld was (alhoewel het geen gelijkspel was) Oostenrijk – West-Duitsland op het WK 1982 waar beide ploegen zich zouden plaatsen als West-Duitsland met 1 of 2 goalen verschil zou winnen. Na de 1-0 werd de bal de volgende 80 minuten rondgespeeld.
Bovendien kan je bij boksen en voetbal sowieso geen gelijkspel voorstellen…
Proficiat Hans en Bart !!!
Beste speelers na rond 10 :
General :
1. MAENHOUT THIBAUT 2284 7.5/8
2. WINANTS LUC 2540 7/8
HUESMANN THOMAS 2255 7/9
Bord 1 :
1. DUTREEUW MARC 2404 6/10
2. MICHIELS BART 2429 4.5/7
3. GHARAMIAN TIGRAN 2560 4/6
LAZAREV VLADIMIR 2488 4/9
Bord 2 :
1. DOCX STEFAN 2385 5.5/9
2. HAUSRATH DANIEL 2491 4.5/5
HOVHANISIAN MHER 2487 4.5/7
Bord 3 :
1. WEMMERS XANDER 2384 5/8
2. PERGERICHT DANIEL 2297 3.5/9
3. RIS ROBERT 2415 3/5
Bord 4 :
1. PICEU TOM 2348 5/6
2. BERTREM STIJN 2303 2.5/6
3. FIEBIG THOMAS 2405 2.5/6
Bord 5 :
1. VANDENBUSSCHE THIBAUT 2315 4/4
2. RENETTE HANS 2309 3/3
3. WILLEMZE THOMAS 2398 2.5/3
AHN MARTIN 2350 2.5/5
VEDDER RICHARD 2324 2,5/4
MAENHOUT THIBAUT 2284 2.5/3
Bord 6 :
1. MAENHOUT THIBAUT 2284 5/5
2. SCHEBLER GERHARD 2453 4/5
3. JENS JELMER 2397 3/3
MEESSEN RUDOLF 2325 3/3
Bord 7 :
1. HUESMANN THOMAS 2255 3,5/4
ROEDER MATTHIAS 2451 3.5/4
3. WERNER IVAN 2157 3/4
Bord 8 :
1. DAL BORGO ALBIN 2196 4/5
2. BOGOEVSKI JANI 2285 3.5/6
3. KLEIN FELIX 2241 3/3
Borgerhout zal heus niet gemotiveerd zijn… Dutreeuw speelt voor een GM norm, Dockx voor een IM norm… 🙂
volgens de laatste geruchten heeft Docx misschien zelfs al een IM norm ….