Volokitin leidt de dans in Montenegro

VolokitinDe Oekraïner Andrei Volokitin staat na zeven rondes alleen aan de leiding in het Open Europees kampioenschap in Montenegro. Tot ronde zes had Ernesto Inarkiev de zaken in handen genomen, maar een nederlaag in het onderlinge duel bezegelde Inarkiev’s lot.

Volokitin wordt gevolgd door een negental…

Volokitin lost Inarkiev af

Het Open Europees Kampioenschap is ieder jaar een van de hoogtepunten in het open circuit. Met enkele klinkende namen op de erelijst (zoals Ivanchuk) is het toernooi een van de sterkste open’s ter wereld, vergelijkbaar met Aeroflot en Gibraltar.

Dit jaar is het deelnemersveld iets minder stevig dan de vorige jaren. Met Akopian en Vallejo Pons zijn er maar twee +2700-spelers die strijden voor de opvolging van Sergei Tiviakov. De lijst in de 2600 is dan weer wel indrukwekkend. Maar liefst 60 2600+’ers maken de dienst uit. De bekendste zijn Naiditsch, Malakhov, Dreev, Bologan en titelverdediger Tiviakov (2685).

Maar zoals gebruikelijk laat zo’n open veld niet in zijn kaarten kijken. Bovenstaande spelers kwamen er immers niet aan te pas in de eerste rondes. Integendeel, enkele serieuze verrassingen kwamen bovendrijven. De Russen Sanan Sjugirov (2562, dé revelatie) en Ernesto Inarkiev (al bekender) scoorden net als de Duitser Georg Meier (2608) 4.5/5. De schifting kwam in de zesde ronde, toen Inarkiev de topper van Sjugirov won en Meier remiseerde tegen Cheparinov (u weet wel, de secondant van Topalov).

Inarkiev alleen aan kop, maar lang heeft hij er niet van kunnen genieten. De Rus ging in de zevende ronde op zijn beurt voor de bijl tegen Andrei Volokitin. Volokitin is een van de sterkste spelers van Oekraïne en al langer een van de sterkere 2600+’ers in het circuit.

Volokitin leidt daarmee met 6/7, een half punt voor een negental, waaronder Inarkiev, Sokolov, Navara en Jobava.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.